Haberler

Çelik: "Hayat Boyu Dayak Yeme ve Atma Vaziyetindeyiz"

Milli Eğitim Bakanı Çelik, TBMM Bünyesinde Okullarda Yaşanan Şiddet Olaylarına İlişkin Kurulan Komisyonda, Şiddet Toplumsal Bir Sorun Olduğunu Vatandaşların İlk Olarak Ailede, Ardından Okulda, Üniversitede Polisten, Cezaevinde Gardiyandan, Askerde Komutandan Dayak Yediğini Belirterek, "Hayat Boyu Dayak Yeme ve Atma Vaziyetindeyiz" Dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullardaki şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu ailede, okulda, üniversitede, cezaevinde ve askerde dayak atma olaylarının yaşandığını belirtirken, "Hayat boyu dayak yeme ve atma vaziyetindeyiz" dedi. Çelik, Türkiye'de okullardaki şiddetin son birkaç yılın gündemi olduğunu ancak başta ABD, Japonya ve Almanya'da sorunun daha ciddi boyutlarda olduğunu belirtirken, "Türkiye'de emekle düzeyinde olsa da sorunu asgariye indirme sorumluluğumuz var. Herkesin seferber olması gerek" dedi.

Bakan Çelik, TBMM bünyesinde "Çocuklarda ve Gençlerde Artan Şiddet Eğilimi ile Okullarda Meydana Gelen Olayların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin belirlenmesi Amacıyla Kurulan" meclis araştırma komisyonunda üyelere bir brifing verdi.

TBMM bünyesinde töre cinayetlerine ilişkin olarak da bir komisyon kurulduğunu anımsatarak konuşmasına başlayan Çelik, şiddetin başlangıcının aile ortamı olduğunu söyledi. "Şiddet gerçeğimizdir ama tercihimiz değildir ve olmamalıdır" diyen Çelik, "Çocuk dayakla ilk olarak ailede tanışıyor. Ardından okula gidiyor okulda tanışabiliyor. Üniversitede polisten dayak yiyebiliyor. Cezaevine girerse gardiyandan, askerde komutanından dayak yiyor. Hayat boyu dayak yeme ve atma vaziyetindeyiz" dedi.

OKULLARDA ŞİDDET

Son birkaç yıldır Türkiye'nin gündemine giren okullardaki şiddet sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını, global bir sorun olduğunu vurgulayan Çelik, ABD, Japonya ve Almanya ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin durumunun daha iyi olduğunu söyledi. Türkiye'de okulların açık olduğu dönemde disiplin cezası noktasın varmış olayların da dahil olduğu toplam 2 bin 990 olayın yaşandığını kaydeden Çelik, "Almanya'nın Bavyera eyaletinin nüfusu 12 milyon okullarında yılda 8 bin olay yaşanıyor. Biz onlara göre çok çok iyi durumdayız. Ancak okullarda şiddet bizde emekleme düzeyinde, yeni başlamış da olsa bunun durdurma, asgariye indirme sorumluluğumuz var" diye konuştu. Çelik, Türkiye'de günde ortalama 20-25 olayın yaşandığını bildirdi.

Şiddeti ve okuldaki şiddeti toplumsal bir sorunun parçası olduğunu yineleyen Çelik, sorunun çözümünün okul idaresi, öğretmen, öğrenci ve velilerin işbirliğinden geçtiğini söyledi.

CEP TELEFONU KULLANIMI SINIRLANDIRDIK

Çelik, okullarda cep telefonu kullanımından kaynaklanan şiddet olaylarına ilişkin olarak da cep telefonlarının yasaklamayı düşünmediklerini ancak kullanımı sınırlanmak için önlemler aldıklarını ifade etti. Bu doğrultuda İlk ve Ortaöğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği'nde değişiklikler yaptıklarını, yönetmeliğin Başbakanlığa gönderildiğini önümüzdeki günlerde yayımlanması beklediklerini kaydeden Çelik, disiplin altına alamadıkları şiddet olaylarına karışmış öğrencilerin örgün eğitimden yaygın eğitim kurumlarına kaydırılmasının da düşünülebileceğini bildirdi.

Çelik son olarak bir öğrencinin günde 6 saat okulda kaldığını, buna karşın televizyon ve internet karşısında geçirilen sürenin daha fazla olduğunu belirterek, "Onun için meseleye bütüncül bir bakış açısıyla bakarsak daha anlımla çözümler üretiriz" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title