Haberler

Çanakkale'de 2011 Böyle Geçti

Çanakkale'de, 2011 yılında çok sayıda önemli olay meydana geldi.

Çanakkale'de, 2011 yılında çok sayıda önemli olay meydana geldi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kenti ilgilendiren önemli olayların ay ay tasnifi şöyle:

-Çanakkaleli genç dağcı, Kazbek dağına tırmanırken düşerek hayatını kaybetti-

-Ocak-

4 Ocak - Çanakkale'de, hasta taşıyan ambulans, lastiğinin patlaması sonucu takla attı. Kazada, ambulansta taşınan hasta hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

5 Ocak - Çanakkale Gazeteciler Cemiyetinin (ÇGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinlikleri kapsamında, engelli öğrenciler bir günlüğüne gazetecilik yaptı.

7 Ocak - Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde, 9 metre yükseklikteki direkten indirilen yaklaşık 1 ton ağırlığındaki trafonun parçaları çalındı.

9 Ocak - Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troia antik kentine kurulması planlanan müzenin proje şartnamesini belirlemek üzere bir araya gelen Troia Müzesi Ulusal Proje Yarışması jüri heyeti, incelemelerde bulundu.

9 Ocak - Çanakkale'nin Biga ilçesinde, sahte altın satmak isteyen kişi, alıcılarla çıkan kavgada silahla öldürüldü.

11 Ocak - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, 96 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları'nın ardından, şehit olan Mehmetçikler anısına dikilen, daha sonra işgalci kuvvetler tarafından yok edilen bir anıtın yeniden oluşturulması için Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından kampanya başlatıldı.

11 Ocak - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, bir kuyumcu dükkanına giren hırsızlar, içinde altın, döviz ve paraların bulunduğu yaklaşık 1 ton ağırlığındaki çelik kasayı çaldı.

12 Ocak - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavgada, 5 kişi hafif şekilde yaralandı.

13 Ocak - "Eyvah Eyvah" filminin Çanakkale Galası yapıldı.

18 Ocak - Çanakkale ve İstanbul'da düzenlenen operasyonda, uyuşturucu madde sattıkları iddiasıyla 19 kişi gözaltına alındı.

20 Ocak - Çanakkale Savaşlarında Gazi Mustafa Kemal'in "Size ölmeyi emrediyorum" demesiyle süngü hücumuna çıkan ve adını dünya savaş tarihine "en kahraman birlik" olarak yazdıran, 19. Tümen'in 57. Alay Birliği için yaptırılan

"57. Alay Şehitliği"ndeki yenileme çalışmaları sürdürülüyor.

21 Ocak - Çanakkale'nin Ezine ilçesinde tırla yolcu midibüsünün çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

27 Ocak - Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde

(ÇOMÜ) rektörlüğe aday olduğunu açıkladı.

28 Ocak - Gürcistan'da, Büyük Kafkasların en büyük doruklarından birisi olan 5 bin 33 metre yüksekliğindeki Kazbek Dağı'na tırmanırken buzda kayıp vadiye düşerek hayatını kaybeden Türk dağcı Emre Kuruoğlu'nun (21) cenazesi, memleketi Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde toprağa verildi.

29 Ocak - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde damızlık ineklerin altısında şap hastalığı tespit edildi.

31 Ocak - Çanakkale Boğazı, adalar ve Güney Marmara'da deniz ulaşımında faaliyet gösteren GESTAŞ şirketi, geçen yıl 5 milyon 507 bin 407 yolcu taşıdı.

-EnerjiSa Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali açıldı-

-Şubat-

3 Şubat - Hollanda bandıralı "Emma" adlı radyoaktif madde taşıyan gemi Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

7 Şubat - Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde, kurulmak istenen termik santralle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili halkın görüş ve önerilerinin alınması için düzenlenen toplantı, belde halkının tepki göstermesi nedeniyle yapılamadı.

