Haberler

Çağlayan : Zaman Zaman Fransa'ya Ermenistan Diyesim Geliyor"

Ankara Sanayi Odası'nın (Aso) Yönetim Kurulu Toplantısı'na Katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Aso Başkanı Zafer Çağlayan, Toplantının Ardından Kısa Bir Açıklama Yaptı ve Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı.

Ankara Sanayi Odası`nın (ASO) Yönetim Kurulu Toplantısı`na katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve ASO Başkanı Zafer Çağlayan, toplantının ardından kısa bir açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-MB BAŞKANI YILMAZ-

Fiyat istikrarı olmadan hiçbir şeyin mümkün olmadığını söyleyen Yılmaz, fiyat istikrarı sağlanırsa, büyümenin de olduğunu ve istihdam ile ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Merkez Bankası`nın, kendisine verilen görevi, yani fiyat istikrarını başarı ile sürdürdüğü ve bunu gerçekleştirdiği zaman toplumun tüm kesimlerinin bundan yarar sağlayacağına ve refahlarının artacağına işaret eden Yılmaz, ¨Tekrar ediyorum, fiyat istikrarı olmadan büyüme de olmuyor, yatırım da olmuyor, işsizliğe de çare bulamıyoruz. O nedenle lütfen bize destek olun. Biz size kendimizi anlatalım. Anlatamadığımız noktada bize sorular sorun. Fiyat istikrarı niçin önemlidir? Bunu toplum olarak paylaşalım ve buna göre rotamızı çizelim.¨dedi.

2002 yılından bu tarafa önce örtük, sonra açık enflasyon hedeflemesine geçtik. Bize bu dönem gösterdi ki ekonomide yapısal reformlar yapılıp fiyat istikrarı sağlandığı sürece faiz oranları artıyor. Son çalkantı da gösterdi ki enflasyonla ilgili görüntü bozulduğu zaman faiz oranları yükseliyor.¨

-MB BAĞIMSIZLIĞI-

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bir gazetecinin, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı ve Para Politikası Kurulu üyeliği görevlerine atamaların yapılmamasının, bankanın bağımsızlığına gölge düşürdüğü eleştirilerine neden olduğunu ifade etmesi üzerine Durmuş, bu konuda gerekeni yaptıklarını ve konunun kısa sürede halledileceğini söyledi

-FAİZ-

Kısa vadeli faizin Merkez Bankası`nın(MB) elindeki politika aracı olduğunu ifade eden Durmuş Yılmaz,¨Biz enflasyon hedefleyen merkez bankasıyız.Bizim elimizdeki politika aracı kısa vadeli faiz oranlarıdır.Enflasyonda fiyat istikrarına ulaşabilmek için bu politika aracınını kullanıyoruz.Enflasyonda istenilen hedefe ulaşıncaya kadar bu politika aracını kullanmaya devam edeceğiz.

Bize destekde kastım da şu;Mayıs`ta Haziran`da bir dalgalanma yaşadık.Her defasında ekonominin temelinden kopuk olan bu dalganlamalar tekrar normale döndü. Bu tür dalgalanlamar ile paniğe kapılmayalım.Bizim istediğimiz bu.Faiz oranları ile alacağımz tedbirler, ekonomideki toplam talebin üzerinde bir etkisi olacaktır ki, oradan da cari açığa bir etkisi mutlaka olacaktır.Bizim amacımız fiyat istikrarını sağlamaktır.¨dedi.

-20 YTL`LİK BANKONOT-

20 YTL`lik bankonatlarda Güneydoğu Bölgesinde yer almadığını ve bu bankonotların toplatılması gerektiği yorumlarının hatırlatılması üzerine ise Yılmaz,¨Bunlar maksatını aşan yorumlar.Hiçkimse Türkiye`nin bir bölümü resimde görülmüyor diye Türkiye`nin o bölümü gözden çıkarılmış diye yorum yapılmamalı.¨şeklinde konuştu.

-SOMALİLİ HEYET-

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve kendisinin sahte Somali heyeti ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine de Yılmaz,¨Temanit alınıp vermek gibi bir durum yok.Burada bir kayıp söz konusu değil.Geldiler nezaketen görüştük.Taleblerini dinledik.Bunlarda kayda geçti¨

-ASO BAŞKANI ÇAĞLAYAN-

Ermeni Soykırımını inkarını suç sayan sayan yasa tasarısının oylanacağı gün Fransa`ya gidecek olan ASO Başkanı Çağlayan, gazetecilerin konu ile ilgili sorusu üzerine,¨Geri dönmezsem hakkınızı helal edin.Herşeyi gözalarak gidiyorum.Bu iş benim kanıma dokunduğu için bu işin boyutlarını arttırdım.Aslında burada temel amaç şudur;Bir taraftan Türkiye` ye 301.`i değiştir, bırak insanlar senin milletine, kutsal değerlerine küfür etsinler, diğer taraftan ben çıkıp Fransa`da, zaman zaman Fransa`ya artık Ermenistan diyesim geliyor, kalkıp Ermeni soykırımı yoktur derseniz ben sizi suçlu buluyorum.İki yüzlü davranış biçimi olmaz.Bir taraftan adaletten adaletten, ifade özgürlüğünden bahsedeceksin öbür taraftanda bunu söylersen seni tutuklarım.O zaman ben tutuklanmaya geliyorum.Ben orada Ermeni soykırımı yoktur diyeceğim.Bu sözde bir safsatadır diyeceğim.Fransız işadamlarına bu işin ticari boyutlarında Fransa`ya neler kaybettireceğini, rakamlarla anlatmaya çalışacağım.¨dedi.

-FRANSA-

Fransız mallarını boykot çağrısın yapan Çağlayan,¨Ben ülkemden iki şey bekliyorum. Özelleştirmelerde, yatırımlara giremeyeceklerini çok net bir şekilde ortaya koymamız lazım.Savunma sanayi konusunda ortaya çok net yaptırımlar koymamız lazım.Bu konuda Başbakan ve Genelkurmkay Başkanının açıklamalarını önemsiyorum.Ben hükümetimden şunu bekliyorum.Fransa bize ne tür bir vize işkencesi uyguluyorsa benim ülkemde hemen bugünden başlamak üzere bugünden uygulamalı.Biz maalesef reaktif toplumuz.365 günün sadece 5 günü bununla ilgili bağırış çağırış sonra unutuyoruz.Ermenilerin bile söylemediği şeyleri Fransa`nın söylemesini anlamıyorum. Aslında anlıyorum da anlamıyorum. Böyle bir tasarının konuşulmasından bile rahatsız olduğumuzu anlatacağım.Böyle bir ortamda Fransız işadamlarının yatırımlarının ciddi anlamda tehlikeye gireceğini söyleyeceğim¨dedi.

-BOYKOT-

Fransa mallarını sokaklarda yakılması, üzerine çıkılması tarzındaki eylemlerin meseleyi küçülteceğini söyleyen Çağlayan,¨Fransız firmaları bilmedir ki, ben Türkiye`deki nükleer, uçak ve helikopter pazarından pay alamam, barajlardan pay alamam.Bunu orada onlara ifade edeceğim.¨diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title