Haberler

Chatham House: "Türk Askeri Sınır Bölgelerini İşgal Edebilir"

Dünyanın Önde Gelen Araştırma Kuruluşlarından Chatham House Tarafından Yayınlanan Irak Raporunda, Irak'ta Bir İç Savaş Değil, Birçok İç Savaş Yaşandığı Öne Sürüldü. "Türkiye ve Kürtler" Bölümünü de İçeren Raporda, Türk Askerinin, "Kürdistan-ırak'ın Sınır Bölgelerini İşgal Etmeleri" Olasılığı Bulunduğu İddia Edildi.

Irak'ta bir iç savaş değil, birçok iç savaş yaşandığı öne sürüldü. Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Chatham House tarafından yayınlanan Irak raporunda, Türk askerinin, "Kürdistan-Irak'ın sınır bölgelerini işgal etmeleri" olasılığı bulunduğu iddia edildi.

Dünyanın önde gelen bağımsız araştırma kuruluşlarından Chatham House, Exeter Üniversitesi ile işbirliği ile "Irak'ta Gerçekleri Kabul Etmek" başlıklı bir rapor yayınladı. Gareth Stansfield imzalı raporda "Türkiye ve Kürtler" başlıklı bir bölümü de içeriyor.

"Irak sadece bir iç savaş değil, birçok iç savaş var" iddiasına yer verilen raporda, 2007-2008 döneminde Irak'ta kritik istikrasızlık kaynağı olan konuların ön plana çıkacağı belirtilerek, bunların arasında federalizm ve petrol kontrolü gibi konular sayıldı.

Raporda, "Irak'ın üç büyük komşusu olan İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin her birinin, ülkedeki istikrarsızlığın sürmesi konusunda çeşitli nedenleri var. Her biri, gelişmeleri etkilemek için farklı yöntemleri kullanıyor" iddiasına yer verildi.

TÜRKİYE VE KÜRTLER

Chatham House raporunun "Türkiye ve Kürtler" başlıklı bölümünde ise, Türkiye'nin Irak politikasını, genel olarak Irak'ın çöküşünü ve Kürt devletinin kurulmasını engelleme gereğinin belirlediği düşünüldüğü belirtilerek bu görüşün ise kısmen inandırıcı olduğu kaydedildi.

Türkiye açısından "Kürdistan Bölgesel Hükümeti"nin daha da sağlamlaşmasının dikkatli bir biçimde değerlendirilmesi, Kürtlerin Kerkük'ün kontrolünü ele geçirme çabalarının ise önlenmesi gerektiği kaydedilen raporda, bu amaçlara ulaşmak için Türkiye'nin, "Kürdistan Bölgesi'ne yönelik doğrudan tehditler" dahil olmak üzere, çeşitli politikalar yürüttüğü öne sürüldü.

Örnek olarak, Şubat ayında 60-70 bin askerin sınır bölgesine kaydırıldığı ve Kerkük'teki Türkmenlerin sorunlarını vurgulamak üzere bir konferans düzenlendiği belirtilen raporda şöyle devam edildi:

"Bu politikaları pek başarılı olamadı. Çünkü önde gelen Kürt politikacılarının etkisi altındaki Irak hükümeti ile ABD yönetimi, taleplerinde geri adım atmaları için Kürtleri zorlamaya isteksiz. Ayrıca Kürdistan Bölgesini ortadan kaldırarak zorla Irak'a yeniden entegre etme girişimi de yok."

ANKARA'DA GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR

Chatham House, Ankara'da görüş ayrılıklarının olduğu öne sürerek "AK Parti, Türkiye'nin AB üyeliğini teşvik etmek ile generallerinin taleplerini karşılamak arasında sıkışık kaldı" dedi. Raporda şu görüşlere yer verildi:

"2007 yılına kadar hükümet, askerleri idare etmeyi ve kontrolü altında tutmayı başardı. Ancak AB katılım müzakereleri giderek daha problemli hale gelince askerlerin gücü yeniden arttı, o kadar ki Kürdistan-Irak'ın Türkiye sınırındaki bölgelerinin Türk Silahlı Kuvvetlerince işgal edilmesi olasılığı bulunuyor. Böyle bir harekat, görünürde Kandil'de üstlenen PKK varlığını sınırdan yok etmek için yapılmakla birlikte aynı zamanda Kürdistan Bölgesel Hükümeti ve iki Iraklı Kürt partisini tehdit etmek için de yararlı."

Chatham House raporunun sonuç bölümünde ise, Musul ve Kerkük gibi tartışmalı bölgelere ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle Kürt bölgesinin tehdit altında olmayı sürdürdüğü belirtilirken, "Irak politikasının bölgeselleşmesinin, Irak'ın siyasi yapısının belirleyici bir yönü olarak kabul edilmesi gerekecek gibi görünüyor" denildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir? 24 NİSAN HAVA DURUMU: 24 Nisan'da hava nasıl olacak? Afrika tozları Türkiye'ye mi geliyor? Magandalar kadın sürücüye saldırdı! Kadın sürücüye neden saldırdılar? Magandalar tutuklandı mı? Olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title