Haberler

Çanakkale: "ege Fikir Önderleri Ab Eğitim Programı" Çanakkale'de Başladı

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), ESİAD ve Türkiye-AB Derneği katkılarıyla düzenlenen ''Ege Fikir Önderleri AB Eğitim Programı'' Çanakkale Ticaret Borsası'nda başladı.

Eğitim programına konuşmacı olarak katılan Türkiye-AB Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Günuğur, Türkiye'nin yüzünü batıya çevirdiğini belirterek, "Çanakkale AB yolunda yüzümüzü çevirdiğimiz batının aydınlık yeridir. Güneş doğudan doğuyor, ancak aydınlanma hep batıdan oluyor. Mustafa kemal Atatürk'ün de gösterdiği yol bu. Çanakkale de bu batıya dönük yüzün en aydınlık kısmını oluşturuyor. Türkiye-AB Derneği, Türk sivil toplumunu AB ülkelerinde temsil ediyor. Tam üyelik yolunda Türkiye'nin lobi faaliyetlerini yürütüyor. Bizi alacaklar mı, almayacaklar mı sorularına takılıp kalıyoruz. Nereye giriliyor ve nasıl bir yapı içinde yer alınacak sorularına cevap aramamız lazım. Bu olay 'bizi alacaklar mı almayacaklar mı' tartışmasının çok ötesine geçen bir çağdaş değerler bütünüyle entegre olma olgusu taşıyor" dedi.

Vali Orhan Kırlı ise, Avrupa Birliği'nden kredi temin etmenin ve hibelerinden yararlanmanın kolay bir şey olmadığını ifade ederek, "AB kesenin ağzını açmış, akan parayı alalım, toplayalım havası içinde olmamak lazım. AB politikaları ve Türkiye ilişkileri, ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Üyelik sürecinde, ne tür projelerin geliştirilebileceği ve nasıl bir yol izlenebileceği gibi konularda kamu ve özel sektör iş birliğinin sağlanması önem taşıyor. AB fonlarından alınacak krediler ve hibeler konusunda çok konuşulmakta ama konuşulduğu kadar bu fonlardan yeterince yararlanıldığını düşünmüyorum. Ticaret ve sanayi odalarımızın yapacağı ilk şey, AB yayınlarını ve ilanlarını çok iyi takip etmek ve girişimcilere destek vermektir. Hangi konularda kredi alınabiliyor, hibeler hangi alanlara kaydırılabiliyor, bunlara dikkat etmek gerekir. Bir diğer önemli konu olan komşumuz Yunanistan ile her zaman ilişki kurmalıyız. Çünkü işbirliğine dayalı projelere öncelik verilmektedir. AB'ye gireceksek, Yunanistan ile eninde sonunda beraber olacağız demektir. Çatışmacı bir üsluptan ziyade, küçük projelerle ilişkileri geliştirmekte yarar vardır'' diye konuştu.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak da, "AB ile müzakere aşamasının Türkiye'nin pek çok alandaki değişim hareketini beraberinde getirdiğini anlatarak, ''Değişim, yasalarla olduğu kadar uygulamayla da olmalıdır. AB'nin ve değişimlerin ne olduğunu, uygulamalarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve yeni koşullarda nasıl rekabet edileceğini öğrenmeden üretim, ticaret, ihracat kısacası iş yapmak pek kolay olmayacaktır.

AB'ye giriş sürecinde karşılaşılabilecek sorunlar ve eksiklerin giderilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz eğitim programlarında, AB ile Türkiye ilişkileri, AB'nin ortak politikalarıyla, bu politikalara Türkiye'nin uyum konularını işleyeceğiz. AB'nin ve bu değişimlerin ne olduğunu, uygulamalarda nelerin dikkat edilmesi gerektiğini ve nasıl rekabet edileceğini öğrenmeden üretim, ticaret, ihracat, kısacası iş yapmak pek kolay olmayacaktır. Söz konusu eğitim bu hususlara aydınlık getirecektir" şeklinde konuştu.

2 gün sürecek eğitim programı yarın verilecek sertifika töreniyle sona erecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title