Haberler

Çavuşoğlu: Konya'daki NATO Üssünü Ziyaret Mümkün, İncirlik'i Ziyaret İçin Şartlar Uygun Değil (3)

DIŞİŞLERİ Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Gabriel'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. İleride şartlar oluşursa normalleşirse ortak bazı adımlar atarsak, İncirlik de mümkün olabilir.

DIŞİŞLERİ Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Gabriel'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. İleride şartlar oluşursa normalleşirse ortak bazı adımlar atarsak, İncirlik de mümkün olabilir. Her şey, bir tarafın istediği gibi gelişmez. İki tarafın ortak iradesiyle olmalıdır. Şu anda İncirlik'i ziyaret için şartlar uygun değil" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Almanya ilişkilerini değerlendirmek üzere Ankara'ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'le görüştü. İki bakan, Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'yla hiçbir problemi olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, "Almanya'da yaşayan 3,5 milyondan fazla Türk var. Dolayısıyla bizim Almanya'yla problem yaşamamız için hiçbir neden yok. Almanya, bize karşı olumlu bir adım atarsa biz her zaman iki adım adarız; ama bazı durumlar da gözardı edilemez. Diğer taraftan PKK terör örgütünün, Almanya'daki faaliyetleri ki bu konuda Türkiye'ye gelmeden kendisinin de önemli açıklamaları oldu teşekkür ediyoruz. Zorla para toplama, diğer illegal faaliyetlerini yürütmesi, Türkiye'ye karşı açık bir şekilde terör propagandası yapması yine Frankfurt'ta yapılan sözde toplantıda PKK paçavraları, aynı şekilde terörist başının posterleri, PKK liderlerinin videolarının yayınlanmaları maalesef Türk halkını yaralamıştır. Özellikle Almanya'nın sembollerin yasaklanması kararının almasından hemen sonra yapılması manidardır" diye konuştu.

"İNCİRLİK DEĞİL, KONYA'DAKİ NATO ÜSSÜNÜ ZİYARET MÜMKÜN"

Almanya'nın İncirlik Hava Üssü talebine ilişkin Çavuşoğlu, "Brüksel'de, Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Şansölye Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO Üssü'nü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Bunları da İncirlik dahil biz hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. Daha önce de açıklamıştık. Konya'ya ziyaretin mümkün olduğunu ben bizzat açıklamıştım" dedi.

GABRİEL: HERHANGİ BİR ÇATIŞMA OLMADAN HALLETMEK İSTİYORUZ

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise Çavuşoğlu'yla görüşmesinde, kendisine İncirlik'e şu anda bir ziyaretin mümkün olmadığının belirtildiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Ben, bundan üzüntü duydum. Almanya'nın buradaki askerlerini başka yere taşıması ilişkilerin kötüye gittiği anlamına gelmez. İncirlik'ten çekilme konusunda net bir karar yok. Şu anda, henüz net bir plan yok. Bu konuda net bir sonuç yok. İmkanların değerlendirilmesi söz konusu oldu. İncirlik'teki ziyaretin nasıl olabileceği üzerinde durduk. İç siyaseten Türkiye'nin bunu yapamayacağına tabii ki bizim de saygı göstermemiz gerekiyor. Bu konuda, önümüzdeki dönemde parlamentonun vermiş olduğu görev iznini yine belli bir zamanlama içerisinde, bunun mümkün olmadığı neticesine varırsak o zaman yine tekrar görüşerek, Türk tarafıyla bu konuda ne gibi imkanlar olduğunu belki değerlendirebiliriz. Konya için sorun yok. Bizler Türk meslektaşlarımızla birlikte barışçıl bir şekilde, herhangi bir çatışma olmadan halletmek istiyoruz"

ALMAN BAKANDAN 'DENİZ YÜCEL' AÇIKLAMASI: BİRTAKIM ÖNERİLERDE BULUNDUM

Tutuklu bulunan Almanya'nın Die Welt Gazetesi'nin Türkiye muhabiri Deniz Yücel konusunun da görüşmede gündeme geldiğini belirten Gabriel, "Tutuklu olan vatandaşların da üzerinde durduk. Mevkidaşım, bunun Türk hukukunun alanına girdiğini, bakanlığın alanına girmediğini söyledi. Birtakım önerilerde bulundum, nasıl ilerlenebileceğine dair. Mevkidaşım da bu önerileri ilgili yerlere ileteceğini bana bildirdi" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: GİZLİ SERVİSLER, GAZETECİLERİ AJAN OLARAK KULLANMAYA BAŞLADI

