Haberler

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu Yılı

18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürgen: "Çanakkale, savaşanların birbirine saygı duyduğu, öldükten sonra koyun koyuna yatıp dost olan kahramanların savaşıdır" Törende, Türk Hava Kuvvetlerine ait F 16 uçağıyla "SOLOTÜRK" adlı gösteri uçuşu yapıldı.

18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, " Çanakkale, savaşanların birbirine saygı duyduğu, öldükten sonra koyun koyuna yatıp dost olan kahramanların savaşıdır" dedi.

Gürgen, Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına yaptığı konuşmada, 99 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebelerin, taraflarında silinmesi mümkün olmayan izler bıraktığını bildirdi.

Bu izlerin, Gelibolu Yarımadası'ndaki siperlerde savaşanların ve bu toprakların bağrında yatan on binlerce askerin ebedi hatıraları olduğunu vurgulayan Gürgen, şöyle konuştu:

"Her iki taraftan 500 binden fazla insanın kaybına yol açan Çanakkale, vücudun fenne karşı koyması, bir gençlik savunması, kurşunların havada çarpıştığı bir ölüm kalım savaşıdır. Çanakkale'de 'bir tepecik alındı' veya 'kaybedildi' demek, 2-3 bin insan öldü demektir. Çanakkale, savaşın tüm acımasızlığına karşı bir insanlık anıtıdır. Çanakkale, savaşanların birbirine saygı duyduğu, öldükten sonra koyun koyuna yatıp dost olan kahramanların savaşıdır. Onun içindir ki Gelibolu'da hayatını kaybedenlerin anısı için dünya barışı adına dualar okunur, dilekler edilir."

Gürgen, bugün tüm tarafları bir araya getiren, kucaklaşmasını sağlayan olgunun, bu asalet ve centilmenlik örnekleri, insan sevgisi, hoşgörü, saygı ve barış üzerine kurulu düzen içinde dostça yaşama azim ve kararlılığı olduğuna işaret etti. Bu inançla 99 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebelerin acı ve hüzünlü hatıralarının emanetçileri olduklarını dile getiren Gürgen, "Bizler, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' düsturu ile gerçek anlamda ve insanlık adına tüm dünyada vücut bulacak bir barışı diliyor ve istiyoruz" ifadesini kullandı.

Törenden notlar

Törene, Çanakkale Cephesi'nde savaşmış, hayatını feda etmiş ve hemen hepsi burada toprağa verilmiş askerlerin doğum yerleri esas alınarak, 30'dan fazla ülkenin Ankara'daki diplomatik misyon şefleri davet edildi.

Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Tunus, Sudan, Senegal, Makedonya, Lübnan, Kosova, İrlanda, Fransa, Fas, Bangladeş, Avusturya, Arnavutluk, Afganistan, Birleşik Krallık, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Hindistan, Kanada, Libya, Macaristan, Pakistan, Sri Lanka, Suriye Geçici Hükümeti ve Yemen adına çelenkler bırakıldı, bayrakları göndere çekildi.

Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, İngiltere Güvenlik Bakanı Andrew Murrison, Avustralya Genelkurmay Başkanı Orgeneral David John Hurley, Yeni Zelanda Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Dave Gawn, Suriye Geçici Hükümet Başbakanı Ahmet Tuma, Suriye Ulusal Konsey Başkan Yardımcısı Faruk Tayfur ile Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç'in hazır bulunduğu törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görüntülü mesajı yayınlandı.

Konuşmaların ardından Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt, dua ettirdi. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliğince gösteri sunuldu.

Tören geçişini müteakip Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Fransa temsilcisi General Elrick Irastorza, Şehitlik Defterini imzaladı.

Protokol üyelerinin fotoğraf çektirdiği törende, Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağıyla "SOLOTÜRK" adlı gösteri uçuşu yapıldı.

Katılımcılar, gösterilerin ardından şehitliği gezip dua etti. - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

Yeni Zelanda Avustralya Çanakkale Gelibolu Yerel Haberler

title