8 Şubat - Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kaz Dağları'nda altın işletme ruhsatı alan firma sayısının giderek arttığını belirterek,

"Karılarımızın kollarındaki bilezikleri, yüzüklerimizi, bütün birikimlerimizi altınla ilgili verelim, ama altın aramak için bu doğa tahrip edilmesin ve buradan gitsinler" dedi.

9 Şubat - Türk sinemasının unutulmaz oyuncuları arasında yer alan, oynadığı yaklaşık 200 filmdeki rolleriyle sinema tarihine adını "Taçsız Kral" olarak yazdıran Ayhan Işık'ın ölmeden önce satın aldığı 1977 model "Buick" marka otomobili Çanakkale'de alıcı bekliyor.

10 Şubat - Türkiye'de sadece Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi ve çevresinde yetiştirilen, yöreye özgü tüysüz beyaz şeftalinin "Bayramiç Beyazı" adı altında tescil edilmesi için son aşamaya gelindiği bildirildi.

11 Şubat - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından yürütülen projede, 96 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları'nda hastane bölgesi olarak kullanılan Ağadere mevkisinde şehit mezarlarının yerleri tespit ediliyor.

17 Şubat - İstanbul'da vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi karikatür İsmail Gülgeç (63), Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde toprağa verildi.

18 Şubat - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesindeki (ÇOMÜ) rektör adayı belirleme seçiminde, en yüksek oyu Prof. Dr. Sedat Laçiner aldı.

19 Şubat - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi, İtalya'da oluşturulan ve sakin şehir anlamına gelen "Cittaslow" ağı kapsamına dahil olarak, dünyanın en sakin adası unvanını aldı.

23 Şubat - MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandı.

24 Şubat - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, temeli 1679 yılında Kaymak Mustafa Paşa tarafından atılan, ancak tamamlanamayan ve 100 metrelik sıradan taş dolgu yapılarak kullanılan Babakale Balıkçı Barınağı, 332 yıl sonra tamamlanarak hizmete açıldı.

25 Şubat - Sualtı Hokeyi Gençler Türkiye Şampiyonası, Çanakkale'de başladı.

26 Şubat - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1200-1300 kilometre deniz yolunu 18 saatte giden geminin sadece Türkiye'de olduğunu belirterek, "Adeta otomobil gibi gidiyor. Hızır gibi (Libya) gittiler 3 bin vatandaşımızı aldılar geldiler" dedi.

26 Şubat - Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinde, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali açıldı.

-Vali Güngör Azim Tuna, göreve başladı-

-Mart-

4 Mart - Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Antigua bayraklı konteyner gemisinde bir gemici hayatını kaybetti.

5 Mart - MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı, Çanakkale'de partisince düzenlenen "Tek başına iktidar" konulu konferansta yaptığı konuşmada, AK Parti'nin iktidara geldiği zaman bütün Cumhuriyet hükümetlerinin toplam dış borcunun 129 milyar 500 milyon Amerikan doları olduğunu belirterek,

"Kendisi 8 yıl için 282 milyar dolar Türkiye'yi borç altına sokmuştur" dedi.

8 Mart - Çanakkale'de günlük olarak yayımlanan bir gazete, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, okuyucularına pembe renkle ulaştı.

8 Mart - Rus Bayraklı "Dvina" adlı kuru yük gemisi, Karabiga önlerinde karaya oturdu.

8 Mart - Çanakkale'de, tartıştığı eşini bıçakla ağır yaralayan kişi gözaltına alındı.

8 Mart - Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu,

"Aslına uygun olarak inşa edilen Türk Deniz Kuvvetlerinin en anlamlı gemisi TCG Nusret'i tekrar asıl yuvası Çanakkale'de görmek ve Çanakkale Boğazı sularında haklı bir gururla mayın döktüğü tarihten tam 96 yıl sonra dolaşacak olmasını bilmekten büyük bir kıvanç duymaktayız" dedi.

10 Mart - Yurt içi ve yurt dışında çektiği su altı belgeselleriyle tanınan Haluk Cecan, ölümünün 4. yılında Çanakkale'de anıldı.

