Haberler

Çevre Bakanı Eroğlu Amman'da

Dünya Su Forumu Hazırlık Toplantısına Katılmak Üzere Sudan'a Gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ortadoğu'da Suyun Savaş Sebebi Olmadığını, Ancak Savaşların Sudan Sebeplerle Çıkabileceğini Söyledi.

Dünya Su Forumu hazırlık toplantısına katılmak üzere Sudan'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ortadoğu'da suyun savaş sebebi olmadığını, ancak savaşların sudan sebeplerle çıkabileceğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 5. Dünya Su Forumu kapsamında Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen hazırlık toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Eroğlu, kişi başına düşen yıllık su miktarının ortalama 10 bin metreküp olması gerektiğini, ancak Türkiye'de kişi başına 3 bin 700 metreküp düştüğünü, dolayısıyla Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi. Eroğlu, artan nüfusla birlikte 2030 yılında Türkiye'de de su kıtlığının yaşanabileceği uyarısında bulundu. Türkiye'nin küresel ısınmanın potansiyel tesirleri bakımından risk grubuna giren ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Eroğlu, "Türkiye, küresel ısınmanın tesirlerini en aza indirmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermektedir. Bilindiği üzere hidroelektrik enerji sera gazı artışına yol açmayan temiz bir kaynaktır" dedi. Su tasarrufunun önemini vurgulayan Eroğlu, atık suların yeniden kazanımlarının da önemli olduğunu dile getirdi. Eroğlu, bazı Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'nin de atık su yönetimini kazanması gerektiğini sözlerine ekledi. Ürdün Su ve Sulama Bakanı Read Abu Saud ise, hali hazırda Ortadoğu'da 6 milyon insanın susuzlukla karşı karşıya kaldığını belirterek, 2050'de ise Ortadoğu'daki 70 milyon insanın bu tehdidi doğrudan yaşayacağını ifade etti. Su sorununun ekonomik ve sosyal sorunun ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Saud, sorunu çözmenin ve su verimliliğini artırmanın en iyi yolunun, suyun hem uluslararası hem de yerel bazda mantıklı çerçevede paylaşılması gerektiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, toplantının ardından gazetecilerin 'Ortadoğu'da su nedeniyle savaş çıkar mı?' sorusuna, "Su nedeniyle savaş çıkmaz, ama savaşlar sudan sebeplerden çıkar" cevabını verdi.

(TS-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title