Haberler

CHP'den Erdoğan'a "Atatürk'ün Resmini Paradan Çıkardılar" Tepkisi

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Başbakan Erdoğan'ın, "Atatürk'ün Resmini Paradan Puldan CHP Çıkardı" Şeklindeki Sözlerine Tepki Gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Başbakan Erdoğan'ın, "Atatürk'ün resmini paradan puldan CHP çıkardı" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Anadol, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, tek parti dönemiyle, Cumhuriyet dönemiyle takıntısı var. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan'ın bağıra çağıra, şiddetle bunları söylemesi kendisine bir eldiven gibi çok yakışıyor ama bu üslup Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanına yakışmıyor" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla Başbakan Erdoğan'ın, "Atatürk'ün resmini paradan puldan CHP çıkardı" şeklindeki sözlerini değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın bilinçaltında partisi hakkındaki kapatma davası olduğunu ve bu nedenle İsmet İnönü'nün yıllar önce Meclis'te cevap verdiği bir konuyu yeniden gündeme getirdiğini belirten Anadol, "Başbakan siyasi anlamda züğürt kalınca bu konuyu yeniden gündeme getirdi" dedi.

Para ve pul basmanın bir ulus devletinin egemenlik hakkı olduğunu ifade eden Anadol, cumhuriyetin kurulmasının ardından Merkez Bankası'nın kurulmadığı günlerde Atatürk ve İnönü'nün özel bir komisyon kurduğuna işaret etti. 30 Aralık 1925'de 701 sayılı yasanın çıkarıldığını ve 1926 yılında da yayınlanan kararname ile Türkiye Cumhuriyeti'nin banknot özelliklerinin belirlendiğine işaret eden Anadol, bu kararnameyle banknotların ön yüzünde Reis-i Cumhur'un resminin bulunması kararı alındığını kaydetti. İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanı olduktan sonra bir kanun çıkararak Atatürk'ün resmini paradan çıkarmadığını belirten Anadol, Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle bu konunun CHP'ye ve İnönü'ye saldırı amaçlı kullanıldığını söyledi. İnönü'nün 51 yıl önce bu yöndeki iddialara Meclis'te yaptığı konuşmayla yanıt verdiğini kaydeden Kemal Anadol, Başbakan Erdoğan'ın sözleri hakkında şunları söyledi:

"Başbakan, bütün haşmetiyle "bu ne şiddet bu ne celal' dedirtecek şekilde, en yüksek tonda bağıra çağıra bunları niye söylüyor? Sermayesiz kaldı herhalde. Erdoğan'ın iki hatası var: Birincisi yakın geçmişle ilgili bir bilgisi yok. Bilgisi kahve dedikodusundan ibaret. İkinci yanlışı, Erdoğan'ın tek parti dönemiyle, cumhuriyet dönemiyle ilgili takıntısı var. Bilinç altında mücadelesi var."

Bunları Başbakan Erdoğan'a saldırmak için söylemediğini, Erdoğan'ın 1993 yılında " İkinci Cumhuriyet Tartışmaları" isimli kitapta ortaya koyduğu düşüncelerini aktardığını kaydeden Anadol, "Şimdi Erdoğan'ın bağıra çağıra, şiddetle bunları söylemesi bir eldiven gibi kendine yakışıyor ama Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak yakışmıyor" diye konuştu. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title