Haberler

CHP'de Kurultaya Doğru, Muhalefet Hala Dağınık

CHP'nin 26-27 Nisan'da toplanacak Olağan Kurultay öncesinde Deniz Baykal muhaliflerinin lider arayışı sürüyor.

CHP kulislerinde Kurultay öncesi Baykal'a alternatif olarak bir çok isim üzerinde duruluyor. Baykal'a muhalif isimlerden Samsun Milletvekili Haluk Koç tabanda başlattığı çalışmalarını son aşamaya getirirken, "Demokratik Değişim Hareketi" ile yola çıkan eski milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tomanbay da çalışmalarını sürdürüyor. Partinin önemli ismi ve Baykal'ın en eski yol arkadaşı Ali Topuz ise Haluk Koç ile çalışmalarını sürdürüyor. 22 Temmuz seçimleri sonrasında Genel Merkez'e bayrak açan Prof. Dr. Oğuz Oyan ise sessizliğini koruyor. Bu isimlerin yanı sıra genel başkan adaylığı için yeni isimler de ortaya atılıyor. Genel başkan adaylığı için adı geçen Prof. Dr. Süheyl Batum'un partiye üye olmayışı dezavantaj olarak görülüyor. 22 Temmuz seçimlerinden sonra Baykal ile yolları ayrılan partinin etkili isimlerinden Ankara Milletvekili Eşref Erdem'in de desteğini aldığı konuşulan Prof. Dr. Süheyl Batum'a bu Kurultay'da şans tanınmıyor. Babası Sadık Batum'un eski DP milletvekili ve AP senatörü olması nedeniyle merkez sağda da liderlik için adı geçen Prof. Dr. Batum'un aday olmayacağını açıklamasına karşın, CHP kulislerinde yoğun biçimde konuşulan isimler arasında yeralıyor.

Son günlerde ortaya atılan tekstilci Umut Oran'ın adı öne çıkmakla beraber, parti içinde istenilen heyecanı yaratmadığı biliniyor. Muhaliflerin büyük bölümünün de sıcak bakmadığı ifade edilen Oran'ın Kurultay'da aday olmak için gerekli delege imzasını bulmakta zorlanacağı belirtiliyor. Eşref Erdem ve ekibinin tekstilci Umut Oran'ı destekleyeceği bildiriliyor.

Parti Meclisi üyesi ve eski Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya da Baykal'ın koltuğuna aday olan isimler arasında yer alıyor. Yalçınkaya, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bu Pazar geniş bir katılımlı bir toplantıyla genel başkanlığa adaylığını açıklayacağını söyledi. Toplantıyı Sivas'ta yapacaklarını belirten Yalçınkaya, Cumhuriyet tarihindeki önemi nedeniyle Sivas'ı seçtiklerini söyledi.

Geçen hafta genel başkan adaylığını açıklayan Prof. Dr. Tolga Yarman da çalışmalarını delege bazında sürdürüyor. Ancak, Yarman'ın da adaylık için yeterli delege imzasını bulmasının imkansız olduğu ifade ediliyor.

-İNÖNÜ'NÜN TORUNU SESSİZ-

Bir dönem genel başkan adayları arasında adı geçen ancak uzun süredir sessizliğini koruyan İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan ise çalışmalarını sürdürüyor. Muhalefetin tek adayla kurultaya gitmesi için yoğun bir çalışma sergileyen ancak bunu başaramayan Bilgehan'ın, kurultay günü oluşacak tabloya göre hareket edeceği konuşuluyor.

22 Temmuz seçimlerinin ardından partideki görevlerinden istifa eden ilk isim olan İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan ise yürüttüğü çalışmaların ardından genel başkan adayı olmaktan vazgeçti. Oyan'ın, kurultayda Ayhan Yalçınkaya'ya destek vereceği biliniyor.

-BAYKAL YİNE RAKİPSİZ-

Bu arada, CHP Lideri Deniz Baykal, karşısına çıkacak tüm bu adaylara karşın yine rakipsiz görünüyor. Parti içi muhalefetin bir isim üzerinde anlaşamaması ve delege tabanına genel merkezin hakimiyeti, Baykal'ın ilk turda genel başkanlık koltuğunu koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan Baykal'ın partinin vitrininde önemli değişiklikler yapması da bekleniyor. Partinin tartışmalı Genel Sekreteri Önder Sav'ın yerine Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in ismi zayıf bir ihtimal de olsa kulislerde konuşuluyor. Sav'ın ise Parti Meclisine seçilmesi durumunda genel başkan yardımcılığı görevine getirilmesinin gündemde olduğu belirtiliyor. Baykal'ın oluşacak yeni yönetimde Ankara Milletvekili ve eski Özel Kalem Müdürü Nesrin Baytok ile İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'ye yer vereceği belirtiliyor. Bu isimlere karşın Baykal'ın parti vitrinine sürpriz yeni isimler de getireceği ifade ediliyor. (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title