Haberler

Çavuşoğlu'ndan gözlem noktası açıklaması"Suriye'deki gözlem noktalarımız mahsur değil"-...

Güncelleme:

- Çavuşoğlu'ndan gözlem noktası açıklaması

" Suriye'deki gözlem noktalarımız mahsur değil"

"Askerimizi kimse mahsur tutamaz"

BEYRUT - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta mevkidaşı Cibran Basil ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarıyla ilgili, " Suriye'deki gözlem noktalarımız mahsur değil. Bizim kuvvetlerimizi ve askerimizi hiç kimse de mahsur tutamaz" dedi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Cibran Basil ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rejim güçlerinin Türkiye'nin Suriye'nin Morek kasabasında bulunan gözlem noktasının olduğu bölgeyi isyancılardan almasının ardından gözlem noktasının mahsur kaldığı söylentilerini yalanlayan Çavuşoğlu, "Suriye'deki gözlem noktalarımız mahsur değil. Bizim kuvvetlerimizi ve askerimizi hiç kimse de mahsur tutamaz. Bunu çok açık ve net bir şekilde söyleyeyim. Evet, İdlib bölgesinde çatışmalar, gözlem noktamızda ve etrafında rejimin faaliyetleri var" dedi. Konu hakkında Astana süreci kapsamında işbirliği ve koordinasyon yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu konuyu Rusya ve yine İran ile konuşuyoruz. Biz Astana sürecini niçin başlattık, siyasi bir çözüme ulaşmak için. Bunun içinde anayasa komisyonunun kurulması var ve İdlib muhtıramız var. Herkesin buna sadık kalması lazım. Bu mesele bizim oradaki gözlem noktalarımız değil, Suriye'nin geleceği noktasıdır" ifadelerini kullandı.

Suriye'de siyasi çözüme ulaşılması için Rusya ile temasların devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bir an önce çatışmaları durduralım, gözyaşı dursun ve siyasi sürece odaklanıp kalıcı bir barış olsun. Bizim ülkelerimizdeki Suriyeliler de evlerine dönebilsin. Lübnan başta olmak üzere bu bölgenin istikrarı ve güvenliği de aynı şekilde tesis edilsin. Yoksa bizin askerlerimiz orada mahsur filan değil" diye konuştu.

İki ülkenin bölgesel konularda aynı düşüncelerde olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşmak istiyoruz. ve Lübnan'ın da bu konuda katkılarını alabilmek için Astana sürecine Lübnan'ı ve Irak'ı da dahil etme kararı aldık ve en son toplantıya katıldılar" dedi.

"Filistinlilerin hakları parayla satın alınamaz"

Filistin üzerinde ekonomik hakimiyet kurulması için ABD liderliğinde yapılan çalıştayı eleştiren Çavuşoğlu, "Filistin konusunda ise İsrail'in işgaline karşı Filistinli kardeşlerimizi savunmaya devam edeceğiz. Filistinlilerin haklarının parayla satın alınamayacağını biz başta ABD olmak üzere herkese göstermek istiyoruz. Biz Türkiye olarak İsrail'in Kudüs'te ve Filistin topraklarındaki işgalini ayrıca Suriye'nin Golan tepelerindeki politikalarını ve denizde de Lübnan'ın haklarına karşı yaptığı tecavüze karşıyız ve bu ülkelerin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğünü ve haklarını en güçlü koruyan ülkelerden birisi Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.

Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için sadece iki ülkenin değil uluslararası toplumun da emek sarf etmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Suriye'ye dönmek isteyen mültecilerin en büyük endişesi; 'Geri döndüğümüz zaman ne olacak?' Yani başta hayatları olmak üzere geleceklerinden endişe ediyorlar. O nedenle geri dönme konusunda tereddütleri var" ifadelerini kullandı.

Suriye'de güvenliğin sağlanması mesajı

Türkiye'nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında kontrol altına aldığı bölgelere 346 binden fazla Suriyelinin geri döndüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, "Çünkü buralarda kendilerini güvende hissediyorlar. Dönen Suriyelilere de yardım etme konusunda uluslararası toplumun daha duyarlı olması lazım. Özellikle Suriye'ye dönen bu göçmenlerin su, elektrik, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda daha duyarlı olmak lazım" ifadelerini kullandı. Suriyelilerin gönüllü olarak ülkelerine dönmesi için Lübnan ile istişare yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Suriyelilerin Suriye'ye dönerken neler yapılması konusunda Lübnan, Ürdün ve Irak ile bir ortak forum düzenleyebiliriz. Uluslararası toplumu da davet edebiliriz" dedi.

"Kıbrıs Türk halkının içinde olmadığı hiçbir anlaşmanın geçerliliği yoktur"

Toplantının soru cevap kısmında Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin gerçekleştirdiği hidrokarbon arama ve çıkartma faaliyetleri hakkındaki bir soruyu cevaplayan Çavuşoğlu, "Biz Doğu Akdeniz'de paylaşmayı bilen herkesle işbirliği yapmak isteriz. Bu konuda da kardeşim Cibran'ın dediği gibi Lübnan'ın kendi kıta sahanlığında ve karasularındaki zenginliğin uluslararası piyasaya ulaşması konusunda Lübnan ile iş birliği yapmaya hazırız" dedi. Türkiye'nin kendi haklarının gasp edilmesine karşı olduğu gibi komşularının da haklarını gözettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkünün haklarının gasp edilmesine izin vermiyorsak, Lübnan'ın da haklarının gasp edilmesine karşıyız. İki mesaj veriyoruz, Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının hakkını sonuna kadar savunacağız. İki, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk halkının içinde olmadığı hiçbir anlaşmanın geçerliliği yoktur, hayata da geçemez. Biz her zaman güçlünün değil, haklının yanında olduk. Zulmedenin değil mağdurun hakkını savunan olduk, adaletten yana olduk, dolayısıyla İsrail'in saldırgan tutumlarına karşıyız İsrail'in kime yönelik olursa olsun tecavüzüne karşıyız. Bu konuda da desteğimizi kardeş ülkelere devam ettireceğiz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Lübnan Suriye Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title