Haberler

Çavuşoğlu: Terör Ortak Düşman

Güncelleme:

AK Parti'li Mevlüt Çavuşoğlu, "Terör hepimizin ortak düşmanı hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği binası girişinde meydana gelen patlamanın ardından büyükelçiyi arayarak "Geçmiş olsun" dileğinde bulunduğunu belirterek,

"Ama şunun da altını çizdik. Terör hepimizin ortak düşmanı ve terörle hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) tarafından Rixos Downtown Otel'de düzenlenen yemekte konuşan Çavuşoğlu, Menderes Türel'in ardından kendisinin de önemli bir göreve getirildiğini ve bunda dolayı büyük bir mutluluk ve sorumluluk duyduğunu belirtti.

Dünyada büyük değişimlerin olduğu, Türkiye'nin de çok yönlü bir politika izlediği, fırsatlar ve sorunların bir arada yaşandığı bir ortamda kendisine böyle bir görev verilmesi ni"büyük bir şeref" olarak nitelendiren Çavuşoğlu, bu tür görevlerin büyük bir yük ve sorumluluk olduğunu, kendilerinin de sorumluluk içinde çalışacaklarını söyledi.

Türkiye'nin bir süreçten geçtiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu süreçte yanı başımızda meydana gelen olaylar var. Suriye olayı var. Daha dün Birleşmiş Milletler'de ABD ve tüm ülkelere karşı, daimi ve geçici üye 21 ülkenin içinde Brezilya ile beraber ABD'nin karşında İran'ı desteklemek için iki

'hayır' veren ülkeden biriydik. Ama bugün bakıyorsunuz İran ile ilişkilerimizde bir gerginlik var. Her konuda yardım etmek istediğimiz Irak ile de yer yer sorunlar var. Birçok antlaşmalar yapıyoruz nükleer santraller dahil, bu Türkiye'nin geleceği için önemli. En büyük ticaret ortağınız olmuş ama bazı konularda fikir ayrılığı var. Rusya'yı kastediyorum."

Aynı zamanda Türkiye'nin önünde önemli bir fırsat olduğuna da değinen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Tüm uluslararası örgütlerde çok yönlü bir politika izlemeye çalışan, var olmaya çalışan, karar mekanizmalarında masada olmaya çalışan bir Türkiye var. Bunun da birçoğunu kazanmışız. Avrupa Birliği hariç. Ama diğer taraftan üye olmadığımız örgütlere bile artık gözlemci ya da istişare heyetine davet edilerek adeta karar mekanizmalarında Türkiye'ye yer veriliyor. Bu Türkiye'nin 10 yılda elde ettiği gücün bir göstergesi ve ülkelerin, uluslararası örgütlerin Türkiye'nin gücünden yararlanma isteği. Elbette Avrupa Birliği ile bu süreci yaşayamıyoruz. Özellikle Sayın Başbakan'ın (Şangay 5'lisine katılırız) sözünden sonra Avrupa'da çıkan yazılara bakıyorum. Fransa ve Almanya'da çok ağır, hakarete varan yazılar var. (Bu kadar vizyonsuzsunuz, Türkiye'yi bu kadar küstürecek noktaya geldiniz) diye. Bunda bizim suçumuz yok. Türkiye'nin diğer uluslararası örgütlerle dış politika izlemesini herkesin saygıyla karşılaması gerekiyor."

Türkiye'nin Şangay 5'lisine girmesi halinde demokratik kazanımlardan vazgeçmiş olacağı yönünde eleştiriler olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin demokratik olmayan ülkelerle ekonomik ilişkileri bulunduğuna vurgu yaptı.

AB'nin bir araç olduğunu, Türkiye'nin demokratik anlamdaki kazanımlarını AB için yapmadığını ve kendisine biçilen rolün çok ötesine geçtiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"(Türkiye, İslam ülkelerine örnek olabilir) diyorlardı. Artık Türkiye bunun çok ötesine gitmiştir. Türkiye'ye küçük ekonomik modeller biçmeye çalışıyorlardı ama Türkiye bugün ekonomik başarısıyla dünyaya örnek oluyor. Amerika'ya, Japonya'ya bile örnek oldu. Bugün Türkiye kendisine biçilmeye çalışılan rolün çok ötesine geçmiştir. Yani lider pozisyona geçmiştir. IMF'den borç alan, dışardan yardım bekleyen bir ülke artık yardım eden bir ülke olmuştur. IMF'ye 5 milyar kredi veriyoruz ekonomik kriz yaşayan ülkeler faydalansın diye. Eskiden 500 milyon dolar aldığımız zaman havaya çıkardık, 1 milyar dolar olduğu zaman 1 hafta bayram ederdik. Nereden nereye geldi bir ülke."

Çavuşoğlu, büyük değişimin yanında ne Türkiye'nin ne de uluslararası örgütlerin çözmeyi başaramadığı sorunlar olduğunu belirterek, Türkiye'nin terör problemini çözmek için çok ciddi adımlar attığını ancak uluslararası terörizmle organize suçla mücadelede başarı sağlamış bir ülke ya da örgüt olmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, "Bugün Ankara'nın göbeğinde Amerika büüykelçiliğine bir bombalı saldırı oldu. Bir canlı bomba... Kendisi ve bir güvenlik görevlisi öldü. Amerikan büyükelçisini aradık, geçmiş olsun ve başsağlığı diledik. Ama şunun da altını çizdik. Terör hepimizin ortak düşmanı. ve terörle hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

Türel ile Antalya için çalışacaklarını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Türel ile adının geçtiğini söyledi ve DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer'i aday gösterecekleri esprisini yaptı.

Çavuşoğlu, "Şaka bir yana bizim bir gerçekten ne yarışımız ne düşüncemiz var. Biz verilen görevlerin en iyisini, en kalitelisini yaparız. Böyle bir yarışa da nifaka da da girmeyiz. Bazen de kraldan çok kralcıları görüyoruz. Kendilerine rol biçip, böyle nifak sokmaya çalışan, değişik şeyler... Anlıyorsunuz beni. Biz bunlara sadece gülüp geçiyoruz" dedi.

-Menderes Türel-

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ise Antlaya'nın Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu ve ekonomik anlamda İstanbul'un üzerindeki yükü alacak şehirlerden biri olacağından şüphe duymadıklarını söyledi.

Kendilerinin bu görevlere gelmesinde Antalya'da sağlanan birlik ve beraberlik ortamının önemli payı olduğunu ifade eden Türel, şunları kaydetti:

"Siyaset birlik, beraberliğin içerisine nifak sokma sanatıdır aynı zamanda. O oyuna gelirseniz kaybeden siz olursunuz. Kendi aramızda latife ederek konuşuruz büyükşehir belediye başkan adaylığıyla ilgili. Sürekli bizim adımızla çekişme varmış gibi bir tablo çiziliyor. Hem Çavuşoğlu hem de benim böyle bir niyetimiz yok. Ancak tabi ki hangi görev olursa olsun Çavuşoğlu ile birlikte o görevi birbirimize takdim etmek için yarışırız, bırakın çekişmeyi. Buralardan bir nifak tohumu yerleştirmek isteyenler sükut-u hayale uğrar."

Konuşmaların ardından DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, Türel ve Çavuşoğlu'na Döşemealtı halısı hediye etti.

Muhabir: Bekir Bektaş

Yayıncı: Murat Taydaş - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Mevlüt Çavuşoğlu Menderes Türel Ak Parti Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title