Haberler

Çalışan Kadınlar Buluşması

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2002'den bu yana yaptıklarını, 1 Kasım'dan sonra gerçekleştirecekleriyle taçlandıracaklarını belirterek, "1 Kasım sonrası kadınlara, annelere, topyekun ailelere yönelik yepyeni hizmetlerimiz olacak" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2002'den bu yana yaptıklarını, 1 Kasım'dan sonra gerçekleştirecekleriyle taçlandıracaklarını belirterek, "1 Kasım sonrası kadınlara, annelere, topyekun ailelere yönelik yepyeni hizmetlerimiz olacak" dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Uluslararası Kadın ve Aile Derneği (UKADER) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çalışan Kadınlar Buluşması'nda konuşan Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinde kadınların oylarıyla Türkiye'nin geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, kadınların doğru kararlarla demokrasi, adalet ve hukuk düzenine yön vereceğini anlatarak, "2002'den bu yana yaptıklarımızı 1 Kasım'dan sonra yapacaklarımızla taçlandıracağız. 1 Kasım sonrası kadınlara, annelere, topyekun ailelere yönelik yepyeni hizmetlerimiz olacak. Bunları seçim beyannamesinde zikrettim. Doğum hediyesi kapsamında ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üç ve üzeri çocuk için 600 lira ödeme yapacağız. Bugün itibarıyla doğum hediyesi uygulamamız kapsamında 342 bin 729 anneye 148 milyon 110 bin lira ödeme yaptık son 3-4 ay içinde" diye konuştu.

Doğan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının devleti "şefkatli bir anne" olarak görebilmesini istediklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Devlet, hep baba gibi gösterilir. Kemal Tahir'in en çok sevdiğim romanı Devlet Ana'dır. Bizim devletimiz ana şefkatine sahip olmalı, baba otoritesine değil. Ertuğrul yetişmişse Hayme ananın elinde yetişmiştir. Hayme analar olursa nice civanmertler yetişir. Devleti anne şefkati ile tanımlamalıyız. Doğum yapan memur annemiz ve kardeşimizin doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçirdiği süreleri artık memuriyet kıdemine sayıyoruz. Belediyelerimize kreş açma zorunluğu getiriyoruz. Kadınların iş gücüne katılımını daha da kolaylaştırıyoruz."

Çalışan annelere sağlanacak ayrıcalıklar

Başbakan Davutoğlu, kadın girişimcilere 30 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı sunduklarını anlatarak, 100 bin liraya kadar beş yıl vadeli olarak kullanılacak kredi için de yüzde 85 kefalet imkanı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay yarı zamanlı tam ücretli çalışma hakkı verdiklerini dile getiren Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Doğum izninden sonra istemeniz halinde çocuklarımızın yanında daha fazla kalabilmeniz için ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay çocuklarınızın yanında kalacaksınız. Yarı zamanlı çalışacaksınız. Yani günde 4 saat çalışacak ama 8 saatlik ücret alacaksınız. Aradaki 4 saatlik fark da işverene yüklenmeyecek. Bunu getirdiğimizde 'işverenler kadınları tutmak istemezler' şeklinde itirazlar geldi. Aradaki fark tamamiyle devlet tarafından karşılanacak. Böylece en kritik zamanlarda, özellikle emzirme dönemlerinde kadınlarımızın bebeklerinden ayrıldığı ve meslek ile annelik tercih yapmak zorunda kaldığı dönemler geride kalacak. Eğer anneler bu dönem de bittikten sonra 'Ben çocuğumun okul yaşına kadar bu imkandan istifade etmek istiyorum' derse o zaman da yarı zamanlı çalışmaya yarı maaş alacaklar."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, bu sayede kadınların meslek ve annelik arasında tercih yapmak zorunda kalmayacağına dikkati çekerek, okullarda tam gün eğitim-öğretime geçişi sağlayacaklarını kaydetti.

Engelli çocuklar ve gençler için yaşam merkezleri kuracaklarına vurgu yapan Davutoğlu, engelli annelerin çektikleri sıkıntıları kendi ablası örneğinde gördüğünü söyledi. Davutoğlu, ablasının 20 yılı aşkın zamandır tatil yapamadığını belirterek, engelli annelerin çektiği zorluklara değindi.

Kurulacak merkezler sayesinde annelerin çocuklarını kısa süreli olsa buralara bırakabileceğini aktaran Davutoğlu, engelli çocuk ve gençlerin sahip oldukları yetenekleri anlattı.

"Engelli çocuklar külfet değil, nimet"

Davutoğlu, engelli çocukları külfet değil, nimet olarak gördüklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Onlara her türlü imkanı sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Down sendromlu kardeşlerimizle bazı engelli kardeşlerimiz dün bize öyle bir semah gösterisi sundular. Semazen olarak... Hz Mevlana gelip o meclisi temaşa etseydi, onlarda gördüğü manevi hazzı başka hiçbir yerde duyamazdı. Çünkü mesele semahın felsefesine ve ruhuna nüfuz etmektir. Hepimiz için örnek teşkil etmesi için bu merkezleri geliştireceğiz. Bağcılar'daki Engelliler Sarayımıza gitmenizi rica ediyorum. Ne kadar özenle yapılmış, iddia ediyorum dünyanın hiçbir yerinde böyle bir Engelliler Sarayı yoktur. O ancak bizim medeniyetimizden feyiz almış insanların kurabileceği incelikte bir yerdir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2 Kasım'da yeni bir sabaha uyanacaklarını belirterek, yeni Türkiye'yi bütün engellemelere rağmen inşa etmeyi sürdüreceklerini, hiçbir ayrım gözetmeden Türkiye'yi kadınlarla kuracaklarını dile getirdi.

Toplantıya KADEM'in kurucularından Sümeyye Erdoğan, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Sare Aydın Yılmaz, UKADAR Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Genç Ünay, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Selva Çam ile eski Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği Ak Parti Haliç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title