Haberler

Çernobil Faciasının Yıldönümü

Elektrik Mühendisleri Odası (Emo) Mersin Şube Başkanı Kamer Gülbeyaz, 2. Dünya Savaşı'nda Kullanılan Atom Bombasının Etkisinden Kurtulamayan Dünyanın, 26 Nisan 1986 Yılında Bir Kez Daha Nükleer Tehlikeyle Karşı Karşıya Kaldığını Belirterek, Çernobil Facialarının Bir Daha Yaşanmamasını İstedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Kamer Gülbeyaz, 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan atom bombasının etkisinden kurtulamayan dünyanın, 26 Nisan 1986 yılında bir kez daha nükleer tehlikeyle karşı karşıya kaldığını belirterek, Çernobil facialarının bir daha yaşanmamasını istedi.

Çernobil faciasının yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Gülbeyaz, 26 Nisan 1986 yılının, insanlığın önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti. İnsanlığın son 20 yılda çok acılar çektiğini ifade eden Gülbayaz, Çernobil benzeri faciaların yaşanmamasını umut ettiğini dile getirdi. Çernobil nükleer felaketinin sonuçlarının sürekli çarpıtıldığını ileri süren Gülbeyaz, Çernobil faciasının etkileri konusunda kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu taşıyanların, sorumluluklarının gereğini yerine getirmediklerini savundu. Türkiye'de facianın etkileri konusunda bilgi isteyen halka "Azıcık radyasyon iyi gelir"den öte bir bilgi verilmediğini öne süren Gülbeyaz, "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, radyasyonun sağlığa etkileri konusunda yeterli araştırma yapmaktan kaçındı. Karadeniz Bölgesi'nde kanser vakaları günden güne artarken, resmi düzeyde bu artış tüm değişkenleriyle araştırılmadı" dedi.

Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santraller konusunda ilgilileri uyardıklarını ifade eden Gülbeyaz, yaşam alanlarının tehdit altında bırakılmasına sessiz kalmayacaklarını belirtti. Türkiye'nin hiçbir zaman enerjisiz kalmayacağını söyleyen Gülbeyaz, "Önemli olan, enerji politikalarında önceliklerin IMF, Dünya Bankası ve benzeri kuruluşların direktiflerine ve dünyada işsiz kalan nükleer lobilerin yeni pazar arayışlarına göre değil, ülkenin bu alanda ortak aklını ve iradesini yansıtacak meslek odaları, üniversiteler, sendikalar, çevre ve ekoloji kuruluşlarının doğa ve insan yaşamını gözeten çalışmalarını dikkate alan bir yönetim anlayışıyla benimsenmesidir" diye konuştu.

(HK-MT-Y)

26.04.2007 18:04 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title