Haberler

Cameron'ın Koltuğu Muhafazakar Partide Kaldı

İngiltere eski başbakanı David Cameron'ın milletvekilliğinden de istifasıyla boşalan sandalye için yapılan ara seçimden iktidardaki Muhafazakar Parti galibiyetle ayrıldı.

İngiltere eski başbakanı David Cameron'ın milletvekilliğinden de istifasıyla boşalan sandalye için yapılan ara seçimden iktidardaki Muhafazakar Parti galibiyetle ayrıldı.

Cameron'ın seçim bölgesinde gerçekleştirilen milletvekili ara seçiminde muhafazakar aday Robert Courts yüzde 45 oyla birinci geldi. Ancak Courts'un aldığı oy, 2015'de seçimi yüzde 60'la kazanan Cameron'ın gerisinde kaldı.

Bölgede Muhafazakar Partinin kaybettiği oyları alan ise 2015'teki yüzde7'lik oy oranını yüzde 30'a çıkararak 2. parti konumuna yükselen Liberal Demokrat Parti oldu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin oyu da yüzde 17'den 15'e düştü.

Ülkede bir diğer ara seçim de haziran ayında, Avrupa Birliği (AB) referandumu öncesinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden İşçi Partili kadın milletvekili Jo Cox'un seçim bölgesinde yapıldı. Büyük siyasi partilerin Cox'un anısına saygı gerekçesiyle aday göstermediği seçimi İşçi Partili Tracy Brabin oyların yüzde 85'ini alarak kazandı.

23 Haziran'da yapılan AB referandumundan yüzde 52 ile birlikten ayrılma (Brexit) kararının çıktığı İngiltere'de, birlikte kalınmasında yana kampanya yürüten Başbakan David Cameron önce bu görevinden, daha sonra da milletvekilliğinden istifa etmişti. Cameron'ın yerine partinin parlamento grubunun yaptığı oylamayla genel başkan seçilen ve başbakanlık koltuğuna oturan Theresa May'e, muhalefet partileri erken seçim çağrısı yapmıştı.

Muhalefet partileri May'in başbakanlığını halkın onayına sunmasını istiyor. Siyasi gözlemciler İngiltere'de gelecek yıl erken seçimi muhtemel görüyor.

Son anketlere göre Muhafazakar Partinin oy oranı yüzde 47, İşçi Partisinin desteği ise yüzde 29 dolaylarında.

Ancak 2015 genel seçiminde anketler koalisyon hükümeti öngörürken, Muhafazakar Parti tek başına iktidar olacak oyu almıştı.

Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti geçen yıl yapılan genel seçimi yüzde 36,9 oy oranı ile İşçi Partisinin yaklaşık 7 puan önünde tamamlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği David Cameron Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title