12 Mart - Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yıl dönümü kutlamaları ve "Zafer Haftası" etkinlikleri, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına bağlı Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen törenle başladı.

12 Mart - ABD'li enerji firması Exxon Mobil tarafından özel olarak yaptırılan, dünyanın en modern petrol arama gemilerinden biri olarak gösterilen Deepwater Champion (derin deniz şampiyonu) Karadeniz'e gitmek üzere Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

12 Mart - Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde meydana gelen depremin ardından kendisinden haber alınmayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim görevlisi Didem Yaman'ın cesedine ulaşıldı.

13 Mart - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda bulunan Şehitler Abidesi'nin 76 metre uzunluğundaki bayrak direğinin çelik halatı ile direğin üst kısmında bulunan uçak ikaz lambası, 120 ton kaldırma kapasiteli sepetli mobil vinç yardımı ile değiştirildi.

14 Mart - Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla düzenlenen, "Çanakkale-Ankara 14. Zafer Koşusu"nu, Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü karanfiller atarak başlattı.

14 Mart - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Danışma Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Orhan Tatar, Çanakkale'de deniz suyunun yaklaşık 60 metre çekildiğini belirterek, "Bu tür durumlarda yerel halkın korktuğu şeylerden bir tanesi depremdir, deprem beklentisi içine giriyorlar. Bunun depremle bir ilgisi yok" dedi.

15 Mart - Valiler Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden Çanakkale Valiliğine atanan Güngör Azim Tuna görevine başladı.

15 Mart - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sedat Laçiner'i atadı.

15 Mart - Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, Kaz Dağları'ndaki altın madeni arama çalışmalarıyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısını, bir grup köylü teneke çalarak protesto etti.

16 Mart - 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, "Çanakkale Geçilmez 14. Ergin İzci Yürüyüşü", merkeze bağlı Kumkale beldesindeki Kumkale Şehitliği'nden başladı.

18 Mart - 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Mart Stadı ile Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

19 Mart - Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde meydana gelen depremin ardından, bir alışveriş merkezinin enkazında cesedi bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim görevlisi Didem Yaman'ın cenazesi, Çanakkale'de toprağa verildi.

22 Mart - Solunum yetmezliği nedeniyle önceki gün hayatını kaybeden emekli Tuğgeneral Yusuf Kenan Kortan (95), Çanakkale'nin Biga ilçesinde toprağa verildi.

23 Mart - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ), Prof. Dr. Ali Akdemir rektörlük görevini Prof. Dr. Sedat Laçiner'e devretti.

25 Mart - Çanakkale'de aralarında Kepez Belde Belediyesi yöneticilerinin de olduğu 8 kişi, ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

28 Mart - Galatasaray'ın taraftar grubu UltrAslan'ın üyeleri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki şehitlik ve anıtları ziyaret etti.

29 Mart - Türkiye Üniversiteler Kros Şampiyonası, Çanakkale'de başladı.

-Yenilenen 57. Alay Şehitliği ziyarete açıldı-

-Nisan-

1 Nisan - Geçirdiği trafik kazası sonucu yaralanan MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, tedavi gördüğü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden taburcu edildi.

4 Nisan - Çanakkale'nin Biga ilçesinde, duş alırken şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen nişanlı genç kız, hayatını kaybetti.

4 Nisan - Çanakkale'de, Nara Burnu önlerinde 58 yıl önce İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci ve diğer şehit denizciler Gelibolu'da törenle anıldı.

5 Nisan - Çanakkale'nin Biga ilçesinde yapımı süren İÇDAŞ'a ait termik santrale giden doğalgaz hattında çıkan yangın, kontrol altına alındı.

7 Nisan - Çanakkale'de, örgütlü şekilde kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırdıkları iddiasıyla, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

7 Nisan - Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde kurmayı düşündükleri termik santralin çevreye duyarlı olacağını söyledi.

14 Nisan - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay,

"Çanakkale Savaşları'nda Türklerin bira kullandığına dair bir kayıt yok" dedi.

