Haberler

Çam Ormanlarına "Terminatör Güvenlik"

Sakarya'nın Geyve ilçesinde Doğantepe Oman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında üretilen ve doğal ortamına salınan "terminatör böcek" lakaplı "calosoma sycophanta"lar, çam keseböceklerini yiyerek ormana zarar vermelerini engelliyor.

ONUR ORHAN - Sakarya'nın Geyve ilçesinde Doğantepe Oman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında üretilen ve doğal ortamına salınan "terminatör böcek" lakaplı "calosoma sycophanta"lar, çam keseböceklerini yiyerek ormana zarar vermelerini engelliyor.

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü Geyve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince özellikle karaçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek ormana zarar veren çam keseböceğinin önüne geçilmesi amacıyla biyolojik mücadele çalışması başlatıldı.

Doğantepe Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarında 24-26 derece ısıda ve nemli ortamda üretilen "terminatör böcekler", ergin hale gelince doğal ortamına bırakılıyor. "Terminatör böcekler", ormanda özellikle çam ağaçlarına zarar veren çam keseböceklerini yakalayıp vücudundaki sıvıyı emerek besleniyor.

Ürettikleri "terminatör böcekler" ile çam keseböceği zararlısının önüne geçmeyi hedefleyen Geyve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, bu yıl 5 bin calosoma sycophantayı doğal ortamına salmayı hedefliyor.

"Kimyasal mücadeleye son"

Geyve Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağaçlara zarar veren çam keseböceklerinin genellikle çamların yan ve tepe sürgünlerinde görüldüğünü söyledi.

Özellikle kızılçam ağaçlarına zarar veren bu böcek türlerini mekanik yolla ormandan toplattıklarını belirten İşçioğlu, "Çocuk başı büyüklüğünde beyaz oluyorlar. Bunları uzun dal makaslarla kestiriyoruz. Toplattığımız bu çam keseböceklerini kimisini adacık yöntemiyle kimisini de kutulara koyarak Doğantepe Oman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarına getiriyoruz. Burada çam keseböceğiyle biyolojik mücadele etmek için bunun yırtıcısı olan calosoma sycophanta üretimi yapıyoruz." diye konuştu.

İşçioğlu, Antalya'dan getirdikleri bin adet anaç calosoma böceklerini kutuların içerisine yerleştirdiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Dışarıdan getirdiğimiz çam keseböcekleri, bunlara yem olarak kullanılıyor burada. Bu kutuların içerisinde alt kısımda toprak, üzerinde pamuk var, her gün nemlendiriliyor. Laboratuvar ortamında her gün belli bir ısı ve rutubet ortamı sağlanıyor. Süreç içerisinde calosomalar burada yumurtluyorlar. Bunların toprağın içerisinde yer alan yumurtaları her gün düzenli şekilde alınıyor. Bu yumurtalar, kapların içerisine yerleştiriliyor. Bu yumurtalardan larvalar çıktığı zaman 5-6 yumurta bir kaba konuyor. Bunlar da tekrar ayrılıyor çünkü birbirlerini yiyorlar. Larva çıktığı zaman her biri ayrı kaba konuluyor. Bunların toprağı her gün tekrardan kurulanıyor, hijyenik olarak tekrardan toprak seriliyor, anaç böcek ve yem veriliyor. Ölmemeleri için düzenli olarak yemleniyorlar. Bu böcekler, çam kese böceklerini yakalayarak direk ortasından vücudundaki sıvısını emerek, bunu kendisine besin yapıyor ve öldürüyor. Bunlar belli bir boyda yaklaşık 3-3,5 santimetrelik ergin hale gelince orman içine salıyoruz. Burada yaptığımız mücadele, tamamen biyolojik mücadele. Ormana zarar veren çam keseböceğinin yırtıcısını üretip doğal ortamına salarak bu zararla mücadele ediyoruz. Artık kimyasal mücadele yöntemleri kullanmıyoruz."

Laboratuvarın 2013 yılında faaliyete başladığını aktaran İşçioğlu, yıllık 5-10 bin calosoma üreterek doğal ortama saldıklarını dile getirdi.

"terminatör böcek" üretimiyle çam keseböceklerinde ciddi azalış meydana geldiğini vurgulayan Mustafa İşçioğlu, "Bundan sonraki süreçte Genel Müdürlüğün vermiş olduğu program dahilinde her yıl belli sayıda calosoma üreterek doğal ortamına salmaya devam edeceğiz. Çünkü orman yenilenebilir doğal bir kaynak, sürekli biyolojik zenginlik var. Burada zararlısı olduğu gibi faydalı böcekler de var. Biz burada zararlıların aleyhine faydalı böceklere destek oluyoruz. 2016 yılında 5 bin calosoma üretilerek doğal ortamına salınacak. Özellikle kızılçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek, bu ağaçlarda üretimi artırmayı durduran böcekler, kendi kalelerinde doğal ortamlarında yapılan biyolojik mücadeleyle yıkılmış oluyorlar." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Doğantepe Sakarya Ormana Geyve Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title