Haberler

Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, "Türkiye'de kişi başına yılda 4 kilogram çay tüketiyoruz.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, " Türkiye'de kişi başına yılda 4 kilogram çay tüketiyoruz. Sudan sonra en fazla tüketilen içecek. Değer verilmesi ve sıkıntılarının ele alınarak giderilmesi gerekiyor." dedi.

Erdoğan, İyidere'de bir otelde düzenlenen "Çay Araştırma ve Uygulama Projesi" çalıştayında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen proje ile Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezini kurma gayreti içinde olduklarını belirtti.

Çay sektörünün geliştirilmesi için 10 milyon avro değerinde bir çalışma ortaya koyduklarını ifade eden Erdoğan, merkezde çay ürünlerinin çeşitlendirilmesini test edeceklerini söyledi.

Erdoğan, uygulama kapsamında paketleme tesisi, çay laboratuvarı ve ekim alanlarını hizmete açacaklarını kaydetti. Bu sayede çay ve çay ürünlerinin kalite kontrolünün daha sağlıklı bir biçimde gerçekleşeceğine işaret eden Erdoğan, Türk çayının dünya pazarında söz sahibi olması yönünde çalışmaların artırılacağını, maliyet düşürülürken verimliliğin artırılmasının en büyük hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.

Çay sektörünün Türkiye'de 34 yıldır belli sıkıntıların içinden geçerek kendisine yol çizmeye çalıştığını dile getiren Erdoğan, "Tarladan başlayıp tüketiciye ulaşana kadar sorunlarla mücadele ediyoruz. Türkiye'de çay tüketimi ise 100 yıllık süreye yaklaşıyor. Dünya ülkelerindeki tüketim ortalamasının üzerine geçmiş bulunuyoruz. Türkiye'de kişi başına yılda 4 kilogram çay tüketiyoruz. Sudan sonra en fazla tüketilen içecek. Değer verilmesi ve sıkıntılarının ele alınarak giderilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Projeye 2009 yılında başladıklarını belirten Erdoğan, "10 milyon avroluk büyük bir proje. Türk çay sektörünün önünü açacaktır. Önündeki sıkıntıları öngörebilme adına derin araştırmalar yapacaktır. Geçmişten ders çıkararak sektörün yurt içi ve yurt dışı tehditlerine karşı bir dizi çalışma ortaya koyacaktır." ifadesini kullandı.

"Mutlaka organik tarıma yönelmemiz gerekiyor"

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Stephan Newton ise Türk çayının gelişimi ve yurt dışına açılması için bu projenin büyük fayda sağlayacağına dikkati çekerek, "Deneme üretimlerini gerçekleştirmek için 10 ayımız var. Bu süre içinde Ar-Ge çalışmalarını yürüteceğiz. Bu sürenin ardından hedeflerimize ulaşmak için farklı çalışmalara yön vereceğiz. Teknolojiyi kullanarak bu projenin karşılığını almak istiyoruz. Birlik içinde Türk çayını ileri taşımak hedefindeyiz." dedi.

Newton, Türk çayına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çayda atılan çöp çok miktarda. Elemanlar Gürcistan'dan geliyor. İnsanların çoğu İstanbul'da yaşıyor. Çiftçi olacaksanız bu çiftliğin başında olmalısınız. Her zaman yeni şeyler öğrenebiliriz. Üretimin tekniklerini değiştirebiliriz. Değişikliklerin faydalarını iyi analiz etmeliyiz. Dünyada en önemli çay organik çay. Organik her şey çok fazla değer görüyor. Mutlaka organik tarıma yönelmemiz gerekiyor. Ürün kaybında yüzde 5 yaşanırken gelir yüzde 100 fark edecektir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Erdoğan Türkiye Sudan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu? Kate Middleton nerede? Kate Middleton tedavi görüyor mü, saraydan ayrılıyor mu? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title