Haberler

Çavuşoğlu-Gentiloni Ortak Basın Toplantısı

ANKARA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Rusya ve Esed rejimine böyle devam edilemeyeceği mesajını vermemiz lazım. Halep'in doğusunda son 15 günde olanlarla devam etme imkanı yok. 300 bin kişinin yaşadığı bir kent tahrip edilerek bir yere varılamaz." dedi.

ANKARA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Rusya ve Esed rejimine böyle devam edilemeyeceği mesajını vermemiz lazım. Halep'in doğusunda son 15 günde olanlarla devam etme imkanı yok. 300 bin kişinin yaşadığı bir kent tahrip edilerek bir yere varılamaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gentiloni, bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gentiloni, bu ziyaretinin İtalya için Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye'ye verdikleri destek mesajlarını tekrar iletmek için bir fırsat olduğunu, yarın da bu çerçevede TBMM'yi ziyaret edeceğini ifade etti.

Avrupa ülkelerinden Türkiye'yi ziyarete gelen bazı meslektaşlarını dinleme fırsatı bulduğunu söyleyen Gentiloni, onlardan Türkiye'nin yaşadığı bu ağır tehdidin düzeyini Türkiye'yi ziyaret ettikten sonra daha iyi anladıklarını öğrendiğini söyledi. Türkiye'ye desteklerinin tam olduğunun altını çizen Gentiloni, Türkiye'nin kurumlarının normal işleyişine dönmesini temenni ettiklerini söyledi. Bunun aynı zamanda bir güven mesajı olduğuna dikkati çeken Gentiloni, "Bu güven mesajı sadece kamuoyuna değil, aynı zamanda iş dünyasına, Avrupa ve İtalya'daki işadamlarına da yöneliktir." diye konuştu.

Gentiloni, İtalya'nın Türkiye ile son derece eski ve önemli ekonomik ilişkileri olduğunu, bu yüzden Türkiye'nin kurumlarının dört dörtlük işleyişinin kendileri açısından mutluluk verici olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB içinde ikinci, genel olarak da dördüncü ticaret ortakları olduğunu hatırlatan Gentiloni, bin 300 İtalyan sermayeli şirketin Türkiye'de faal olduğunu, on binlerce kişiye de iş imkanı sağladığını söyledi. Gentiloni "Sadece büyük şirketler değil, birçok İtalyan KOBİ'si de Türkiye'ye yatırım yapma kararı vermişlerdir." şeklinde konuştu.

Suriyeli göçmenlere yönelik 18 Mart anlaşması konusunda da İtalya, AB ve Türkiye arasında birçok kesişme alanları olduğunu ifade eden Gentiloni, "Bazı kişiler bu anlaşmanın sadece Ege ve Balkan rotası ile ilişkili olduğunu söylüyor, fakat aslında bu anlaşma tüm Akdeniz ile ilişkili bir konudur." ifadelerini kullandı. Söz konusu anlaşma sayesinde Lübnan'da, Ürdün'de ve Türkiye'de Suriyeli bütün göçmenlerin durumlarının daha iyi hale gelmesinin ve kurumların daha iyi işlemesinin sağlanacağını söyleyen Gentiloni, kendilerinin vazifesinin bunu daha işler hale getirmek olduğunu belirtti.

-"Kıbrıs konusunda gayret gösterilmeli"

Gentiloni, "Kıbrıs krizinde olumlu gelişmeleri ben de gözlemliyorum, mutlaka olumlu gelişmeler olacaktır. Fakat Türkiye'nin, Yunanistan'ın, AB'nin ve uluslararası toplumun gayret göstermesi lazım." ifadelerini kullandı.

AB ile Türkiye arasında yeni fasılların açılmasının adalet ve sivil haklar konularını daha iyi konuşma fırsatı yaratacağını dile getiren Gentiloni, "Mutlaka vizelerin kaldırılması konusu da müzakerelere girmeli." şeklinde konuştu.

Türkiye ve İtalya'nın NATO'nun Afganistan'daki misyonunda birlikte bulunduğunu hatırlatan Gentiloni, DAEŞ'e karşı da birlikte mücadele ettiklerini ve ayrıca ülkesinin Irak'ta Musul barajının tamiri konusunda da çaba gösterdiğinin altını çizdi.

Suriye'deki krize de değinen konuk bakan bu konuda ortak mesaj vermeleri gerektiğini ifade etti. Gentiloni, "Rusya ve Esed rejimine böyle devam edilemeyeceği mesajını vermemiz lazım. Halep'in doğusunda son 15 günde olanlarla devam etme imkanı yok. 300 bin kişinin yaşadığı bir kent tahrip edilerek bir yere varılamaz." ifadelerini kullandı. Bunun uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunun altını çizen Gentiloni, Birleşmiş Milletler'den de öneriler alarak bu trajedinin sona erdirilmesinin gerektiğini belirtti.

"Bir orta yol her zaman var"

Gentiloni, vize serbestliği sorunu çözülemeyip göçmenlerle ilgili anlaşmanın iptal edilmesi ihtimalinden endişe duyup duymadığının sorulması üzerine, bir orta yolun her zaman olduğunu, diplomasinin uzmanlık alanının çözüm bulmak olduğunu belirtti.

Kendilerinin, Geri Kabul, 18 Mart uzlaşısı ve vize serbestisini muhafaza etme taraftarı olduğunu söyleyen Gentiloni, "Vizelerin kalkması konusunda zorlukları biliyoruz. Türkiye'nin terörle mücadelesinin zorlukları var. Bu konuda bir esneklik bulmak gerek." dedi. Gentiloni, Türkiye-Brüksel arasındaki müzakerelerde mutlaka ortak bir zemin bulunacağını söyledi.

Göçmenler konusunda rakamların net konuştuğunu söyleyen Gentiloni, geçen yıl Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi'nde her gün binlerce kişi seyahat halindeyken, rakamların bugün onlarla ifade edildiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Yunanistan Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title