Deniz Yücel'le ilgili yargı kararını işaret eden Bakan Çavuşoğlu, "Yücel konusu, ne zaman bir araya gelsek söz konusu oluyor. Görüyoruz ki Almanya için çok önemli; ama şu bir gerçek. Almanya da çok iyi biliyor. Yücel'le ilgili suçlamalar gazetecilikle ilgili değil, terörle ilgili. Bu konu, çok hassas bir konu. Nasıl Almanya'da bağımsız mahkemeler varsa bizde de bağımsız yargı Yücel'le ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Biz elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu, başka ülkelerin vatandaşları için de geçerli. Fakat son zamanlarda Avrupa'da bir moda başlatıldı. Özellikle gizli servisler, gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladılar Türkiye'de. Niye? Yakalandığı zaman 'Gazeteci tutuklandı, gazeteciler içeride' kampanyasıyla baskı oluşturmak için. Hukuk gayet uygun ve şeffaf bir şekilde işliyor. İlgili kurumların vereceği karardır" diye konuştu.

"ALMANYA'NIN TEDBİR ALMASI LAZIM, PKK HEPİMİZE TEHDİT"

PKK'nın faaliyetlerinin Almanya'da devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Sadece teröre destek için kampanya propaganda yapmıyor, teröre destek için buradan insanları dağlara da götürüyorlar. Aynı şekilde mali destek için yani finansal destek için faaliyetlerini sürdürüyorlar. Orada yaşayan vatandaşlarımızdan özellikle zorla para topluyorlar her düğünde PKK için para toplanır özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinden olan vatandaşlarımızın düğününde bir kutu gelin damat için bir kutu da PKK için açılır. Bunlar hep açıkça yapılan şeyler faaliyetler gizli saklı değil. Kayıtları da var. PKK'nın bir de illegal faaliyetleri de var uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, ne kadar illegal uluslararası suç varsa PKK bunların hepsinin içinde var. Zaten Sigmar kendisi de kabul etti. Bunlara karşı Almanya'nın tedbir alması lazım. PKK bizim düşmanımız, PKK hepimize tehdit. Yarın Almanya bunları önlemek için tedbirler almaya başlasın, Almanya'yı da karıştıracaklar, oralara da saldıracaklar. Menfaatine dokunduğun zaman karşı geldiğin zaman başlar. Bir de soruşturmalar var yani 4 bin 500 soruşturma var ama sonuç yok. Artık bu uzun süre devam eden davalarda kararların çıkmasını bekliyoruz"

"ALMANYA'NIN DÜŞMANLARIMIZIN SIĞINMA MERKEZİ OLMAMASI GEREKİYOR"

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Aynı şey FETO için de geçerlidir. FETO üyelerinin de bir sığınma merkezi olmamalı Almanya. Bunlarla ilgili de aynı soruşturmaların yapılması lazım. Mali kaynakları soruşturulsa tüm gerçekler ortaya çıkar. Türkiye'den giden oraya sığınmak için, Almanya'yı tercih eden kişilerin Türkiye'ye iade edilmesi lazım. Bunun bir prosedürü olabilir ama biz biliyoruz ki aramızda bir anlaşma var ve bu tür iadeler de mümkün. 400'den fazla diplomat, asker, hakim, savcı Almanya'ya gidiyor. Düşmanlarımızın sığınma merkezi, dostumuz Almanya'nın olmaması gerekiyor"

'KATAR' YORUMU: NORMALLEŞME İÇİN ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERİRİZ

Katar kriziyle ilgili de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Hepimizi üzen bir gelişme. Dayanışma, her bakımdan önemli. Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz" dedi.

"HER ŞEY BİR TARAFIN İSTEDİĞİ GİBİ GELİŞMEZö

Konya için Almanya'dan bir heyetin gelebileceğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bunun teknik detaylarını arkadaşlarımız görüşmeye devam edecekler; ama İncirlik için şu anda bir karar olmadığı için herhangi bir liste de sunulmadı. Şu aşamada İncirlik ziyaret için olumlu anlamda gündeme gelmedi. Önce Konya ile başlamak lazım, NATO üssüdür. Sonra ileride şartlar oluşursa normalleşirse ortak bazı adımlar atarsak tabii ki İncirlik de mümkün olabilir. Her şey bir tarafın istediği gibi gelişmez. İki tarafın ortak iradesiyle olmalıdır. Şu anda İncirlik'i ziyaret için şartlar uygun değil, Konya ile başlamak lazım. Herhangi bir liste verilmedi ya da istenmedi" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu İncirlik Almanya Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title