18 Nisan - Çanakkale'nin Biga ilçesindeki trafik kazasında 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

20 Nisan - Çanakkale ve İstanbul'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda, nakliye amacıyla aldıkları malları sattıkları ve daha sonra araçların çalındığını beyan ederek polise başvurdukları ileri sürülen 31 kişi gözaltına alındı.

21 Nisan - İlk kez 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçiminde halkın önüne konulacak olan "şeffaf" seçim sandıklarının yurt genelinde dağıtımına başlanıldı.

21 Nisan - Vefat eden Galatasaraylı eski milli futbolcu Tarık Kutver (73), Çanakkale'nin Ezine ilçesinde toprağa verildi.

22 Nisan - Çanakkale Savaşları'nda şehit olan amcası İbrahim Ethem'in isminin 57. Alay Şehitliği'ne yazdırılması için yıllarca mücadele eden yeğeni,

"TBMM Üstün Hizmet Ödülü" sahibi etnomüzikolog Etem Ruhi Üngör 2009'da vefat etti. Üngör göremedi ancak amcasının ismi, vasiyeti üzerine yeniden düzenlenen şehitliğe yazıldı.

23 Nisan - Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "3. Gelibolu Barış Koşusu"nda, erkeklerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına yarışan Ali Haydar Tekgöz, kadınlarda ise Üsküdar Belediyesinden Milli sporcu Bahar Doğan, birinciliği elde etti.

24 Nisan - Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. yıl dönümü dolayısıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla tören düzenlendi.

24 Nisan - Opet tarafından yürütülen "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında yenilenen 57. Piyade Alayı Şehitliği törenle yeniden ziyarete açıldı.

25 Nisan - Çanakkale Kara Savaşlarının 96. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda "şafak ayini" düzenlendi.

25 Nisan - Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Genelkurmay Başkanlığı ve Ulusal Öğrenci Konseyi işbirliğince

"Ata'nın Yolunda 57. Alay Yürüyüşü" düzenlendi.

-Dardanelspor'da Nahit Güzel görevinden ayrıldı-

-Mayıs-

3 Mayıs - Çanakkale'de, yolcu midibüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

5 Mayıs - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Çanakkale'nin Biga ilçesindeki 6 tesisin temel atma törenine katıldı.

8 Mayıs - Birleşik Krallık Savunma Ekipmanları, Destek ve Teknoloji Bakanı Peter Luff, 96 yıl önce babasının savaştığı toprakları ziyaret etmek için Çanakkale'ye geldi.

9 Mayıs -Çanakkale Boğazı'nda Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne ait bir sağlık botunda yangın çıktı.

15 Mayıs - Türkiye'nin değişik illerindeki Mevlevi derneklerinin üyeleri, gönüllülük esasına dayalı olarak vatan savunmasına katılan Mevlevi Alayı'nı anmak amacıyla Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yürüyüş yaptı.

16 Mayıs - Çanakkale Şehitler Abidesi'nin iç kısmında bulunan Türk bayrağı motifli cam mozaik kaplama yenileniyor.

19 Mayıs - Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen Darülfünun öğrencileri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda düzenlenen törenle anıldı.

20 Mayıs - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Çanakkale'de düzenlendiği mitinge katıldı.

23 Mayıs - Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi açıklarındaki bir geminin makine dairesinde yangın çıktı.

25 Mayıs - Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri, açık deniz eğitimi kapsamında, "TCG Sokullu Mehmet Paşa" ve "TCG Cezayirli Hasan Paşa" gemileriyle Çanakkale'ye geldi.

26 Mayıs - Bu sezon Spor Toto 3. Lig'e düşen Dardanelspor'un çeşitli kademelerinde yaklaşık 20 yıl görev yapan genel müdür Nahit Güzel görevinden ayrıldı.

28 Mayıs - Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 657. yıl dönümü, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.

30 Mayıs - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisince Çanakkale'de düzenlenen mitinge katıldı.

-Gelibolu'a kuvvetli yağış nedeniyle su baskınları yaşandı-

-Haziran-

6 Haziran - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesindeki Zeytinli köyünde bulunan Panayia Kilisesinin yeni papazı, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği dini törenle görevine başladı.

