Haberler

Çanakkale'de Kabotaj Bayramı Etkinlikleri

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 81. Yıldönümü Çanakkale İl Merkeziyle Gelibolu İlçesinde Törenlerle Kutlandı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 81. yıldönümü Çanakkale il merkeziyle Gelibolu ilçesinde törenlerle kutlandı.

Kabotaj ve Denizcilik Bayramı sebebiyle Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Günün anlam ve önemi ile ilgili yapılan konuşmaların ardından katılımcılar mini feribotla denize açılarak, deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktılar.

Gelibolu ilçesindeki törenler ise İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törende bir konuşma yapan Liman Başkanı Ayhan Özdemir, Kabotaj Kanunu'nun Türkiye limanlarında her türlü yük ve yolcu taşıma hakkının Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına ait olmasına dair bir kanun olduğunu ve yasanın yürürlüğe girdiği 1 Temmuz tarihinde her yıl Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak kutlanmakta olduğunu söyledi. Cumhuriyetin ilk

yıllarında gelişmesi için ciddi adımlar atılan denizciliğin bugün istenilen düzeye gelememesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Özdemir, "Her alanda dünyayla yarışan, büyük hedefleri olan Türkiye'nin, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermesi gerekir. Çünkü denizlerimiz bizim ulusal zenginliğimizdir. Ancak unutulmamalı ki zenginlikler, kullanılmadıkça iş yaramaz" dedi.

Özdemir, Konya kadar büyüklüğe, İstanbul kadar nüfusa sahip olan Yunanistan'ın denizleri kullanmada ve denizcilikte bizden çok daha iyi bir yerde olduğunu, deniz filosunun da dünyanın en zengin filoları arasında yer aldığını belirterek, "Biz ise üç tarafı denizlerle çevrili, her tarafı göllerle ve ırmaklarla dolu olan, suyu dünyada en fazla ve bol olan bir ülke olarak bu doğal zenginliklerden en az yararlanıyoruz. Bu dramatik bir olaydır, daha fazla sevmeli ve daha çok kullanmalıyız. Gerek ulaşım, gerek

spor, gerekse eğlencede denizlerimiz bizim için çok kıymetlidir. Deniz hem canlı yaşam açısından hem de ulaşım açısından hayati derecede önemlidir. Denizlerimize ne yol, ne kavşak, ne de ışıklandırma lazım. Deniz ulaşımında sadece anlayış ve gemi lazım. Umarım bu konuda toplumumuzda bir bilinç oluşur. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın da asıl amacıda budur zaten. Bu etkinliklerdeki esas amaç, dikkatleri denizlerimize çekmek ve denizlerimizden daha fazla faydalanmaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Belediye Başkanı Cihat Bingöl ve protokol üyeleri tarafından denize açılarak, deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılıp saygı duruşunda bulunuldu.

Törenler, deniz eğlenceleri, yarışmalar, bando konseri, havai fişek gösterisi ile devam edecek.

(AÖ-EY-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title