Haberler

Çevre Ve Orman Bakanı Pepe Kocaeli'nde: - ''dilovası'ndaki Fabrikalara, Fiziki İyileştirmelerini Yapması İçin Süre Verdik. Bu Takvime Uymazlarsa Kimsenin Gözünün Yaşına Bakmadan Gerekli İşlemi Yapacağız''

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesindeki 170 fabrikaya, fiziki şartlarını iyileştirmeleri için süre verdiklerini belirterek, ''Bu takvime uymazlarsa kimsenin gözünün yaşına bakmadan gerekli işlemi yapacağız'' dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesindeki 170 fabrikaya, fiziki şartlarını iyileştirmeleri için süre verdiklerini belirterek, ''Bu takvime uymazlarsa kimsenin gözünün yaşına bakmadan gerekli işlemi yapacağız'' dedi.

Bakan Pepe, ziyaret ettiği AK Parti Gebze İlçe Başkanlığında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dilovası beldesindeki sanayi kuruluşlarının son durumu ve TBMM Araştırma Komisyonunun çalışmalarının sorulması üzerine Bakan Pepe, şöyle konuştu:

''Dilovası'ndaki kirliliği araştırmak için komisyon kurulmasına katkım oldu. Hükümet ve bakanlık olarak kirliliğin durumunu ayrıntılı bir şekilde raporlayarak Meclisin bilgi sahibi olması için böyle bir süreci başlattık. Bakanlık olarak 2.5 yıllık sürede beldedeki problemlerle ilgili olarak Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, TÜBİTAK-MAM ve Kocaeli Üniversitesi ile ortak ciddi çalışma yapmıştık. 170 fabrikanın hangi riski taşıdığını hangilerinin ne şekilde rehabilite edilmesi gerektiğini çevreye etkilerini komisyon kurulmadan önce biliyorduk.

Dilovası'ndaki fabrikalara, fiziki iyileştirmelerini yapmaları için süre verdik. Bir kısmına Eylül sonuna kadar bir kısmına 2006 sonuna kadar süre tanıdık. Bu takvime uymazlarsa çok net şekilde kimsenin gözünün yaşına bakmadan gerekli işlemi yapacağım.''

-KONUTLARIN DURUMU-

Bakan Pepe, sanayi kuruluşlarının yanındaki konutların durumuyla ilgili soru üzerine de ''yerel yönetimlerin aymazlığının ve vatandaşların kural tanımazlığının faturasının bedelini orada yaşayanların ödediğini'' belirtti.

Bakan Pepe, şöyle devam etti:

''Vatandaş, fabrikaya yakın olsun diye gelmiş ev yapmış. Tabii biz de vatandaşın sağlığını korumayı anayasanın bize emrettiği gibi görev biliyoruz. Bölgedeki iki mahalleyi çok radikal bir kararla keşke tamamını boşaltabilsek. Organize Sanayi Bölgesi yetkilileriyle görüşüp bu iki mahallede (Fatih, Yeniyıldız) sanayi alanları üretebilsek. Buradan gelen parayla da vatandaşa konut üretip mahalle tahliye edilebilir. Ama beldede araştırma yaptırdım. Gördük ki önemli bir kısım ne şartla olursa olsun taşınmayı düşünmüyor. Çünkü o fabrikaların yakın olmasını gerekçe gösteriyorlar.''

-VATANDAŞLA SOHBET-

Bakan Pepe, daha sonra da Çamlık Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti.

Gani Davulcu adlı bir vatandaşın genel bir imar affı düşünüp düşünmediklerini sorması üzerine Pepe, imar affını düşünmediklerini ve affın da doğru olmadığını söyledi.

Ancak vatandaşı alternatifsiz bırakmamak için sağlıklı çözümler getirmek gerektiğini ifade eden Pepe, bu anlamda TOKİ'nin çalışmaları olduğunu bildirdi.

Yılmaz Kaya adlı vatandaş da 2B arazisinde oturduğunu ve durumunu sorması üzerine Pepe, ''Keşke 2B yasasını çıkarabilseydik. Bu Türkiye'nin kanayan yarasıdır. Biraz dişinizi sıkın halledeceğiz'' diye yanıtladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title