Haberler

"Cargill Yasası Görüşmelerinde Sivil Toplumun Sesi Kesildi"

Kamuoyunda Cargill Yasası Olarak Bilinen ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda Değişiklik Öngören Kanun'un Görüşüldüğü Komisyona Resmi Yazıyla Davet Edilen Katılımcı Meslek-sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'nin Kendilerine Söz Verilmediğini Açıkladı.

Kamuoyunda Cargill Yasası olarak bilinen ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda değişiklik öngören Kanun'un görüşüldüğü komisyona resmi yazıyla davet edilen katılımcı meslek-sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'nin kendilerine söz verilmediğini açıkladı. Temsilciler, "Muhalefet milletvekillerince yapılan itirazlara rağmen Komisyon Başkanı demokrasiye tahammül edemeyen bir tavırla, görüş açıklama taleplerine olanak tanımamıştır" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Tema Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlhami Bayramin ortaklaşa bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Ne yazık ki; demokratik katılım söyleminin ağızdan düşmemesine ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'nun dünkü toplantısına resmi yazıyla çağrılmalarına rağmen, katılımcı meslek ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi tarafından söz verilmemiştir" denildi. Bu duruma muhalefet milletvekillerinin itiraz ettiği kaydedilen açıklamada, buna rağmen Komisyon Başkanı'nın demokrasiye tahammül edemeyen bir tavırla, görüş açıklama taleplerine olanak tanımadığı savunuldu.

Açıklamada, bu tutum üzerine ZMO Başkanı Gökhan Günaydın'ın, "Anayasal olarak temsil ettikleri kırk bin ziraat mühendisi adına yapılacak açıklamaya engel olmanın, hiçbir demokratik kuralla bağdaşmadığını" söyledi. TEMA Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz ise "Toprak Kanunu'nu hazırlayan TEMA'ya söz verilmez ise kime verileceğini" sorarak, Başkanın antidemokratik tutumunu protesto ederek toplantıyı terk ettiği belirtildi.

Meslek ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin demokratik taleplerine iktidar milletvekillerinin çoğunluğunun sessiz kaldığı ifade edilen açıklamada, Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun ise terbiye ve saygı dışı ifadelerle karşılandığı anlatıldı.

Açıklamada, "Bu ülkenin toprağına sahip çıkma yurt severliğini sergilemeye çalışan meslek ve sivil toplum kuruluşlarının seslerini, Cargill isimli yabancı firma adına kısmaya çalışanların gerçek yüzlerini teşhir ediyoruz" denildi.

"Bu düzenleme yapılmaz ise 20 bin yatırım riske girer" yönündeki söylemlerin Cargill gerçeğini örtbas etmek amacıyla uydurulmuş bir yapay gerekçe olduğu vurgulanan açıklamada, "Kanun öncesi geçerli olan Yönetmeliğe göre izin almadan gerçekleştirilmiş yatırımların durdurulması ya da yıkılmasını önlemeyle uzak yakın ilgisi olmayan bu düzenleme, bütünüyle izin almadığı için hukuka aykırı olduğu yargı kararlarına bağlanmış Cargill'i kurtarmaya yönelik" olduğu anlatıldı.

Görüşlerini açıklanmasını önlemek amacıyla, sivil topluma söz verilmemesinin, açıkça bir suçüstü olduğu belirtilen açıklamada, "Komisyon Başkanının hasmane bir yaklaşımla sergilediği antidemokratik tavrı ve ona destek olan komisyon üyelerinin tutumlarını esefle kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, "Bu ülkede hukuk var olmaya devam edecektir. Bu ülke toprağı Cargill benzeri yabancı firmaların yararları için değil toplumun geleceği için korunacak ve kullanılacaktır" ifadelerine yer verildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title