Haberler

Çanakkale Gelibolu'ya 560 Bin Fidan

Güncelleme:

Bakan Eroğlu: Gelibolu Yarımadası'nda 119 kilometrelik yolun kenarlarına, her mevsim açan ağaçlar dikmek için buradayız.

GELİBOLU'YA 560 BİN FİDAN

Gelibolu'da AK Parti İlçe Başkanlığı'nı ziyaretinin ardından Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın giriş kıpısı olan Kilye Tanıtım Merkezi'ne gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, burada bir basın toplantısı yaptı. Gelibolu Yarımadası'na geliş sebebini ağaçlandırma seferberliğini başlatmak olarak açıklayan Bakan Eroğlu, Çanakkale Savşaları'nın 100'ncü Yıldönümü olan 2015 yılı çok önemli olduğunu belirterek, "Yani Çanakkale, bir milleti var olma ve yok olma mücadelesini destanlaştırdığı nokta. Buranın vatanımız ve milletimiz için çok ayrı bir önemi var. Bu yüzden 2015 yılını da çok coşkulu bir şekilde kutlamak istiyoruz. Bildiğiniz gibi bu bölgede Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni kurduk. Şehitliklerimizin büyük bir kısmı ihya edildi. Yapılacak çok çalışmalar var. Ancak bugün sadece Gelibolu Yarımadası'nda 119 kilometrelik yolun kenarlarına, her mevsim açan ağaçlar dikmek için buradayız. Burası adeta cennet bahçelerinden bir bahçe gibi olacak. Şehitlerimizin mekanları cennet bahçelerinden bir bahçe gibi. Sadece Gelibolu Yarımadası'na, daha ziyade bahar aylarında rengarenk çiçek açan ağaç ve çalı gruplarından oluşan toplam 558 bin 390 ağaç dikilecek. Yani 560 bin civarında ağaç dikimi yapılacak. İl genelindeki toplam sayısı ise 850 bin adet fidan olacak. Bunlar arasında erguvan, süs eriği, süs kirazı, süs elması, oya ağacı, kırmızı çiçekli akasya, beyaz çiçekli akasya, iğde, yasemin, hanımeli, biberiye, cezayir menekşesi gibi ağaçlar dikerek farklı zamanlarda farklı güzellikler meydana getirilecek. 2015 yılında bu ağaçlar bölgeye ayrı bir güzellik katacak" dedi.

ÇANAKKALE'YE 41 MİLYON FİDAN

Çanakkale'de de bir ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını belirten Bakan Veysel Eroğlu, son 10 yılda Çanakkale'de 778 bin dekar arazide çalışma yaptıklarını ve takriben 41 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını açıkladı. Çanakkale'nin her tarafını yeşillendireceklerinin altını çizen Bakan Eroğlu, "Özellikle Tekirdağ'dan Eceabat'a gelen yol kenarını ağaçlandıracağız" diye konuştu.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yapılacak olan çalışmaları da özetleyen Bakan Eroğlu, "Gelibolu Yarımadası'na, Seddülbahir ve Alçıtepe bölgesinde yol iyileştirmesi, Ağaderesi Şehitliği Hastane ve Müzesi için etüd ve proje inşası, şehitliklerin düzenleme çalışmaları, Çanakkale Savaşları'na katılan birliklerimizin yürüyüş güzergah yollarının yapımı, siperlerin iyileştirmesi, Çanakkale Muharebeleri'nin kronolojik anlatımı ve gösteri merkezinin oluşturulması, Kocatepe ve Alçıtepe'ye manzara ve seyir terası yapımı, Seddülbahir Kalesi restorasyonu ve tanıtım merkezi yapımı, Çamburnu ve Bigalı Kalesi Restorasyon Projesi, 100. yıl eğitim ve farkındalık materyallerinin hazırlanması, Şehitler Abidesi'nin merasim alanının düzenlenmesi ve Abide'nin ışıklandırılması, itilaf devletleri tarafından yıkılan anıtların yeniden inşası, 100. Yıl Tanıtım Merkezi yapımı, Kocadere'de çadırlı bir kamp alanı, modern bir içme suyu arıtma tesisi yatırımlarını yapacağız. Bir de Çanakkale Destanı Ormanı oluşturacağız. Bunlar 2014 yılına kadar bitecek. 29 Ekim 2014 saat 11.59'a kadar bütün bu işlerin bitirilmesi çalışma arkadaşlarıma talimat veriyorum. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda 100. yıla hazırlık seferberliğini bugün itibariyle, 3.3.2013 tarihinde burada başlatıyoruz. Hedef 29 Ekim 2014 saat 11.59'a kadar bu işlerin tamamını bitirmek. Bu şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Yapılacak işler son derece estetik olacak, zarif olacak. Şehitlerimiz için ne yapsak azdır" dedi.

BAKANA ÖZEL YEŞİL İBRİK

Kilye Ana Tanıtım Merkezi'nden yürüyerek ağaçlandırma sahasının başlangıç noktasına giden Bakan Eroğlu, fidan dikiminin startını verdi. Yetkililerin, protokolün dikmesi için hazırladığı 10 fidanın yanında kırmızı küçük ibrikler yer alırken, Bakan Eroğlu'nun dikim yapacağı erguvan ağcının yanında özel daha büyük yeşil renkli bir ibrik olması dikkat çekti. Bakan Eroğlu, "Hayırlı olsun" diyerek kürekle 9 yaşında olduğunu söylediği erguvan ağacına toprak koydu. Ardından da kendisine özel hazırlanan yeşil ibrik ile ağaca can suyunu verdi.

BAKANDAN TAYİN İSTEĞİ

Bakan Eroğlu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda ağaçlandırma startını verdikten sonra beraberinde Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ve diğer yetkililer ile birlikte Şehitler Abidesine geçti. Burada, bölgeyi ziyaret eden izcilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Meçhul Asker mezarı başında dua etti. Karşılaştığı 72 yaşındaki Sevim Kaptanoğlu ve kızları ile ayaküstü sohbet etti. Van'dan geldiklerini belirten Sevim Kaptanoğlu, Bakan Eroğlu'ndan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde Müdür Yardımcısı olan oğlu Mehmet Kaptan'ın Van'dan Ağrı'ya çıkan tayininin durdurulması için yardım istedi. Bakan Eroğlu, önce konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini belirtip, ardından da ilgililere not aldırıp, yardımcı olacağını söyledi. Bakan Eroğlu, daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Kabatepe'deki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ne geçti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu Çanakkale Ak Parti Gelibolu Politika Güncel Haberler

title