Haberler

    Çernobil ve Fukuşima'da Her Şeyin Bitmediğini Gösteren 8 Fotoğraf

    20. yüzyıla damgasını vuran olaylardan biri olan Çernobil Faciası, 1986 yılında, o zamanki adıyla Sovyetler Birliği'nde gerçekleşti. Ukrayna'nın Çernobil bölgesinde bulunan nükleer santralin 4 nolu reaktörü patladı ve atmosfere radyoaktif gazlar salındı. Olay bölgesinde ve çevre ülkelerde çok sayıda kişi bu faciada nedeniyle yaşamını yitirdi, ilerleyen yıllarda kansere yakalandı ve sağlık sorunları yaşadı.

    Önce Çernobil, yıllar sonra da Fukuşima :

    Bir diğer olay ise 2011 Japonya depremi sonrası yaşanan tsunami nedeniyle Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana geldi. Atmosfere sızan radyoaktif bulutlar, TV yayınlarında bile canlı olarak görüldü ve bu bölgelerde etkilerinin uzun yıllar süreceği yönünde araştırmalar yayınlandı.

    Bu iki kritik bölgedeki radyoaktivite nasıl ölçüldü ya da ölçülüyor?

    Her iki facianın ardından uzun süreler geçtikten sonra, çevre örgütü Greenpeace tarafından 2016'da yapılam bir çalışmayla bölgedeki radyoaktivitenin durumu ölçülmüştü. Fazla teknik detayına girmeden konuyu özetleyecek olursak, Greg McNevin adlı grup üyesi bir fotoğrafçı, nükleer kazalardan etkilenen bölgelerde çektiği fotoğraflar ile radyoaktiviteyi gözler önüne serdi.

    Bunun için Geiger sayacı adı verilen bir cihazdan yararlanıldı ve analog sinyaller "ışık görüntüsüne" dönüştürüldü. Fotoğrafçı McNevin, sayacın sağladığı radyasyon datasına göre uzun pozlama yaparak etkilenen bölgeleri gözler önüne serdi.

    Fotoğraflarda yer alan beyaz barlar normal düzeyi, bu barların üzerine çıkan diğer renkler ise radyoaktiviteyi gösteriyor:

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Fukuşima Çernobil Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title