Haberler

Çerçevenin Metalini Baltaya Dönüştüren Nasırlı Eller

Büyükorhan ilçesinde yaşayan iki kardeş, 15 metrekarelik dükkanda ata mesleği demirciliği yaşatmaya çalışıyor Demirci ustası Kadir Bozdemir: " Balta, pulluk, tahra, çapa, keser gibi tarım aletleri yapıyoruz" Yakup Bozdemir: "Dede ve baba yadigarı mesleğimizi terimizin son damlasına kadar devam.

HARUN KAYMAZ - Bursa'nın "Dağ Yöresi" ilçelerinden Büyükorhan'da dedelerinden kalma demircilik mesleğini ayakta tutmaya çalışan iki kardeş, 15 metrekarelik dükkanlarında resim, fotoğraf çerçevesi gibi ürünlerin metallerini eritip balta, pulluk, çapa gibi tarım aletlerine dönüştürüyor.

Bursa'ya 81 kilometre uzaklığındaki ilçede, mütevazi iş yerlerinde sanatlarıyla evlerine ekmek götürmek için saatlerce ateşin karşısında ter döken Kadir ve Yakup Bozdemir kardeşler, hünerleriyle takdir topluyor.

Çoğu insanın "Bir işe yaramaz" diye çöpe attığı demir parçalı malzemeleri bile tarım aletlerine dönüştürebilen nasırlı ellerin sahipleri, kendilerinden sonra bu işi yapacak kimse olmamasının üzüntüsünü yaşıyor.

Kadir Bozdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşiyle aynı mekanda yıllardır hiçbir sorun yaşamadan hayatlarını sürdürdüklerini söyledi.

Bu mesleğin, ailesine 1800'lü yıllarda intikal ettiğini belirten Bozdemir, "Biz artık son kuşağız. Balta, pulluk, tahra, çapa, keser gibi tarım aletleri yapıyoruz. Gerekli malzemeyi alıp ocakta döverek şekil verdikten sonra suluyoruz. Taşladıktan sonra da kullanılacak hale getiriyoruz" dedi.

Yakup Bozdemir, ailesindeki 200 yıllık uğraşın, kendileriyle son bulacağını bildirdi.

Yolda buldukları basit bir çerçevenin demirini bile değerlendirdikleri ifade eden Bozdemir, "Demiri bükeriz, yoğururuz, kaynatırız ve şeklini verdikten sonra mükemmel bir baltaya dönüştürürüz. Bunu Bursa civarında yapacak kimse kalmadı. Belki ülke genelinde de azdır. Bütün bunları 15 metrekarelik dükkanımızda yapıyoruz" diye konuştu.

Ekmek teknelerinde bütün işlerini, yaklaşık 300 yıllık örste yaptıkları bilgisini veren Bozdemir, bu aletle ilgili ilginç bir anıyı anlattı. Dedesinin, bu örsü alabilmek için tarlasını ve evini sattığını dile getiren Bozdemir, "Yine de parası yetmeyince hapse girmiş. Başkaları borcunu ödemiş ve bu sayede hapisten çıkmış. Biz de dede ve baba yadigarı mesleğimizi terimizin son damlasına kadar devam ettireceğiz" ifadesini kullandı. - Bursa

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Büyükorhan Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

BAYRAM BOZDEMİRbbozdemir@halkbank.com.tr:

BU MESLEK YAKUP A V SELLEMİN MESLEĞİ EKMEĞİ ÇOK TATLI VE HELALDİRİNŞAALLAH DEVAMI GELİR

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title