Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: "Ruhsat İşini Belediyeler Verecek, Anayasa Böyle Diyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Ruhsat işini belediyeler verecek, anayasa böyle diyor."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Ruhsat işini belediyeler verecek, anayasa böyle diyor. Fakat bu işi pratikleştireceğiz. Belediye 2 ay içinde ruhsatı vermediği zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek. Gayrimeşru işlere girmeden ruhsatları alacaksınız" dedi.

Bakan Bayraktar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Kaya Termal Otel'de düzenlenen İzmir Müteahhitler Federasyonu Genel Kurulu'na katıldı. Bakan Bayraktar yaptığı konuşmada, tapu harçlarının düşürülmesi için çaba göstereceklerini belirterek, "Ben TOKİ'de çalışırken, 30 bin ihale yaptık ama şantiye bazında 7 bin 500, 8 bin ihale yaptık. Müteahhitler de genelde benden şikayetçi. 200 bin müteahhit rakamı, Türkiye için çok fazladır. Dünyanın her yerinde müteahhidimiz

var. TOKİ'de 150 çok iyi müteahhit yetiştirdik. Bunları okyanusun ortasına atın, dünyanın her yerinde iş yapar ama işi bozulan müteahhit oluyor. Anlayan, anlamayan herkes müteahhit oluyor. Müteahhitler makine mühendisi, harita mühendisi, inşaat mühendisi olsun' demiyoruz, ama mesleği bilsin istiyoruz" diye konuştu.

Müteahhitlerle uğraşmanın zor bir iş olduğunu anlatan Bayraktar, "Son yıllarda yapılan binalar, yüzde 90 oranında sağlam mühendislik hizmeti almış insanlar var. Bundan sonra kalite daha da artacak. Demirle betonun birleşmesinden olan betonarmede de kalite arttı" dedi.

Türkiye'nin yeni sanayi ülkesi olduğunu, şehirlerin çok hesapsız, kitapsız oluştuğunu söyleyen Bakan Bayraktar, müteahhitlere ruhsat alması konusunda yardımcı olacaklarını ifade etti. Ruhsat işinin belediyelerin olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları söyledi:

"Ruhsat işini belediyeler verecek, anayasa böyle diyor. Fakat alabildiğince bu işi pratikleştireceğiz. Belediye 2 ay içinde ruhsatı vermediği zaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek. Gayrimeşru işlere girmeden, ruhsatları alacaksınız. Bunu sağlayacağız. Eğer belediyeler bunu zamanında yapmazsa artık belediyelere de yaptırım uygulama zamanı geldi. Belge sayısını azaltacağız. Statik projesi, tesisat projesi, asansör projesi, elektrik projesi istemeyeceğiz. Bizim çevre il müdürlükleri de 'antin

kuntin' yapmaya başladı mı ne yapacağımızı siz düşünün. Yapı denetim kuruluşu kapandığında, inşaatlar durmayacak. Yapı denetim şirketine bir şey olmuyor ki kapanırsa olan müteahhide oluyor. Olmazsa bakanlıktan iki görevli vereceğiz, kayyum gibi tayin edeceğiz. İnşaat durdurmak yok ama denetim işini alabildiğine sıkılaştıracağız."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, kent dönüşümünün ülke gündeminde olduğunu, kentsel dönüşüm sırasında gayrimenkul sahibinin mağdur edilmemesi ve sosyal donatı alanlarının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, "Konu, sadece bina yıkıp bina yapmaksa o, işin basit tarafı. Bugünkü mevcut binaları yenileriz. Ancak kentin merkez alanlarında dahi sosyal donatı alanı yapacak yerimiz yok, spor alanlarımız yok. Sözün özü, sosyal donatı alanımız yok. İzmir'in planlamasında sosyal donatı

alanlarının, kent ormanlarının ayrılması gerekiyor. Başka türlü kent dönüşümün hiçbir anlamı olmayacaktır. 'Kent dönüşümü sürecini de konutların satılabilirliği ve ekonominin zenginliği belirleyecektir. Bunun için kenti birlikte kalkındırmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır da, sektörün sorunlarına değinerek Bakan Bayraktar'dan tarihi sit ilan edilen alanların yeniden değerlendirilmesini ve bu alanların envanterinin çıkarılmasını istedi. Depremlerde herkesin müteahhitleri suçladığına dikkati çeken Nasır, "Bizim müteahhitlerimiz, var olabilmelerinin kaliteli binadan geçtiğinin bilincinde. Denetim mekanizmasının daha sorumlu hale getirilmesini istiyoruz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title