Haberler

Çalık ve Limak Grupları Kosova'da İmza Attı

Güncelleme:

Çalık - Limak Ortak Konsorsiyumu Kosova'da elektrik dağıtım şirketi satın almak üzere imza attı.

Türkiye'nin enerji alanında iddialı kuruluşlarından Çalık ve Limak Grupları, kurdukları ortak konsorsiyumla Kosova'nın elektrik dağıtım işini üstlenecek. Kosova Elektrik Korporasyonu'na bağlı Kosova Elektrik Dağıtım ve Tedarik şirketinin özelleştirilme ihalesine en yüksek teklifi veren Çalık- Limak Konsorsiyumu, 26 milyon 300 bin euro'luk teklifiyle şirketin hisselerinin yüzde yüzüne sahip olacak. Devrin Mayıs 2013'te gerçekleşmesini öngören satış sözleşmesi imza törenine Kosovo Çalık Limak Energy Şirketi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Kosovo Çalık Limak Energy Şirketi İcra Kurulu Başkanı Nurettin Türkoğlu'nun yanı sıra Kosova Hükümeti ve Kosova Özelleştirme Komisyonu adına Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj de katıldı.

Çalık ve Limak gruplarının kurduğu ortak konsorsiyum, Kosova'nın elektrik dağıtım şirketini satın alarak, Kosova'nın elektrik dağıtımını üstlenmelerini sağlayacak satış sözleşmesine imzayı attı. Kosova Elektrik Korporasyonu'na bağlı Kosova Elektrik Dağıtım ve Tedarik şirketinin özelleştirilmesi ihalesine katılan Çalık-Limak Konsorsiyumu verdiği 26 milyon 300 bin euro'luk teklifle ihaleyi kazanarak, şirketin yüzde yüzünü satın alma hakkını elde etti. Satış sözleşmesi imzası için Kosova'da düzenlenen törene Kosovo Çalık Limak Energy Şirketi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Kosovo Çalık Limak Energy Şirketi İcra Kurulu Başkanı Nurettin Türkoğlu ile Kosova Hükümeti ve Kosova Özelleştirme Komisyonu adına Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj de katıldı.

Konsorsiyum 15 yılda 300 milyon euro'luk yatırım yapacak

Çalık ve Limak Grupları tarafından yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan konsorsiyum, Kosova'da hem elektrik dağıtımında kaliteyi artıracak, hem de kalkınmaya katkı sağlayacak bir model yaratmayı hedefliyor. 15 yılda her yıl 20 milyon euro'luk yatırım yapmayı planlayan konsorsiyum, yatırımlarda önceliği orta gerilim ve ana dağıtım merkezlerine vermeyi planlıyor. Şirketin devri ise Mayıs 2013'te gerçekleşecek.

Elektrik kesintileri azalacak

Çalık ve Limak Grupları'nın konsorsiyumu kapasite artış ve dönüşüm yatırımları yaparak elektrik kesintilerini ve uluslararası standartlara göre yüksek seviyede olan yüzde 18 teknik kayıp oranını makul bir seviyelere indirmeyi hedefliyor. Ayrıca teknoloji yatırımlarıyla şebeke hem teknik hem de ticari olarak uzaktan izlenebilir hale getirilecek. Bu sayede sisteme girilen elektriğin yüzde 20'sini oluşturan usulsüz elektrik kullanımı da aşağı seviyelere düşürülecek.

Nihat Özdemir: "İki büyük grup Türkiye'de 13 milyon tüketiciye hitap ediyoruz, deneyimimizi Kosova'ya taşımaktan mutluyuz"

Kosova Başbakanlık binasında, Kosovalı bakanlar ve yabancı kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, Kosova Çalık-Limak Ortaklığı adına konuşan yönetim kurulu başkanı Nihat Özdemir, "Türkiye'de elektrik dağıtımında iki en önemli işletmeciyiz. Limak olarak biz 3 milyon 300 bin tüketici, Çalık Grubu da 1 milyon 700 bin müşteri olmak üzere 5 milyon tüketici ve 13 milyon insana hizmet veriyoruz. Hem Limak hem de Çalık Grubu'nun daha önce Kosova'ya yatırımları vardı. Kosova'yı Balkanlar'ın merkezi olarak görüyoruz ve yatırım yapmaya devam edeceğiz. Kardeş ülke Kosova'ya güvenimiz tam. Bu nedenle de hiçbir garanti almadan, garantörlük aramadan gönül rahatlığıyla imza atıyoruz. Hemen değil ama yapacağımız yatırımlarla kaçağı önleyip güvenli, sürekli elektrik sağlayacağız" dedi. Özdemir, ayrıca çalışanların bir tanesi bile üç yıl süreyle işten çıkarmadan Kosova Elektrik Üretim Santrali'nin üretmiş olduğu enerjinin tamamını satın alacaklarının da altını çizdi.

Nurettin Türkoğlu: "Enerjide iddialı iki grup bir araya geldi ve yurtdışında önemli bir başlangıca imza attı"

Kosova'da elektrik dağıtım işini yürütecek Çalık-Limak ortaklığının İcra Kurulu Başkanı Nurettin Türkoğlu da Türkiye'de ilk defa bir dağıtım şirketinin yurtdışında bir ülkeye talip olduğuna dikkat çekerek, bu ihalenin kazanılmış olmasının önemli bir ilk olduğunu vurguladı. Enerji alanında iki iddialı grubun güçlerini ve deneyimlerini birleştirerek, vizyoner bir adım attıklarını belirten Türkoğlu, "Biz Kosova'ya kaliteli ve sürekli elektrik vermek hedefindeyiz. İki grubun deneyim ve becerisi bunu başaracaktır. Bu konsorsiyum Kosova'dan sonra farklı fırsat ve pazarları da değerlendirerek, enerjide çarpıcı işler yapmaya devam edecektir" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Nurettin Türkoğlu Nihat Özdemir Kosova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title