Haberler

"Cheney Büyükanıt'tan da Ek Asker İstemedi"

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Yaptığı Görüşmede de Afganistan'a Muharip Asker Gönderilmesi Konusunda "Spesifik, Somut" Bir Talepte Bulunmadığı Belirtiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yaptığı görüşmede de Afganistan'a muharip asker konusunda "spesifik, somut" bir talepte bulunmadığı belirtildi.

Dick Cheney'nin Ankara'da yaptığı yoğun temasların perde arkası ortaya çıkmaya başladı. Cheney'nin gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmelerinde Afganistan'a muharip askerin gönderilmesi konusunda Türkiye'den "spesifik", "somut" bir talepte bulunmadığı vurgulanıyor.

Diplomatik kaynaklara göre, Cheney, sürdürülebilir istikrarının sağlanması yönünde de taraflar arasında tam fikir birliğinin bulunduğu Afganistan'a yaptığı "sivil ve askeri" katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

PKK İLE MÜCADELE

PKK'ya karşı mücadelede istihbarat işbirliğinin sürmesi yönünde mutabakata varıldığı görüşmelerde ayrıca "PKK'nın Irak topraklarından tasfiyesinin, Irak'ın istikrarına katkıda bulunacağı"na ilişkin görüş birliği bulunduğu saptandı.

Türkiye'nin Irak hükümeti ile işbirliğinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği görüşmelerinde "PKK sorununun çözümlenmesi amacıyla Ankara'dan "siyasi ve ekonomik" önlemler talep edilmediği de kaydedildi.

Bu arada, Cheney'nin Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ile ilgili "bir mesaj getirmediği", Barzani konusunda bir talepte bulunmadığı da ifade ediliyor.

Türk tarafının Kerkük referandumunun ertelenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği görüşmede bu konuda iki ülkenin hemfikir olduğunun da altı çizildi.

ENERJİDE DESTEK

Cheney ile yapılan görüşmeler enerji projeleri de gündeme geldi. ABD tarafının, Irak ile önümüzdeki dönemde doğalgaz arama ve Avrupa'ya nakliye konularında Türkiye'nin önemli rol oynamasına çok olumlu baktığı kaydediliyor.

Türkiye'nin ortak olduğu Nabucco boru hattı projesi de, ABD'den destek aldı. ABD, Türkiye'nin enerji koridoru olması çabaları çerçevesinde Nabucco projesini önemli buluyor.

Bu arada, Türkiye ile İran arasındaki enerji işbirliğinin ise gündeme gelmediği, bu konuda ABD'den bir talebin gelmediği bildiriliyor.

CHENEY VE ERDOĞAN ABD'DEKİ SEÇİMLERİ DE KONUŞTU

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in görevde kalması yararlı olarak değerlendirildiği görüşmelerde İran'ın nükleer programı, Ortadoğu sorunu, Kıbrıs, Kosova gibi konular da ele alındı.

Bu arada, Cheney ile Erdoğan arasında bir sohbet sırasında ABD'deki başkanlık seçimlerine de değinildi. (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title