7 Haziran - Diyarbakır'daki 5 okulda eğitim gören 23 öğrenci ile 2 öğretmen, valilikler arasındaki işbirliği kapsamında, Çanakkale'ye geldi.

8 Haziran - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde kalp krizi geçiren ve ambulans helikopterle getirildiği Çanakkale Devlet Hastanesinde doktorların müdahalesiyle hayata döndürülen Nöro Psikoloji Doktoru Adronikos Gatsonis(66), Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Yunanistan'a gönderildi.

12 Haziran - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki kuvvetli yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Devlet hastanesinin bodrum katı ile pek çok ev ve iş yerini su bastı.

12 Haziran - Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde kaybolan mührün bir seçmen tarafından yanlışlıkla eve götürüldüğü belirlendi.

12 Haziran - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Güvencik köyünde, 3 aileden 9 seçmen, tek sandıkta oy kullandı.

18 Haziran - Çanakkale'nin Biga ilçesinde pehlivan Salih Altınkaya (25), kendi düğününde güreş tuttu.

21 Haziran - Çanakkale'de, "En 1. Uluslararası Geleneksel Çanakkale Troia Şeffaf Beygir Film Şenliği" kapsamında, sinemaseverler 7 mahallede, 7 sinemada buluşacak.

24 Haziran - Yeni Zelanda yakınlarında bulunan Cook Adası Başbakanı Henry Puma, Çanakkale'ye geldi.

24 Haziran - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde tartıştıkları kişiyi, taş ve sopayla döverek öldükleri iddia edilen 5 zanlı, tutuklandı.

24 Haziran - Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde, seyyar satıcılar arasında çıkan silahlı kavgada yaralanan kişi, tedavi gördüğü hastanede öldü.

26 Haziran - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyündeki bir evde çıkan yangında, bir ilköğretim öğrencisi yanarak öldü.

29 Haziran - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen jeotermal kaynak aramasında 223 metre derinlikte 45 santigrat derecedeki suya ulaşıldı.

30 Haziran - Çanakkale'de, rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran kadının safra kesesinden bir miktar taş ile 4.5 santimetre uzunluğunda kürdan çıkarıldı.

30 Haziran - Çanakkale'de, otomobilin bariyerine çarpması sonucu 5'ü çocuk 7 kişi yaralandı.

-Gökçeada'ya uçak seferleri başladı-

-Temmuz-

1 Temmuz - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde çıkan yangınında, 3 hektarlık alan zarar gördü.

4 Temmuz - Bosna Hersekli imam ve öğretmenler, Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret etti.

7 Temmuz - Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün

(BYEGM)"Diyarbakır-Çanakkale Yerel Medya Mensuplarının Deneyim Paylaşım Programı" organizasyonu kapsamında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Batman'dan gelen 35 yerel medya mensubu, BYEGM 1. Hukuk Müşaviri Hacı Mehmet Gani başkanlığında Çanakkale Valiliğine geldi.

11 Temmuz - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) ilk 100'e giren öğrencilerden üniversiteyi tercih edecek 3 öğrenciye, profesör maaşı kadar (yaklaşık 3 bin 700 TL) burs, üniversiteye ait tatil köyünde ücretsiz konaklama ve okul ile kaldığı yer arasında servis hizmeti verileceğini duyurdu.

12 Temmuz - Çanakkale'nin Çan ilçesinde, çeşitli güreşlerde çok sayıda birinciliği bulunan deve, bir aracın çarpması sonucu telef oldu.

13 Temmuz - Edirne'de sahilde kafasından darbe almış halde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEKUM) koruma altına alınan Caretta Caretta türü kaplumbağa, denizde kurulan kafese konuldu.

13 Temmuz - Çanakkale'de düzenlenen operasyonda, örgütlü şekilde tefecilik yaptıkları ve ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 9 kişiden 4'ü tutuklandı.

