Haberler

Çerkes Sürgünü'nün 148. Yıl Dönümü

Çerkesler adına kültürel çalışmalar yapan Nartajans Kurucusu Nuri Tandoğdu, Çerkes Sürgünü'nün 148.Tandoğdu, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, 21 Mayıs 1864'te Çerkezlerin Kbaada Vadisi'nde Ruslara karşı verdikleri mücadelenin...

Çerkesler adına kültürel çalışmalar yapan Nartajans Kurucusu Nuri Tandoğdu, Çerkes Sürgünü'nün 148. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında "Aradan 148 sene geçse de içimizdeki acı hala devam etmektedir" dedi

Tandoğdu, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, 21 Mayıs 1864'te Çerkezlerin Kbaada Vadisi'nde Ruslara karşı verdikleri mücadelenin yenilgiyle sonuçlandığını kaydetti.

Yenilginin ardından Çerkezlerin sahip olduğu topraklardan sürgüne tabi tutulduğunu ifade eden Tandoğdu, şöyle konuştu:

"Çünkü işgalciler sadece toprakları istiyordu, üstünde yaşayanları orada barındırmak gibi bir gayretleri yoktu. Sürgün süreci çok acımasız ve kanlı gerçekleşmişti. Gemilere doldurulan insanlar dilini hiç bilmedikleri, tanımadıkları topraklara doğru yola çıkartıldılar. Fazla yüklenen gemilerin bazısı içindeki insanlarla birlikte battı. Gemilerde baş gösteren salgın hastalıklar açlık ve susuzluk yüzünden on binlerce insan yollarda ölerek denize atıldı. Çerkezler bu yüzden saygılarından dolayı yıllarca balık yememiştir."

-"İçimizdeki acı hala devam ediyor"-

Tandoğru, Çerkezlerin sürgün sonrasında Türkiye, Ürdün, Suriye, İsrail, ABD gibi ülkelere yerleştiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu süreç sonunda Eskişehir'e yerleşen Çerkesler olarak buraya nasıl geldiğimizi asla unutmadık. Kültürümüzü ve geleneklerimizi devam ettirdik. İçinde bulunduğumuz topluma, kanımızla canımızla hizmet ettik. Ülkenin kurulması ve devamı için mücadele ettik. Aradan 148 sene geçse de içimizdeki acı hala devam etmektedir."

Tandoğru, 19 Mayıs'ta ikindi namazı öncesi Çarşı Cami'nde Mevlid-i Şerif düzenleyeceklerini ve etkinliğe kent halkını beklediklerini sözlerine ekledi.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title