Haberler

CHP, Bakan Günay'a Haliç Tersanesi'ndeki Yıkımları Sordu

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Tarihi Sit Alanı" İlan Edilen Haliç Tersanesi'ndeki Yıkımlarını Meclis Gündemine Taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Tarihi Sit Alanı" ilan edilen Haliç Tersanesi'ndeki yıkımlarını Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a sordu.

CHP'li Soysal Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararı ile "Tarihi Sit Alanı" ilan edilen Haliç Tersanesi'nin, 22 Mart 1995'te alınan "tersanede fiziki değişiklik yapılamaz kararı hiçe sayılarak yok edildiğini kaydetti. Haliç Tersanesi'nin Türkiye Denizcilik İşletmesi tarafından, işletmeciliği tersane amaçlı kullanmak şartı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini hatırlatan Soysal, "Tersanenin elektrik atölyesi, kimya laboratuarı, marangozhanesi ve havuzlarının yok edilmesi tersane amaçlı kullanmaktan ziyade rant amaçlı kullanıldığını göstermektedir" dedi. Tersane alanı olarak belirlenmiş bölgede, yeni marina inşası projesi için gelişigüzel yıkımlar yapıldığını belirten Soysal şunları kaydetti:

"Bizans zamanından günümüze kadar muhafaza edilmiş bu tarihi mirasın yıkımına ilişkin Aralık 2007'de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan şikayete rağmen yıkıma hiçbir şekilde müdahale edilmemiştir. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olma yolunda çalışmalar yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Şubat 2008 tarihinde İstanbul'a gelecek olan UNESCO heyetinin, kendi tarihimize bu kadar sağduyusuz yaklaşması konusunda göstereceği haklı olumsuz tepki kaçınılmazdır."

Kültür Bakanı Günay'a İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaları konusunda herhangi bir önlem alıp almayacaklarını soran Soysal önergesinde şu sorulara yer verdi:

"-Koruma Kurulu'nun kararına rağmen başlatılan yıkımın devam etmesine Bakanlık olarak izin vermenizin nedeni nedir?

-Bir taraftan Kültür Başkenti olma çabası, bir taraftan da önemli bir tarihi miras olan Haliç Tersanesi'nin yıkılması bir çelişkidir. Bu çelişkiyi ortaya çıkaran kişi ya da kurumlarla ilgili herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

-Şubat 2008'de Türkiye'ye gelecek olan UNESCO heyetinin kararında Haliç Tersanesi'nin yıkılmasının nasıl bir etkisi olacaktır?" (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title