14 Temmuz - Borajet'in Anadolujet ortaklığı ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndan Çanakkale'nin ilçesi Gökçeada'ya karşılıklı seferler başladı.

17 Temmuz - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Kavakköy beldesine gelen 17 ülkeden 26 öğrenci, dünya barışı adına gül dikti.

18 Temmuz - Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde, otomobil ile kamyonetin çarpışması sonucu 10 kişi yaralandı.

22 Temmuz - Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezdi.

23 Temmuz - Çanakkale'de, traktör ile otobüsün çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 18 kişi yaralandı.

26 Temmuz - Kale Grubu'nun 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen geleneksel sünnet şölenine eski bakanlardan Vecdi Gönül ve Faruk Nafiz Özak da katıldı.

29 Temmuz - Sualtı Hokeyi Milli Takımı, dünya şampiyonası için Çanakkale'de kampa girdi.

29 Temmuz - Çanakkale'de, çeşitli sivil toplum örgütlerince "Şehitleri Anma Yürüyüşü" düzenlendi.

-"Survivor Türkiye-Yunanistan" yarışması birincisi, kazada hayatını kaybetti-

-Ağustos-

05 Ağustos - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde vatandaşlar, 604 yıllık tarihi Azepler Namazgahı'nda teravih namazını eda etti.

10 Ağustos - Anafartalar Zaferi'nin 96. yıl dönümü, Gelibolu Yarımadası Conkbayırı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

11 Ağustos - "Çanakkale Uluslararası Troia Festivali", Troia Ören Yeri'nde düzenlenen törenle başladı.

12 Ağustos - Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Çanakkale'ye geldi.

13 Ağustos - İstanbul'un Bağcılar ve Çanakkale'nin Eceabat belediyelerince, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, "Mehmetim iftiharla iftarda sizinleyiz" sloganıyla iftar yemeği verildi.

18 Ağustos - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde çıkan orman yangın Doğancı köyüne sıçradı. Yangında köydeki çok sayıda ev ve ağıl zarar gördü.

21 Ağustos - Çanakkale'nin Çan ilçesinde çıkan orman yangınında 20 hektarlık alan zarar gördü.

22 Ağustos - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde, kız çocuğunu kurtarmak için denize giren ve boğulma tehlikesi geçiren kişilere yardıma giden kişi, boğuldu.

23 Ağustos - Fener Rum Patriği Bartholomeos, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde düzenlenen köy panayırına katıldı.

24 Ağustos - Çanakkale'de, yasak bölgede toplandığı ve insan sağlığı için risk oluşturduğu bildirilen 3 bin 600 kilogram midye ele geçirildi.

30 Ağustos - Çanakkale Boğazı'nı yüzerek geçme yarışması yapıldı. Genel klasmanda birinciliği Boran Erdugan kazandı.

30 Ağustos - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki trafik kazasında "Survivor Türkiye-Yunanistan"yarışması birincisi Derya Durmuşlar hayatını kaybetti.

-Çanakkale Boğazı'nda kayıp bir kent bulundu-

-Eylül-

2 Eylül - Çanakkale'de, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği bir otomobilin girdiği kahvehanede oyun oynayan 3 kişi yaralandı.

3 Eylül - Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde bu yıl 278'incisi düzenlenen geleneksel yağlı güreşlerde başpehlivanlığı Recep Kara kazandı.

5 Eylül - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) kayıtlar başladı.

6 Eylül - Deniz Harp Okulu öğrencileri Çanakkale'ye geldi.

7 Eylül - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki Karayokuş mevkisinde sahilde son günlerde yüzlerce balık ölüsüne rastlandı.

7 Eylül - Çanakkale'de, Sarıçay Limanı'nda demirli balıkçı teknesi yandı.

16 Eylül - Bursa Valiliği ve Türkiye Bisiklet Federasyonu işbirliği, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale valiliklerinin de katkılarıyla düzenlenen

"Kuruluş'tan Kurtuluş'a Bisiklet Turu"na katılan 50 bisikletçi, Çanakkale'nin Biga ilçesine ulaştı.

