Haberler

Çatal ve Kaşığa Hayat Veren Sanatçı

Bursa'da devlet sanatçısı 73 yaşındaki Yılmaz Emen, sadece çatal ve kaşık kullanarak yaptığı Don Kişot, flüt, keman, saz çalan, Kuran okuyan ve yel değirmeni figürleri ile harikalar yaratıyor.

Bursa'da devlet sanatçısı 73 yaşındaki Yılmaz Emen, sadece çatal ve kaşık kullanarak yaptığı Don Kişot, flüt, keman, saz çalan, Kuran okuyan ve yel değirmeni figürleri ile harikalar yaratıyor. Sanat yaşamında 65'nci yılını açacağı sergi ile kutlayacak olan Yılmaz Emen'in, bir gözünü kaybetmeden önce yapıp İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, eski ABD Başkanı Richard Nixon, eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, eski Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, eski Libya Kralı İdris Sunusi, eski Ürdün Kralı Hüseyin'e hediye ettiği kılıçlar bu ülkelerde hala sergileniyor. Bağkur emeklisi olan ve geçimini aldığı maaş ile sürdüren 5 çocuk babası Yılmaz Emen, sanat ile yaşamın sürdürülmesinin zor olduğunu açıkladı.

Bursa'da 1942 yılında dünyaya gelen Yılmaz Emen, Bursa'nın ünlü kılıç, kama ve bıçağına karşı ilgi duyunca, 8 yaşında gittiği ilkokul birinci sınıftan babasına yalvararak ayrıldı. 1950 yılında Kayhan Çarşısı'nda imalathanesi bulunan Fettah Bıçakcıgil'in yanına çırak olarak başlayan Yılmaz Emen, üç yıl çalıştıktan sonra buradan ayrıldı. Daha sonra çeşitli ustaların yanında görev yapan Yılmaz Emen, 1961 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından o yıllara kadar Almanya'dan alınan kılıçları kendisi imal ederek orduya 100 bin dolar para kazandırdı.

İlkokul diplomasını gittiği askerde alan Yılmaz Emen'in yaptığı kılıç ve kamalar büyük ilgi gördü. Bursa Valiliği, kente gelen veya ziyaretlerine gittikleri İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ABD eski Başkanlarından Richard Nixon, Fransa eski Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, Tunus eski Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, Libya Kralı İdris Sunusi, Ürdün Kralı Hüseyin ve Şah Rıza Pehlevi'ye Emen'in yaptığı kılıçları hediye etti. Devlet Başkanlarına verilen bu kılıçlar halen ülkelerinde sergileniyor. Emen, Cumhurbaşkanları Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Abdullah Gül'e de kılıç ve metal heykellerden hediyeler verdi. 2000 yılında yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle sağ gözünü yitiren sol gözü ise yüzde 30 gören Yılmaz Emen, ağır metal işinden uzak kalırken bu kez çatal ve kaşıklar ile harikalar yaratmaya başladı. Sadece bu malzemeleri kullanan Yılmaz Emen'in yaptığı 15 ayrı parçadan oluşan Don Kişot ile romanın ana karakterlerinden biri olan Sancho Panza ve Yel Değirmeni figürleri, kitabının yayınlanmasının 400'üncü yıl dönümünde İspanya'da Yılmaz Emen'in katılamadığı törende sergilendi.

Kaşık ve çatal kullanarak bu zamana kadar çok sayıda flüt, keman, saz çalan, kitap ve Kuran okuyan insan figürleri yapan ve 1974 ve 1975 yıllarında ülke üstün hizmet beratı, 2005 yılında Devlet Sanatçısı olan Yılmaz Emen, sanatçının, sanat yaparak yaşamını sürdürmesinin zor olduğunu söyledi. Bu nedenle 5 çocuğu ve 12 torununu sanattan uzak tutan Yılmaz Eren, "Ama ben kopamıyorum. Kopacağımı da sanmıyorum" dedi .

Bursa'da yaptığı figürleri tanıttığı küçük bir işyerinde bulunan Yılmaz Emen'n eserlerinin yer alacağı sergi yarın (13 Nisan) Bursa'da törenle açılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title