Haberler

Cenevre'deki Suriye Görüşmeleri

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Sözcüsü Salim el-Muslat, Cenevre'deki görüşmelerden çekilmediklerini, sahada değişiklik görmek için sadece erteleme kararı aldıklarını söyledi.

Muslat, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, sahadaki durum iyileşmeden tekrar müzakerelere dönmelerinin söz konusu olmadığını ve bunun için de kuşatmaların kaldırılması, insani yardımların ulaştırılması, tutukluların serbest bırakılması ve bombardımanın durması gerektiğini söyledi.

"Görüşmelerden çekilmiyoruz, sahada değişiklik görmek için sadece erteleme kararı aldık. Karşı tarafta ciddiyet göremedik" diyen Muslat sözlerini şöyle sürdürdü:

" Suriye'de ateşkesi ihlal eden tek taraf rejim ve ateşkes en az 2 bin defa ihlal edildi. Rejim ateşkese uyarak bari en azından Putin'e saygı göstersin. Çünkü bu ihlallerle anlaşmayı imzalayan iki ülkeye (Rusya ve Amerika) hakaret ediyor."

Cenevre'deki görüşmeler devam edilecekse bir tarafta rejimin bir tarafta ise Suriye halkının temsilcilerinin yani MYK'nın olması gerektiğini belirten Muslat, "Esed'in hapishanelerindeki kadınların serbest bırakıldığını, bir çocuğun ekmeğini aldığını, aşı olduğunu görürsek görüşmelere devam ederiz." ifadelerini kullandı.

MYK ile hareket eden Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcisi Abdülhakim Beşar ise, Kamışlı'da PYD ve rejim güçleri arasındaki çatışmalara ilişkin bir soruya "PYD ve rejim arasındaki çatışmalar bir tiyatrodan ibaret...PYD rejimin kırmızı çizgisini aşmış ve rejim PYD'yi tekrar bu çizgiye döndürmeye çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Heyeti, Esed rejiminin ateşkes ihlalleri ve insani yardımların durması nedeniyle 18 Nisan'da Cenevre'deki barış görüşmelerini tek taraflı erteleme kararı almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title