20 Eylül - Çanakkale'de belediyenin önünde toplanan özel halk otobüsü sahipleri, yolcu taşıma ücretlerinin artırılmamasına tepki gösterdi.

24 Eylül - "Bülent Dikmener Haber Ödülü ve Turhan Narler Yerel Gazetecilik" ödül töreni yapıldı.

26 Eylül - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale Boğazı'nda kayıp bir kent bulduklarını bildirdi.

28 Eylül - Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde 16 kişi gıda zehirlenmesi şüphesi ile hastaneye başvurdu.

29 Eylül - Akçansa'nın Çanakkale Fabrikası'nda kurulan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi hizmete girdi.

29 Eylül - Türkiye Bisiklet Federasyonunca düzenlenen "Uluslararası Çanakkale Bisiklet Turu"nun prolog yarışmasında birinciliği, Solvenyalı Blaz Jarc kazandı.

30 Eylül - Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl 8. yapılacak olan Cumhuriyet Eğitim Gezileri kapsamında ilk öğrenci kafilesi, Çanakkale'ye geldi.

-KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'na ÇOMÜ'de fahri doktora unvanı verildi-

-Ekim-

1 Ekim - Çanakkale'nin Biga ilçesinde düzenlenen "Biga Sancak Beyi Osman Bey Okçuluk Müsabakaları ve Şenlikleri" başladı.

7 Ekim - Çanakkale'nin Çan ilçesinde, 21 yıl önce İstanbul'dan çalındığı tespit edilen otomobile el konuldu.

7 Ekim - Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütünün (UNIDO) ortak kuruluşu olan Uluslararası Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi (ICHET) tarafından

"Bozcaada Hidrojen Adası" projesi kapsamında oluşturulan hidrojen enerji üretim tesisi hizmete girdi.

11 Ekim - Çanakkale'nin Biga ilçesindeki kuvvetli yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Yaklaşık 20 evin alt katlarını su bastı.

12 Ekim - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ÇOMÜ'nün yeni akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Ellerine bomba tutuşturulan caniler, namluyu sivillere doğrultan korkaklar, sabah namaza giden hocayı arkasından vuran alçaklar, bir çocuğa bir harf öğretmek için yollara düşen öğretmene tuzak kuran zavallılar, askere, polisimize silah tutan hainler bu büyük milleti akıllarınca bölmeyi planlıyorlar. Ama bunu başaramayacaklar" dedi.

15 Ekim - CHP TBMM Çevre Komisyonu üyeleri, Kaz Dağları'nı ziyaret etti.

17 Ekim - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na ÇOMÜ'de fahri doktora unvanı verildi.

24 Ekim - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdeal Hukuk Topluluğu öğrencileri tarafından "Yılın Rektörü" seçildi.

25 Ekim - Çanakkale Valiliği, Van'da meydana gelen deprem dolayısıyla kan bağışı kampanyası düzenledi.

27 Ekim - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, "Adalet Günü" dolayısıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye katıldı.

31 Ekim - Çanakkale'nin Biga ilçesi Kalafat ile çevre köyler, hayvanlarda şap hastalığı görülmesi dolayısıyla karantinaya alındı.

-Nurset Mayın Gemisi, 100 bin 1'inci ziyaretçisini ağırladı-

-Kasım-

3 Kasım - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yaşayan iş adamı Bülent Aylı, Bulgaristan'ın Razgrad kentinde çarşı kurdu.

4 Kasım - Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde denize açılan balıkçıların yüzünü palamut güldürdü.

9 Kasım - Çanakkale Savaşları sırasında Erenköy Koyu'na döktüğü 26 mayınla Çanakkale Deniz Savaşı'nın kazanılmasında büyük emeği olan Nusret Mayın Gemisi, 100 bin 1'inci ziyaretçisini konuk etti.

14 Kasım - Türk bandıralı "Erdoğan Şenkaya" adlı kuru yük gemisi, Çanakkale Boğazı'ndan geçişi sırasında makine arızası yaptı.

