Haberler

Çalık Enerji'den Türkmenistan'a Yeni Elektrik Santrali

Çalık Enerji, Türkmenistan'da Beşinci Elektrik Santralini Açtı. 250 Mw'lık Toplam Güç Kapasiteli Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali, Türkmenistan'ın En Büyük Elektrik Santrallerinden Biri Olacak. Santral, Ülkenin Elektrik İhtiyacının Yaklaşık Yüzde 10'unu Karşılayacak.

Çalık Enerji, Türkmenistan'da beşinci elektrik santralini hizmete açtı. 250 MW'lık toplam güç kapasiteli Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali, Türkmenistan'ın en büyük elektrik santrallerinden biri olacak. Santral, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak.

Türkmenistan'ın Daşoğuz vilayetinde yer alan ve ülkenin enerji üretimini yaklaşık yüzde 10 oranında artırması beklenen Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali, bugün resmi bir törenle hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın katılımı ile gerçekleşen açılışta Türkiye ve Türkmenistan'dan çok sayıda davetli hazır bulundu.

Toplam 70 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali'nin yapım çalışmalarına 2006 yılı Şubat ayında başlandı. Tesisin inşaat ve montaj işleri toplam 17 ay gibi kısa sürede tamamlandı.

Toplam 120 milyon dolara mal olan santralin inşaatında 4055 ton makine ve 13.335 metreküp hacminde malzeme kullanıldı. Bu malzemenin 2130 tonluk kısmını General Electric şirketi tarafından sağlanan gaz türbinleri oluşturuyor. Santralda kullanılan gaz türbinleri, Fransa'nın Belfort şehrinde bulunan fabrikadan Antwerpen limanına kadar kanal gemileriyle, daha sonra deniz gemilerine yüklenerek Volga nehri aracılığıyla Türkmenbaşı limanına getirildi. Türbinler, 500 tonluk vinç ve özel büyük araçlar ile Daşoğuz'a ulaştırıldı.

Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali, Çalık Enerji'nin Türkmenistan'da gerçekleştirdiği beşinci enerji santrali olma özelliği taşıyor. Diğer dört santral olan Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi Enerji Santrali (126 MW), Abadan Enerji Santrali (123 MW), Balkanabat Enerji Santrali (126 MW) ve Aşkabat Enerji Santrali (255 MW) ile birlikte Çalık Enerji tarafından Türkmenistan'da kurulan enerji santrali gücü 884 MW'a ulaşıyor.

Çalık Enerji'nin Balkanlar, Doğu Avrupa, BDT ülkeleri ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine uzanan bir coğrafyada çeşitli projeleri bulunuyor. Güç sistemleri, petrol - doğalgaz ve telekomünikasyon olmak üzere üç ana eksende faaliyet gösteren Çalık Enerji'nin önemli projeleri arasında Türkiye ve Türkmenistan'da enerji santralleri, Türkiye ve çevre coğrafyası açısından stratejik öneme sahip Trans Anadolu Ham Petrol Boru Hattı, Ceyhan Petrol Rafineri ve Petrokimya Tesisi yer alıyor. (ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title