Haberler

Cenevre'deki Suriye Barış Görüşmeleri

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad: "ABD'nin muhaliflere silah yardımı yapma kararını kınıyoruz.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdad, ABD'nin, Cenevre-2 Konferansı'nın "başarısızlıkla sonuçlanması için çalıştığını" ileri sürdü.

Mikdad, Cenevre'de yürütülen barış görüşmeleri sonrasında yaptığı basın açıklamasında, "ABD'nin muhaliflere silah yardımı yapma kararını kınıyoruz. Washington yönetimi, Cenevre-2 Konferansı'nın başarısızlığa uğraması için çalışıyor" dedi.

ABD'nin uygulamalarını, "Suriye kriziyle ilgili bir heyetin yaptığı en kötü şey" olarak nitelendiren Mikdad, "Terörist gruplara silah yardımı yapan taraf, konferansın başarılı olup olmamasıyla ilgilenmiyor. Bu, konferansın başarısız olması için sunulmuş bir hediyedir" diye konuştu.

Mikdad, "ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, Cenevre'de ve Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetiyle görüşerek onlara talimat veriyor. Ford, Cenevre'den ayrılırsa SMDK heyeti de onunla ayrılır" yorumunu yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yönetimi bırakmasının ülkeyi yıkıma sürükleyeceğini belirten Mikdad, "Esed'in gitmesi ülkenin yıkılmasının, ülkenin başında olması ise barışçıl çözümün garantisidir. Geçici hükümet meselesi tartışılacak ancak Suriye'nin bu krizi atlatmasının garantisi olarak Esed, yapılan herhangi bir anlaşmanın başında yer alacak" ifadesini kullandı.

-Suriye heyetinden ABD'ye tepki-

Suriye yönetimi heyeti, uluslararası basında yer alan "ABD yönetiminin Suriye'deki ılımlı muhaliflere silah yardımına başladığı" haberlerine dair bugünkü görüşmede muhaliflere silah yardımını kınayan bir bildiriyi gündeme getirdi.

Bildiride, " Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'deki terörist gruplara, silah yardımına devam etme kararını kınıyor, ABD'den ve silah yardıma devam eden diğer ülkelerden Cenevre-2'nin başarıya ulaşması için verilen çabaları boşa çıkaracak bu sorumsuzca davranışa bir an önce son vermelerini talep ediyoruz" denildi.

ABD yönetiminin eleştirildiği bildiride, "ABD ve Rusya'nın girişimiyle başlayan Cenevre-2 Konferansı ile eşzamanlı bu girişimi başlatan taraflardan birinin Suriye'deki terörist gruplara silah yardımına devam etme kararı alarak sarf edilen siyasi çabalara zıt davranması şaşırtıcı. Bunun gibi kışkırtıcı kararlar, konferans atmosferine olumsuz yansıyor. Bu tutumdan, Suriye'de herhangi bir siyasi çözümün engellenmek istendiği anlaşılıyor" ifadesine yer verildi.

Bildiride ayrıca, "ABD'nin bu kışkırtıcı kararı, Cenevre-2 Konferansı'nın temellerini oluşturan Cenevre-1 Konferansı'nda açıklanan kararlara aykırıdır ve (ABD'nin) bağlılıkları ile çelişiyor" değerlendirmesinde bulunuldu. - Cenevre

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Washington Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title