16 Kasım - Ünlü tiyatrocu, sinema ve dizi oyuncusu Erdal Özyağcılar, Türk ve Yunan eşleri ve ikişer çocuğuyla, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos Antik Kenti'ni de içine alan bölge ile Yunanistan'ın Midilli arasında yaşayan bir balıkçının hikayesinin anlatıldığı dizinin çekimine başlayacaklarını bildirdi.

17 Kasım - Van'daki depremde evleri tamamen yıkılınca hemşehrileri iş adamı tarafından Lapseki'de tahsis edilen eve yerleştirilen ailenin, artık okula gitmeyeceğini ve çalışacağını söyleyen, bu fikrinden, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş vazgeçirilen oğlu Mehmet Belin (16), bugün ders başı yaptı.

18 Kasım - Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler'e, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından, "Türkçe eğitimi" alanında "fahri doktora unvanı" verildi.

20 Kasım - Van'daki depremlerde evlerini kaybeden, soğuk ve karlı havada kurulan çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedelerden 61'i Çanakkale'ye ulaştı.

21 Kasım - Mayın harbine yönelik planlama, icra ve kıymetlendirme konularında her yıl yapılan "NUSRET-2011" tatbikatı, Ege Denizi'nde başladı.

24 Kasım - Çanakkale Savaşları sırasında, Gelibolu Yarımadası'nda hayatını kaybeden amcasının mezarını ziyaret için Çanakkale'ye gelen, bu sırada geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Bruce Dougle Hamilton'un (67) karaciğeri artık Türkiye'de yaşayacak.

25 Kasım - Türk edebiyatının önemli şairleri arasında yer alan Hilmi Yavuz'a, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu tarafından fahri doktora unvanı verildi.

-Gelibolu Mevlevihanesi'nde "Şeb-i Arus" programı düzenlendi-

-Aralık-

3 Aralık - Panama bandıralı "Hızır-G" adlı yük gemisinin, Çanakkale Boğazı'ndan geçtiği sırada makine dairesinde çıkan yangın söndürüldü.

4 Aralık - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gelibolu-Korudağ duble yolunun açılışı için Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Evreşe beldesi girişinde düzenlenen törende, "Evreşe yolları artık dar olmasın. Bunun için Evreşe yollarını genişletiyoruz. Sevenler birbirleriyle daha çabuk, daha güvenli buluşması için bunu yapıyoruz" dedi.

6 Aralık - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, şofbenden sızan gazdan zehirlenen kişi ile onu ölümden kurtaran ve kendisi de gazdan etkilenen eşi, hastanede tedavi altına alındı.

9 Aralık - Çanakkaleli bir balıkçı, Çanakkale Boğazı'nda yaklaşık 4 ton sardalye avladı.

10 Aralık - HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde "Küresel Uygarlık Krizi ve Çıkış Yolları" adlı konferansa katıldı.

13 Aralık - Panama bandıralı 98 metre uzunluğundaki "B-312" adlı petrol arama platformu, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

16 Aralık - Cezayir bandıralı "Ramdane Abane" isimli boş LNG

(sıvılaştırılmış doğalgaz) tankeri Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaptı.

16 Aralık - Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, 7 atı kesip, etlerini İstanbul'da satılmak üzere paketledikleri ileri sürülen 4 kişi, suçüstü yakalandı.

16 Aralık - Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk'un da aralarında bulunduğu siyaset ve devlet adamlarının, 12 Eylül darbesinden sonra zorunlu ikamete tabi tutuldukları, Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Çardak beldesindeki Zincirbozan mevkisinde yer alan askeri tesisler boşaltıldı.

16 Aralık - Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve Karadağ Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti.

16 Aralık - Çanakkale ile Ayvacık, Lapseki ve Edremit'te uyuşturucu madde ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 9 kişiden 2'si tutuklandı.

18 Aralık - Gelibolu Mevlevihanesi'nde, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katılımıyla "Şeb-i Arus" programı düzenlendi.

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

title