Haberler

Çerkesler, Rusya Konsolosluğuna Yürüdü

Rusya'nın Kafkasya'da binlerce kişiyi öldürmesinin 148.yılında Türkiye'de yaşayan Çerkesler Taksim Meydanı'nda toplandı.

Rusya'nın Kafkasya'da binlerce kişiyi öldürmesinin 148. yılında Türkiye'de yaşayan Çerkesler Taksim Meydanı'nda toplandı. Rusya Konsolosluğu'na yürüyen Çerkesler, dünyaya "Çerkes soykırımını tanıyın" diye seslendi.

21 Mayıs 1864'te Rusya'nın Kafkasya'da binlerce kişiyi öldürmesi ve sağ kalanları sürgün etmesinin 148. yılında, binlerce Çerkes Taksim Meydanı'nda toplandı.

Ellerinde "Sochi'de olimpiyat, soykırımın tekrarıdır", "Rusya biz geri geldik" yazılı pankartlarla Rusya Konsolosluğu'na yürüyen binlerce Çerkes vatandaş, "Katil Rusya Kafkasya'dan defol" şeklinde slogan attı. Düzenlenen mitinge yöresel kıyafetler giyerek katılan Çerkesler renkli görüntüler oluşturdu. Rusya Konsolosluğu önünde çevik kuvvet geniş güvenlik önlemleri aldı.

Toplanan kalabalık adına Rusya Konsolosluğu önünde Şavoşf Jankat Aci basın açıklaması yaptı. 21 Mayıs Çerkes soykırımında ölen atalarını andıklarını belirten Şavoşf Jankat Aci, "21 Mayıs 1864 Kafkasya'yı felakete sürükleyen, Çerkesler'i yok olma eşiğine getiren sembol bir tarihtir. Bu soykırımda yüz binlerce insanımız katledilirken, insanlarımızın yüzde 90'ı da sürgün edildi. Bizler soykırımdan sağ kurtularak, sürgün edilen bir neslin çocuklarıyız. Öfkeliyiz çünkü itirazlarımıza rağmen Çerkesya'nın başkenti, soykırımın sembol şehri Sochi'de olimpiyat gerçekleştirilecek. 2009 yılından bu yana giderek güçlenen mücadelemiz, Kremlin'e yerleşmiş çete tarafından karalama kampanyalarıyla yıpratılma çabasıyla karşı karşıya. İnsanlık suçu olan soykırım ve sürgüne inat yaşama tutunuyoruz. 21 Mayıs dirilişin ve direnişin günüdür. Unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Rusya Federasyonu'na ve dünyaya sesleniyoruz. Çerkes soykırımını tanıyın" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kafkasya Türkiye Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title