Haberler

Çavuşoğlu: "Türkiye ve Azerbaycan Bu Bölgede İstikrar Abidesi Olmuştur ve Tüm Projelerin Merkezinde...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ve Azerbaycan bu bölgede istikrar abidesi olmuştur ve tüm projelerin merkezinde olmuştur.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye ve Azerbaycan bu bölgede istikrar abidesi olmuştur ve tüm projelerin merkezinde olmuştur." dedi.

Azerbaycan ziyareti kapsamında başkent Bakü'de bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında güçlü mekanizmalarla önemli somut projeler gerçekleştirildiğini kaydederek, "Türkiye ve Azerbaycan bu bölgede istikrar abidesi olmuştur ve tüm projelerin merkezinde olmuştur." ifadesini kullandı.

Seçimler sonrası düzenlenen karşılıklı ziyaretlerin sembolik olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Önemli projeleri hayata geçirmek için adımlar atıyoruz. Bölgenin istikrarı ve güveliği için nasıl rol oynayacağız bunları konuşuyoruz ama sözde değil." şeklinde konuştu.

Bir Kuşak Bir Yol projesinde Azerbaycan ve Türkiye'nin kilit ülkeler olduğunu ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun da stratejik bir proje olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bir vizyon ortaya koyduk. Şimdi herkes bu projeye dahil olmak istiyor veya bizimle iş birliği yapmak istiyor. Bu önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi ile gelecek yıl Azerbaycan gazının Avrupa ülkelerine gideceğine de dikkati çeken Çavuşoğlu, Star Rafinerisi'nin açılışını beraber yapacaklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Bu projenin tamamlanmasıyla beraber Azerbaycan, Türkiye'de en büyük yatırımcı ülke olacak. İşte bunlar bizim ilişkilerimizin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor." dedi.

Türk Konseyi'nin zirvesinin hazırlık çalışmalarını başlattıklarını bildiren Çavuşoğlu, zirvenin Eylül'de Kırgızistan'da olacağını söyledi.

Uluslararası alanda iş birliği

Çavuşoğlu, iki ülke arasında gelecek dönemde uluslararası alanda iş birliğini güçlendireceklerini belirterek, bugünkü görüşmede Avrupa Konseyi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde neler olduğunu ve kendilerinin ne yapabileceklerini değerlendirdiklerini belirtti.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin eskisi gibi etkin olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"(Avrupa kurumları) Irkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi akımların maalesef etkisiyle gücünü kaybetmeye başladı. Bu örgütler esasen bizler için de Avrupa için de önemli. Bu konularda biz her yerde olduğu gibi Azerbaycanla birlikte çalışmaya, emektaşlık etmeye devam edeceğiz."

FETÖ ile mücadele

Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın sadece iyi günde değil kötü günde de gerçek dost olduğunu özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gösterdiğini belirterek, "FETÖ'yle mücadelede Türkiye'ye en güçlü desteği veren ülkelerin başında gelmektedir." dedi.

Terör örgütü FETÖ'nün birçok ülkede okullar açarak bulunduğu ülkenin tüm kurumlarına sızmaya çalıştığına dikkati çelen Çavuşoğlu, bazı kardeş ülkelerin FETÖ ile mücadelede geç kaldığını söyledi. Çavuşoğlu, Kırgızistan'da FETÖ'nün her yeri kuşattığını belirterek, "Bunlar bizim kardeşimiz. Biz onlara da yardım etmeliyiz ki bundan kurtulsunlar." dedi.

Çavuşoğlu, buna karşılık Azerbaycan'ın zamanlıca tedbir aldığını vurgulayarak, "Yine de FETÖ'nün tüm kurumlara sızmasını bence iyi takip etmeleri gerekiyor Azerbaycan'ın da. Çünkü bunlar gerçekten çok sinsi." şeklinde konuştu.

Kapatılan okullar konusunda çocukların ve ailelerin olumsuz etkilenmesini istemediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "O nedenle Azerbaycan bu okulları devralır, Maarif Vakfına devreder. Devralırsa biz destek veririz." dedi.

Çavuşoğlu, Maarif Vakfı'nın bir yıl içinde birçok ülkede okullar açtığına işaret ederek, "Azerbaycan'da da her alanda olduğu gibi eğitim konusunda da iş birliğimizi güçlendireceğiz." ifadesini kullandı.

"Azerbaycan'ın kabul etmediği hiçbir şeyi kabul etmeyiz"

Çavuşoğlu, NATO zirvesi kapsamında Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile karşılaştığını ve kendisini göreve gelmesinden ötürü tebrik ettiğini söyleyerek, "Önceden planlanmış bir görüşme değil ama karşılaşınca da nezaket gereği, insanlık gereği yapılması gereken şeyler." değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan Dışişleri Bakanı'nı tebrik etmenin Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları ile ilgili Türkiye'nin sahip olduğu politikaları değiştirmeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bizim burada kriterimiz bellidir. Azerbaycan'ın kabul ettiklerini kabul ederiz. Azerbaycan'ın kabul etmediği hiçbir şeyi biz Türkiye olarak kabul etmeyiz." dedi.

"Dayatmayla Türkiye'den bir netice almak mümkün değildir"

Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-35 yeni nesil savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulması tasarısı üzerinde uzlaşma kararına ilişkin, "Kongrede buna benzer adımlar oldu fakat burada esas yetki yönetimde." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, buna binaen ABD'den F-35'lerin alımı konusunda bir sıkıntı olmadığını belirterek, F- 35'lerin ilk iki tanesin teslim alındığını ve eğitim çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Ödemelerin de zamanlıca yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bu çok taraflı bir proje ve Türkiye de bu çok taraflı projenin ortaklarından bir tanesi." dedi.

F-35'lerin bazı parçalarının üretimlerinin Türkiye'de yapıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek ABD gerekse herhangi bir ülke şunu anlamalıdır. Dayatmayla, yaptırımlarla Türkiye'den bir netice almak mümkün değildir. Diyalogla, diplomasiyle, dostane yaklaşımla ve saygı duyarak Türkiye'ye yaklaşarak Türkiye'den netice alınır. Biz öyle baskılara, yaptırımlara veya tehditlere boyun eğmeyiz. Yeni Türkiye'ye herkes alışacak. Alışmaya da başladı."

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile Afganistan'ın yüklerinin de taşınabileceğini, Türkiye ve Azerbaycan'ın bu yönde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Memmedyarov, Azerbaycan'da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a yapmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Çavuşoğlu ile enerji, uluslararası kurum ve kuruluşlarda işbirlikleri fırsatlarını konuştuklarını ifade eden Memmedyarov, Bakü Tiflis Kars Demiryolunun daha aktif kullanılması ve genişletilmesini de masaya yatırdıklarını kaydetti.

Bakü Tiflis Kars Demiryolunun Orta Asya'ya en kısa yol olduğunu vurgulayan Memmedyarov, "Afganistan yük taşımacılığı konusunda zorluklar yaşıyor. Dolayısıyla Bakü Tiflis Kars Demiryoluyla Kazakistan ve Özbekistan'ın yanı sıra Afganistan'ın da yükleri taşınabilir. Türkiye ve Azerbaycan bu yönde de çalışmalarını sürdürüyor." dedi.

Memmedyarov, Bakü Tiflis Kars Demiryolunda yolcu taşımacılığına ise yıl sonunda başlayabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan Türkiye Bakü Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title