Haberler

Chp, Azınlık Temsilcileriyle Buluştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, vicdan üzerinden bir ortaklık yaratılamazsa, geleceğin doğru inşa edilemeyeceğini belirterek, "Bu topraklarda çok acı yaşandı ama acılarla yüzleşilemedi, acılar tanınmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, vicdan üzerinden bir ortaklık yaratılamazsa, geleceğin doğru inşa edilemeyeceğini belirterek, "Bu topraklarda çok acı yaşandı ama acılarla yüzleşilemedi, acılar tanınmadı. Geçmişte yaşadıklarımız hep siyasete malzeme edildi, hep kutuplaşma aracı olarak kullanıldı. Vicdan ortaklığı üzerinden beraber bir gelecek inşa edebiliriz" dedi.

CHP genel başkan yardımcıları Tanrıkulu, Şafak Pavey, Enis Berberoğlu, CHP İstanbul 2. bölge milletvekili adayı Selina Doğan'ın ev sahipliğinde Bakırköy Belediyesi Botanik Parkı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen kahvaltıda, Ermeni, Süryani, Rum azınlık temsilcileri ile bir araya geldi.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun da bulunduğu toplantıya, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, Yeşilköy Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Habib Özfuruncu, Malatyalı Ermeniler Derneği (HAYDER) Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, Süryani Kadim Meryemana Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal ve Nor Zartonk aktivistlerinin de yer aldığı Ermeni, Rum, Süryani cemaatinin önde gelenleri katıldı.

"Hafıza mekanları korunmalı"

Sezgin Tanrıkulu, Meclis'te azınlıkların temsilcisi gibi çalıştığını, sorunları, soru ve araştırma komisyon önergesiyle Meclis'e taşıdığını anlatırken, "Önümüzdeki 4 yılda, CHP iktidarında kalıcı bir biçimde bütün bunları yapmaya çalışacağız" dedi.

Tuzla'daki Ermeni Çocuk Kampı'nı (Kamp Armen) dün ziyaret ettiğini hatırlatan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Biz, vicdan üzerinden bir ortaklık yaratamazsak, geleceği doğru inşa edemeyiz. Bu topraklarda çok acı yaşandı ama acılarla yüzleşilemedi. Acılar tanınmadı, bugüne kadar maalesef buna ilişkin mekanizmalar kurulmadı. Geçmişte yaşadıklarımız hep siyasete malzeme edildi, hep kutuplaşma aracı olarak kullanıldı. Vicdan ortaklığı üzerinden beraber bir gelecek inşa edebiliriz. Ben bunu, parlamentoda bu dönem yapabileceğimize inanıyorum. Eğer bunu yapabilirsek, çok doğru bir geleceği hep beraber inşa edeceğiz."

Tanrıkulu, bazı mekanların ortak geçmişin hafıza mekanları olduğunu vurgulayarak, buraların geçmişle hesaplaşma, yüzleşme, anı mekanı olarak korunması gerektiğini, geleceğe, geçmişle yüzleşerek ve gelecek için doğru mesajlar çıkartarak yürünebileceğini söyledi.

Sezgin Tanrıkulu, katılımcılara, "Selina ile beraber çalışacağız ama ben, sizlerin temsilcisi olmayı ona bırakmayacağım, sizlerin temsilcisi olmaya devam edeceğim" şeklinde seslendi.

"Var gücümüzle çalışacağız"

Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey de eşit vatandaşlık hakkından yararlanamayan azınlıkların nasıl görünmez kılındığını uzun süredir bildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu görünmezliği kaldırmak, azınlık tanımı yerine eşit vatandaşlık hakkını yerleştirmek için hazırız ve bütün gücümüzle çalışacağız. İnancını açıklamanın, inanma veya inanmamanın, inancının gereklerini istediği gibi yaşayabilmenin kanunla tanınması yetmez. Bu, ancak bir değer ve kültür olarak toplum modernleşirse mümkündür. Dolayısıyla biz bu yüksek değerleri toplumumuza yerleştirmek, kültürel dönüşümü sağlamak için büyük adımlar atmaya, büyük çabalar göstermeye hazırız. Aksi halde toplum modernleşmeyince mümkün olmayan bu değişim kozmetik bir gösterişten öteye geçemez ve geçemedi de."

Azınlıkların "Ev satılması gerektiğinde, 'eski Rum', 'eski Ermeni' olarak ilan verildiğinde", "AB'ye antik azınlıkların gururlu tarihin bir parçası olduğu konusunda söylev verildiğinde" ve "Çok değerli mülklerinin gasbedilmesi planlandığında" hatırlandığını anlatan Pavey, azınlıkların bu durumlarda hatırlanmasına karşı çıktığını vurguladı.

Şafak Pavey, Müslüman olmayan vatandaşların temsiliyeti açısından aday göstermenin siyasi partiler için itibar haline geldiğini belirterek, "Çok uzun, çok acı yollardan geçildi ve sonunda gecikmeyle de olsa doğru yerdeyiz diye düşünüyorum. Selina seçilecek ve bu, bize mutluluk veriyor. İnanıyorum, bir gün gelecek Selina, Ermeni olmasıyla değil, insan hakları ve özgürlükleri alanında yaptığı katkılarıyla, avukatlığıyla, hukukçuluğuyla anılacak ve öyle konuşulacak. Bu geleceğin önüne geçmek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra Ankara'da sizin sorunlarınızı yakından takip eden biri var"

Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu ise "Azınlık kelimesini kafalardan silmek, hepimiz bu ülkenin asli, eşit vatandaşları olabilmek için bir araya geldik, CHP'de birleştik. İnanın biz iktidara yürüyoruz. Yolun artık son virajındayız" dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan CHP'nin İstanbul birinci bölge milletvekili adayı Selina Doğan da kadınların cemaatin vakıflarının yönetiminde yer almakta çekimser kaldığını ifade ederek, adaylığının kadınlar açısından cesaretlendirici olmasını umduğunu dile getirdi.

Katılımcılara teşekkür eden Doğan, "Bundan sonra biliyorsunuz ki Ankara'da sizin sorunlarınızı yakından takip eden biri var" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Enis Berberoğlu Selina Doğan Şafak Pavey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title