Haberler

CHP'de 'Ekipler' Savaşı Kızışıyor

CHP'nin 26 -27 Nisan Tarihlerinde Ankara'da Yapılacak Kurultayı Öncesinde 'Ekipler' Arası Savaş Giderek Kızışıyor. Bir Dönem Birlikte Mücadele Eden CHP'nin Önemli İsimleri Şimdi Üç Parça Halinde.

CHP'nin 26-27 Nisan tarihlerinde Ankara'da yapılacak kurultayı öncesinde "ekipler" arası savaş giderek kızışıyor. Bir dönem aynı karede yer alan CHP'nin ağır topları, şimdi birbirlerine karşı yoğun bir kulis çalışması içinde. Eşref Erdem işadamı Umut Oran, Ali Topuz ise Haluk Koç için yoğun çaba sarf ediyor. Baykal'ın en yakınında ise, Onur Öymen, Mustafa Özyürek ve Mehmet Sevigen dikkat çekiyor.

CHP'nin 32'nci Olağan Büyük Kurultayına bir hafta kala hem yönetim, hem de genel başkan adayları, kulis çalışmalarını hızlandırdı. Genel başkan adayları, Umut Oran, Haluk Koç ve Ayhan Yalçınkaya kurultay delegelerine ulaşarak, kurultay için destek arayışını sürdürüyor. Bu çerçevede üç isim de yoğun bir şekilde Anadolu turlarını sürdürüyor.

CHP'deki kurultay yarışı ise, kulislerde "ekipler" yarışı olarak yorumlanıyor. Bir dönem, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la "kader birliği" yapan, Eşref Erdem, Ali Topuz, Fikret Ünlü ve Mustafa Özyürek başta olmak üzere CHP'nin ağır topları, şimdi birbirlerine karşı mücadele ediyor. Kurultayın kaderine, bu isimlerin çalışmaları yön verecek.

Samsun Milletvekili Haluk Koç'un ekibinin başında "sıkı örgütçü" olarak bilinen İstanbul Milletvekili Ali Topuz bulunuyor. Topuz'un ekibinde en dikkat çekici isimse, İstanbul Milletvekili Şinasi Öktem. Öktem, olaylı Sarıgül kongresinde divan başkanlığı yapmış ve Baykal'a destek vermişti. 22 Temmuz seçimlerinin ardından, İstanbul teşkilatında yaşanan "örgüt operasyonuna" tepki gösteren Öktem, CHP yönetimi ile köprüleri atmıştı.

Tekstil dünyasının önemli isimlerinden işadamı Umut Oran'ın en yakınında ise Ankara Milletvekili Eşref Erdem bulunuyor. CHP'nin "Kürt" kanadını iyi bilen Erdem, izlenen doğu ve güneydoğu politikaları karşısında yönetimle ters düşerek partideki görevlerinden ayrılmıştı. CHP'nin önemli isimlerinden olan Erdem, Umut Oran'ın politikalarını şekillendiriyor. Erdem'in yanı sıra, Oran'ın çevresinde, Abdülkadir Ateş, Altan Öymen, Fikret Ünlü ve bazı milletvekilleri de bulunuyor.

CHP Lideri Baykal'ın en yakınında ise Mustafa Özyürek ve Mehmet Sevigen bulunuyor. Bu isimlerin dışında, Onur Öymen ve Yılmaz Ateş de dikkat çeken isimler arasında. CHP kulislerinde, kurultayın, "ekiplerin" birbirini iyi tanıması nedeniyle, "eski yol arkadaşlarının hesaplaşması" şeklinde geçeceği yorumları yapılıyor.

-ÖNDER SAV'IN SUSKUNLUĞU-

CHP tarihinin belki de en tartışmalı genel sekreterleri arasında gösterilen, Önder Sav ise, kurultaya dönük suskunluğunu koruyor. Hem parti gurubuna hem de delege hakimiyetiyle öne çıkan Sav, Baykal'ın en güvendiği isim.

Partiyi "polit büro" anlayışıyla yönetmekle suçlanan ancak bu tarz eleştiriler karşısında suskun kalmayı tercih eden Sav'ın, kurultayın ardından yeniden genel sekreter kodluğuna oturup oturmayacağı ise şimdiden merak konusu. CHP kulislerinde, kurultay sonrasında, Baykal'ın yönetimde yapacağı revizyondan Sav'ın da nasibini alacağı konuşulan konular arasında.

-GÖZLER PARTİ MECLİSİ'NDE-

Kurultaya bir hafta kala, hem aday adaylarının sayısının fazla olması hem de resmi adaylık için tüzük gereği, yüzde 20 imza şartı muhaliflerin işini zorlaştırıyor. Haluk Koç'un, imza sorunu bulunmadığını her fırsatta dile getirmesine karşın, adayların "imza sorununu" aşamayacağı güçlü bir ihtimal olarak ifade ediliyor. Muhaliflerin, tek aday üzerinde uzlaşamaması da yönetimin elini güçlendiren bir faktör olarak değerlendiriliyor.

CHP kulislerinde, Baykal'ın, yeniden genel başkanlığa seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Parti Meclisi'nde yapılacak değişiklikler de şimdiden tartışılmaya başlandı. Blok liste olacağı için muhaliflerce delinmesine zor gözüyle bakılan PM'de, Baykal, kendisine bayrak açanların hiçbirine yer vermeyecek. PM'nin yarıdan fazlasında revizyona gideceği belirtilen Baykal'ın, listede Yılmaz Ateş, İlhan Kesici, Nur Serter ve partinin pek çok yeni yüzünün yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ve İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin Merkez Yönetim Kurulu'nda görev almasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Öte taraftan, muhalifler arasında bir süre önce gündeme getirilen "ortak PM listesi çıkarma" tartışmaları ise sonuçsuz kaldı. Bun rağmen, yönetime muhalif bazı isimlerin, kurultayda "liste delmek için" çalışması gündemde. (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title