Haberler

'Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol İmparatorluğu' Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Cengiz Han ve Mirasçıları Sergisinin Aslında Moğol İmparatorluğu'nun 800. Yılı Kutlamalarında Ortaya Çıktığını, "Tarihin Sadece Siyah ve Beyaz Olmadığını Tarihin Ara Noktalarının da Olduğunu Pek Çok Şeyin Söylemlere Kapalı Kaldığı Hapis Olduğu Günümüzde Ön Yargıların Son Derece Fazla Olduğu Günümüzde Tarihi Hep Birlikte Biraz da ...

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Cengiz Han ve mirasçıları sergisinin aslında Moğol İmparatorluğu'nun 800. yılı kutlamalarında ortaya çıktığını, "Tarihin sadece siyah ve beyaz olmadığını tarihin ara noktalarının da olduğunu pek çok şeyin söylemlere kapalı kaldığı hapis olduğu günümüzde ön yargıların son derece fazla olduğu günümüzde tarihi hep birlikte biraz da başka türlü görelim dedik" dedi.

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Moğol İmparatorluğu'nun Cengiz Han tarafından kuruluşunun 800. yıldönümünde, 'Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol İmparatorluğu' sergisine ev sahipliği yapacak.

Garanti Bankası'nın sponsorluğunda 7 Aralık 2006'da kapılarını açacak sergi, bugün basına tanıtıldı. 08 Nisan 2007 tarihine kadar açık kalacak olan serginin tanıtılmasından önce, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, sergi hakkında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Bonn Federal Almanya Sergi Dairesi Başkanı Dr. Susanne Wichert-Meissner, Moğalistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Sekreteri Mishigjav Buurunkhii, Moğalistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Yöneticisi Dr. Zudui Oyunbileg ve yetkililer de hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, "Biz bu sergiyi yapmak için yola çıktığımız zaman bu ilişkiyi de ortaya koyduk. Tarihin sadece siyah ve beyaz olmadığını tarihin ara noktalarının da olduğunu pek çok şeyin söylemlere kapalı kaldığı hapis olduğu ön yargıların son derece fazla olduğu günümüzde tarihi hep birlikte birazda başka türlü görelim dedik. Sergiyi yapmak için yola çıktığımızda ana kaynağımız bu oldu. Ne mutluyuz ki bunu değerli bilim adamlarıyla paylaşarak gerçekleştirdik. Hepsi yanımızda oldu" dedi.

Serginin aslında Moğol İmparatorluğu'nun 800. yılı kutlamalarında ortaya çıktığını belirten Ölçer, "Bu düşünce Moğol Eğitim Kültür Bilim Bakanlığı'nın bütün koleksiyonlarının ortaya döktüğü son derece cömertçe sunduğu bir senaryo da hazırlandı. Sergiyi bu şekilde almaya gönlümüz razı olmadı. Çünkü bizim de geçmişimiz Cengiz Han'ın kaynaklarıyla dolu. Bir anlamda bunun için bu sergiyi yapmaya karar verdiğimiz zaman başından beri bunu Türk koleksiyonlarıyla bütünlemek başlıca kaygımızdı" diye konuştu.

Daha sonra sözü alan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Garanti Bankası'nın eğitim spor gibi pek çok projeye destek verdiğini söyledi.

"İçinde yaşadığımız ve hizmet verdiğimiz topluma değer veren işler yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz" diyen Özen, "Bu ülkede kar ediyoruz ve karımızın bir kısmını kültür ve sanata aktarmanın son derece doğru olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"CENGİZ HAN'IN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI BİLE BÜYÜK DEVLET ADAMI OLDUĞUNU KABUL ETMİŞTİR"

Dr. Susanne Wichert-Meissner ise konuşmasında 'Cengiz Han'ın mirasçıları' sergisinin 15 haziran da açılacağını, bu serginin bugüne kadar 135 bin ziyaretçi gördüğünü söyledi. Meissner, "Viyana'da açılan sergiyi 145 bin ziyaretçi ziyaret etti. Bu serginin başarısından çok etkilendik. Halkın ilgisi Cengiz Han'ın büyük halk adamı olduğunu gösteriyor. Cengiz Han dünyanın en büyük devletini arkasında bırakmıştır. Cengiz Han'ın en büyük düşmanları bile Cengiz Han'ın büyük bir devlet adımı olduğunu kabul etmiştir" dedi.

Daha sonra sözü alan Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Genel Sekreteri Mishigjav Buurunkhii, "'Cengiz Han ve mirasçıları' sergisinin Türkiye'de açılmış olması bunun öneminin büyük olduğunu gösteriyor. Moğol ve Türk halkı aynı topraklarda yaşadık. Sergideki eserler en güzel şekilde gösteriyor bunu" diye konuştu.

Sergide yer alan eserlerin 10 civarında ülkeden toplanan 20'den fazla müzede yer alan eserlerden oluşmuş olmasının serginin uluslararası önemini vurguladığının altını çizen Buurunkhii, "Yola ilk çıktığımızda bu sergide yer alan Cengiz Han'la ilgili tarihi belgeleri tarihi eserleri toplamak kolay olmadı. Bakanlığımızın gayretleriyle Sabancı Müzesi'nin gayretleri ve Garanti Bankası'nın destekleriyle yoğun çalıştık. Almanya ve Avusturya'da bunları sergiledik. Bu serginin Türkoloji ve Cengiz Han araştırmacıları için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Alman, Moğol, Avusturyalı ve bunun gibi uluslararası ortak projelerde bunun önemini vurgulamak istiyorum. Bu sergide yer alan Cengiz Han'la ilgili Moğollarla Türklerle ilgili tarihi belgeler ve eserler tarihi kendilerini tanıtmakta. Moğolistan ve Türkiye arasında işbirliği dostluk ilişkimizin daha da gelişmesinde önemli olduğunu düşünüyorum. Herkesin gelip gezmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Yöneticisi Dr. Zundui Oyunbileg, 2001 yılında anlaşma yapıldığını ve bu serginin düzenleneceğinin ortaya çıktığını söyledi. Daha sonra bu eserleri 'Nasıl bir araya getirebiliriz' diye düşündükleri ve bunun çalışmasını yaptıklarını belirten Oyunbileg, "Sizler biliyorsunuz. Cengiz Han 1206 yılında büyük Moğol Devletini kurdu. Biz 2006 yılındayız. Biz şu an büyük Moğol Devleti'nin kuruluşunun 800. yılı içindeyiz. 2001 yılından itibaren bu güne bu sergiyi yetiştirmek için yoğun bir çalışma içine girdik. Moğolistan'da 14 kütüphane müze gibi kuruluşlardan 400'e yakın eser bu sergide sergilenmekte. 1997 yılından itibaren Moğol topraklarında bulunan Türk anıtları korumak veugiz Han'ın kaynaklarıyla dolu. Bir anlamda bunun için bu sergiyi restorasyon projesi çerçevesinde ile işbirliği yapmaktayız. Bu proje çerçevesinde Moğol Türk bilim adamları tarafından yapılan kazıda elde edilen değerli eşyalar bu sergide sergilenmekte. Aynı soydan gelen iki halk olduğumuz için bu serginin Türkiye'de yapılması ve daha fazla ilgi çekmesi Nazan hanımın çok büyük desteği de olmuştur" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title