Haberler

Çevre Bakanlığı'nda Dicle Vadisi Zirvesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Diyarbakır'ın STK temsilcileriyla toplantıda Dicle Vadisi'yle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Diyarbakır'ın STK temsilcileriyla toplantıda Dicle Vadisi'yle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda Güllüce'nin halkın istemediği bir projeyi yapmayacaklarını söylediğini belirten milletvekili Tan, "Bana göre toplantı çok olumlu geçti" dedi.

Diyarbakır BDP Milletvekili Altan Tan'ın girişimleriyle dün Ankara'da Dicle Vadisiyle ilgili toplantı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile yapılan toplantıya, Milletvekili Tan, Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan, Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçioğlu ve Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanı Murat Alökmen katıldı. Toplantıda Dicle Vadisinin rezerv yapı alanı ilan edilmesi, kent ormanı, Diyarbakır Atatürk Stadı ve Dicle üzerinde yapılacak olan 3 HES'in durumu konuşuldu. Milletvekili Altan Tan, kendisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından randevu talebinde bulunduğunu ve toplantıya Diyarbakır'da konu ile ilgili STK temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanının da katıldığını belirterek, şöyle dedi:

"PROJE SÜRECİNE MÜDAHİL OLMAK İSTEDİĞİMİZİ SÖYLEDİK"

"Bakan çok güzel karşıladı bizi. Biz bakana, 'Dicle vadisini hiçbir şey yapılmasın, el sürmeyin, dokunmayın demiyoruz' dedik. Buranın mutlaka düzenlenmesi lazım, yapılması lazım. Yalnız, Diyarbakır'ın bir UNESCO'ya müracaat hazırlığı var. Burada bazı çekincelerimiz var. Kamuoyunda oraya konut yapılacağına dair konuşmalar var. Hevsel Bahçeleri şöyle olacak, böyle olacak diye bir süre konuşmalar geçiyor, sıkıntı var dedik. Bakana 'Siz ne kadar açık seçik bunların olmayacak' deseniz de proje sürecine müdahil olmak istiyoruz. Kim çiziyor, nasıl çiziyor. Sürece müdahil olmak ve bilgilenmek istiyoruz. Yarın önümüze bir emri vaki proje çıkarıp 'Biz yaptık, bitirdik derseniz ve ortadan eksiklikler yanlışlıklar varsa bu tekrar bir tartışmaya kavgaya ve sıkıntıya sebep verecek' dedik. Bakan memnuniyetle dedi, olur dedi. Talimat vereceğini ve kimi uygun görürsek onun koordinasyonunda bu bilgilendirmeleri, görüş alışverişini yapın dedi. Bana göre çok olumlu geçti görüşme. Nehrin aktığı Vadi ve Kırklar dağı için bir proje çiziliyor. Hevsel buna dahil değil. HES'lerin kendileri ile alakalı olmadığını Orman Bakanlığı tarafından yapıldığını, kendilerinin sadece hazırlanan ÇED raporlarını onayladıklarını söyledi. Bakanın talimatı ile önümüzdeki günlerde heyet ile birlikte ne yapılıyor, ne ediliyor hepsini göreceğim. Ondan sonra bazı şeylere ya itiraz edeceğiz ya da güzeldir devam edin, veya böyle olsun diyeceğiz. Açık ve net bir şekilde halkın istemediği bir proje olmayacak dedi. Bakan niyetimiz güzel bir şey yapmaktır, kavga etmek değil dedi."

GEREKİRSE DİCLE VADİSİ YAPI REZERV ALANINDAN ÇIKARILABİLİR

Görüşmede bulunan Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan ise, Bakana Dicle vadisinin yapı rezerv alanı ilan edildiğini söylediklerini ifade ederek, "Bilgi edinemediğimizi söyledik. Diyarbakır halkının görüşünün alınması konusunda olumlu baktı. Bakan yeni olduğu için çok bilgisi yoktu. Orada her hangi bir yapılaşma yapmayı düşünmediklerini söyledi. Gerekirse Dicle vadisini rezerv yapı alanında çıkarabileceklerini söyledi. Bu konuda talimat vereceğini söyledi. Bundan sonraki süreç konusunda Altan bey üzerinden bizi bilgilendirebileceğini söyledi" dedi.

"HALK İSTEMEZ İSE BİZDE YAPMAYIZ DEDİ"

Oda Başkanı Kapan, Stadyumun park olmasını ve yapı alanı olmasını istemediklerini de dile getirerek, "Halk istemese biz de yapmayız dedi. Bundan sonraki süreci Altan bey ve yerel yönetimler üzerinde bilgi alışverişinde bulunarak süreci götürebileceklerini söyledi. UNESCO kriterlerini göz önünde bulundurduklarını söyledi. Halkın istemediği bir şeyi yapmayız dedi. Artık iş halka düşüyor. Genel anlamı ile olumlu geçti" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İdris Güllüce Diyarbakır Altan Tan Dicle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title