Haberler

Çanakkale Zaferi Bilinmeyen Yönleriyle Başakşehir'de Anlatıldı

Başakşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıl dönümünde düzenlediği özel etkinlikte, tarihe adını altın harflerle yazdıran destansı zaferi bilinmeyen yönleriyle gözler önüne serdi.

Başakşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıl dönümünde düzenlediği özel etkinlikte, tarihe adını altın harflerle yazdıran destansı zaferi bilinmeyen yönleriyle gözler önüne serdi.

Başakşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıl dönümünde anlamlı bir etkinliğe imza attı. Emin Saraç Kültür Merkezi'nde düzenlenen Çanakkale özel programında kazanılan destansı zafer birçok boyutuyla ele alındı. Programa konuşmacı olarak katılan Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, o günleri bilinmeyen detaylarıyla anlattı.

"1943 YILINDA ÇANAKKALE İLE İLGİLİ KİTAP YASAKLANMIŞ TÜRKİYE'DE"

Konferansta Çanakkale Zaferi ve sonrasında yaşanan gelişmelere değinen Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, "1960'lardan itibaren Türkiye'de İslami hareket ve muhafazakarlık canlandığı tarihten itibaren Çanakkale'ye olan teveccüh de arttı. Bu artış 50-55 yıldır gerçekleşiyor ama ondan önce o kadar feci durumlar yaşadık ki, daha bugün bir belge okudum 1943 yılında Çanakkale ile ilgili bir kitap yasaklanmış Türkiye'de. Neden? İngilizleri yerden yere vuruyormuş, İngilizlere fazla yükleniyormuş. İçişleri Bakanlığı tarafından bir Çanakkale kitabı yasaklanmış. Bunları bilmemiz lazım, bunları öğrenmemiz lazım. Çanakkale'yi bugün biz anlayabiliyorsak, Türkiye'nin her tarafında milyonlarca insan Çanakkale'yi dinleyebiliyorsa ikinci Çanakkale muharebesi vermek gerekti bunun için neredeyse" ifadelerini kullandı.

"18 MART GÜNÜ BİZİM EN AZ ZAYİAT VERDİĞİMİZ GÜN OLARAK TARİHE GEÇTİ"

18 Mart'ın Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktası olduğunu dile getiren Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, "18 Mart Çanakkale'de en az şehit verdiğimiz gündür. Bugünde şehit sayımız 100'ü bile bulmadı. Onlarca gemiyi batırdık, bin civarında gemici hayatını kaybetti itilaf devletlerinde, fakat o kadar iyi mevzilenmiştik ki ve o kadar isabetli atışlar yapıyorduk ki 18 Mart günü bizim en az zayiat verdiğimiz gün olarak tarihe geçti ve en az zayiatla itilaf devletlerine en büyük zararın verildiği savaş olarak tarihe geçti. Sadece bizim değil dünya tarihinde de, bu çok önemli bir dönüm noktasıdır" dedi.

Konferansın ardından Grup Tillo da sahne aldı. Müzik grubu seslendirdiği kardeşlik türküleri ve ilahilerle Çanakkale ruhuna yeniden ses verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Başakşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi Mustafa Armağan Türkiye Yerel Haberler

title