Haberler

CHP Bartın Milletvekili Yalçınkaya'dan Soru Önergesi

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, ülkenin ithal doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik yapılması planlanan termik santraller ve bu alanlar için maden sahalarının işletmelere bedava verileceği iddialarına yönelik TBMM'ye önerge verdiğini...

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, ülkenin ithal doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik yapılması planlanan termik santraller ve bu alanlar için maden sahalarının işletmelere bedava verileceği iddialarına yönelik TBMM'ye önerge verdiğini bildirdi.

Yalçınkaya, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkenin, ithal doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik öngörülen planı ele aldığını ve özellikle kömürden elektrik üretenlere kömür yatağının bedava verilecek olmasını gündeme taşıdığını belirtti.

Gazetelerde yer alan haberlere göre, doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik kömürden elektrik üretecek olan yatırımcının, kömürü almak için ayrıca bir para ödemeyerek, kuracağı termik santralde yakacağı kömürün temini için 30 yıl süreyle bu kömür yataklarını işletebileceğinin belirtildiğini öne süren Yalçınkaya, şunları kaydetti:

"Yapılan açıklamalarda devredilen bu sahalardan çıkan kömürün sadece elektrik üretiminde kullanılacağı, varlık satışı yapılmayacağı, varlığın devlette, ruhsatın ise yatırımcıda olacağı da belirtilmiştir. Ben de önergemde kömür sahalarının termik santral kurulması için özel sektöre devredilmesinin ülkeye ne gibi kazanç sağladığını sordum. Yine bu sahaları alan şirketlerin, kömür çıkartmayı bırakarak kuracakları termik santrali ithal kömürle çalıştırma riskinin de unutulmaması konusunda uyarıda bulundum. Türkiye'de yaklaşık 11 milyar 500 milyon tonluk kömür rezervi bulunduğunu, bununla çalıştırılacak santral potansiyelinin de 17-18 bin megavat gücünde olduğunu belirterek ilk etapta 7 bin megavatla başlatılacak süreç için hangi bölgelere öncelik verileceğini de önergemde belirttim."

- BARTIN

Kaynak: AA / Yerel

Muhammet Rıza Yalçınkaya Rıza Yalçınkaya Taner Yıldız Bartın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title