Haberler

Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl Dönümü

Fransa'nın başkenti Paris'teki Anadolu Kültür Merkezi'nde, Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü dolayısıyla "Çanakkale- Savaştan Barışa Giden Yol" fotoğraf sergisi açıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Anadolu Kültür Merkezi'nde, Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü dolayısıyla "Çanakkale- Savaştan Barışa Giden Yol" fotoğraf sergisi açıldı.

Anadolu Kültür Merkezi ve Paris Büyükelçiliği tarafından düzenlenen sergiye, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Paris Askeri Ataşesi Albay Turgut Çelebi ve çok sayıda davetli katıldı.

Serginin açılışında konuşan Büyükelçi Akil, Çanakkale Savaşlarının gençlik döneminden itibaren kendisini etkileyen, I. Dünya Savaşı'nın en ölümlü savaşlarından biri olduğunu belirterek, "Galatasaray Lisesi'ne ilk girdiğim zaman dikkatimi çeken ilk şey Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden öğrencilerin listesiydi" diye konuştu.

Çanakkale Savaşı'nın aynı zamanda insani yönleri ağır basan bir olay olduğunu vurgulayan Akil, savaş sonrası Atatürk'ün Anzak annelerine hitaben yazdığı mektupta "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz" ifadelerini kullandığını hatırlattı.

Akil, Çanakkale Savaşı sonrası Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında barış ortamının sağlandığını sözlerine ekledi.

Arşiv fotoğraflarının yer aldığı sergi 28 Haziran'a kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Hakkı Akil Çanakkale Fransa Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title