Haberler

Çanakkale Ruhunu Anlatmak İçin Adım Adım Anadolu'yu Geziyor

Çanakkale Deniz Zaferi ile Çanakkale ruhunu, bu kente gidemeyenlere anlatmak için oluşturulan "Çanakkale 1915 Gezici Tır Müzesi" adım adım Türkiye'yi dolaşıyor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı ve son 3 yılda Türkiye'nin 52 şehri ile 400 ilçesini dolaşan gezici müzede, Çanakkale'deki savaş alanlarından çıkan malzemeler ile müzeye bağışlanan yazılı ve görsel ögeler sergileniyor Müze Müdürü Kılıçgedik: "Gezici müzede Çanakkale'yi anımsatmak için ziyaretçilere bir takım bilgiler veriyoruz. İnsanların duygulandığını görüyoruz"

Vücudunu fenne karşı kullanan Mehmetçiğin 250 bin şehit vermesine rağmen vatanını koruyarak adeta ölümsüzleştiği, 20. yüzyılın en anlamlı savaşlarından Çanakkale Deniz Zaferi ile Çanakkale ruhunu, bu kente gidemeyenlere anlatmak için oluşturulan "Çanakkale 1915 Gezici Tır Müzesi" 3 yıldır adım adım Türkiye'yi dolaşıyor.

Çanakkale Valiliğinin desteğinde ve tarihçi Ahmet Uslu'nun projesiyle müze şeklindeki oluşturulan tıra, Çanakkale savaşlarında Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin kullandığı tüfek, tabanca, kılıç, kama, teçhizat, askerlere ait kıyafet ve kişisel eşyalar, şehit ve gazi mektupları, küçücük Gelibolu Yarımadası'nda metreye 6 bin mermi düşen Çanakkale savaşlarını en iyi anlatan havada çarpışan mermi çekirdekleri, Seyit Onbaşı'nın heykeli ile Türk askerlerinin maketleri konuldu.

Ardından "Çanakkale 1915 Gezici Tır Müzesi" adı verilen gezici müze,  18 Mart 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çanakkale'de açıldıktan sonra Çanakkale Deniz Zaferi ve Çanakkale ruhunu anlatmak için Anadolu'yu adım adım gezmeye başladı.

Bu tarihden itibaren Türkiye'de 52 il ve 400 ilçeyi dolaşan müzeyi yaklaşık 15 milyon kişi gezdi. Son olarak Rize'nin Fındıklı ilçesine gelen müze, öğrenciler ve vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

-Gezici müzeyi Başbakan Erdoğan uğurladı-

Projenin mimarı ve müze koordinatörü Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezici müzenin 18 Mart 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını belirterek, "Başbakanımız  Çanakkale'de sergiyi açarak bizi yolcu etti. O günden beri yollardayız. Her 5 kişiden birine ulaştık. Bu da Türkiye'nin yüzde 20'si anlamına geliyor" dedi.

İlk dönemlerde sponsorları olduğunu ancak son dönemlerde hediyelik eşya satarak masrafları karşıladıklarını ifade eden Uslu, "Amacımız projeyi Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında hak ettiği yere ulaştırmak. 100. yılda müzeyi bir kamu kuruluşuna hibe edeceğiz" diye konuştu.

Uslu, gezici müzeyi, Çanakkale ile bu kentteki şehitlikleri görme fırsatı bulamayan kişilere ulaştırmak ve Çanakkale ruhunu anlatmak için oluşturduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Çanakkale'ye gelemeyenlere biz gittik. Onlara Çanakkale'yi, Çanakkale destanını yaşattık. Her biri ye­niden döndüler o günlere. Yıllardır Türkiye'nin her köşesinde Çanakkale'de kullanılan savaş malzemelerini sergileyerek, halkımızın bu savaş malzemelerini görmelerini sağlıyoruz. Çanakkale savaş malzemelerinden oluşturduğumuz sergiyle Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz. Rize'den Antalya'ya, İstanbul'dan Gaziantep'e, Kars'tan İzmir'e her yeri dolaştık. Dolaşmaya da devam ediyoruz."

"Müze sayesinde 15 milyon kişi Çanakkale ruhunu yeniden hissetti"

Müze Müdürü Enver Ali Kılıçgedik ise yaklaşık üç yıl önce Çanakkale Valiliği'nin de desteğiyle yola çıktıklarını belirterek, "Valiliklerin ve belediyelerin katkısıyla dolaşıyoruz. Gezici müzede Çanakkale'yi anımsatmak için ziyaretçilere bilgiler veriyoruz. İnsanların duygulandığını görüyoruz. Karadeniz Bölgesi'ni dolaşıyoruz. 2015'e kadar dolaşacağız. Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e geldik. Buradan Rize, Trabzon, Sinop'a kadar gideceğiz" dedi.

Kılıçgedik, gezici müzede Çanakkale Savaşı'nda kullanılan ve müzeye bağışlanan malzemeler olduğunu söyleyerek, "Silahlar, kılıçlar, mermiler, denizden ve karadan çıkarılmış boş kovanlar, savaşa katılan generallilerin rozet ve armaları ile asker eşyaları var. Ayrıca savaşa katılan kişilerin torunları tarafından bağışlanmış eşyalar da var" şeklinde konuştu. - Rize

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Uslu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title