Haberler

Çağlayan, Cü'de Konferans Verdi

Anadolu Basın Birliği Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan, Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) düzenlenen "Gazetecilik Pratikleri ve Püf Noktaları ile Günümüzde Yerel Basın" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı."Gazetecilik Pratikleri ve Püf"...

Anadolu Basın Birliği Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan, Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) düzenlenen "Gazetecilik Pratikleri ve Püf Noktaları ile Günümüzde Yerel Basın" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

CÜ Gençlik Merkezi Kulübü ve CÜ Aktif Medya Kulübü tarafından düzenlenen

"Gazetecilik Pratikleri ve Püf Noktaları ile Günümüzde Yerel Basın" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Anadolu Basın Birliği Şube Başkanı Kemal Çağlayan, CÜ Merkezi Amfi'de düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Anadolu basınının ülkenin yakın tarihine damga vurduğunu söyledi.

Yerel basının, ulusal basının can damarı olduğunu belirten Çağlayan, ulusal basının yerel basından beslendiğini ifade ederek, "Şayet yerel basın olmasaydı İstanbul merkezli büyük gazeteler Anadolu'daki haber kaynaklarından yoksun kalırlardı. Bu durumda onlar da İstanbul'a sıkışıp yerel kalırlardı. Güç şartlarda ayakta kalma savaşı veren Anadolu'daki basın, ulusal basının bir anlamda mektebidir. Burada usta çırak ilişkisiyle yetişenler, bir kısım gerekçelerle bir zaman sonra ulusal basında boy göstermektedir. 'Yerel basın' deyip de geçmeyin. Unutulmamalıdır ki yerel basın çok sesliliğin ve demokrasinin teminatı ve sigortasıdır. Yerel basının küçülmesi, bir anlamda demokrasinin de kan kaybetmesi demektir. Zira yerel basın, yöneten ve yönetilen arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Kamu hizmetleri yerel yayın organları aracılığıyla ilgililere duyurulmakta, bazen de bu hususta tartışma ve uzlaşma ortamının oluşmasında aracı vazifesi görmektedir" diye konuştu.

Çağlayan, şunları kaydetti:

"Medyamızın omurgasını teşkil eden yerel basını asla küçümsememek lazımdır. Zira yerel basın, bu ülkenin yakın tarihine damgasını vurmuştur. İstanbul'un yaygın basını, Türkiye'deki ekonomiyi İstanbul'dan, siyaseti de Ankara'dan ibaret görme yanılgısı içerisindedir. Onların göremediği Anadolu'yu yerel basın organları gün ışığına çıkarmaktadır. Yerel basın, hakikatleri ortaya koyarak demokrasiye hizmet etmektedir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk yerel basın için

'Fazilet Adaları' tabirini boşuna kullanmamıştır. Cumhuriyetin yerleşip kökleşmesinde yerel basının katkısı çoktur. Yine milli mücadelenin zaferle neticelenmesinde yerel gazetelerin çok önemli rolleri olmuştur. Yerel gazeteler aidiyet duygusunun ve kentlilik bilincinin kazanılmasına da katkıda bulunmaktadır."

Yerel gazetelerin bulunduğu bölgelerin hayata açılan kapıları olduğunu ifade eden Çağlayan, "Yerel gazeteler, yayınlandıkları yerin hayata açılan kapısıdır. Zira toplumsal, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmeler yerel basın sayesinde bölge halkına aktarılmaktadır. Yerel haberler çok ilgi çekici olmadıkça genel basında kendilerine yer bulamamaktadır. Bölgesel sorunlar, hadiseler ve ekonomik gelişmeler yaygın basında yer bulamayınca ilgililere ulaşamamaktadır. Bu noktada yerel basın devreye girmektedir. Yerel yayın organları yerel meselelerin ülke çapında ilgililere duyurulmasını ve çözümlenmesini sağlamaktadır. Yerel basın, yerel yönetimlerin aynasıdır. Yerel yönetimlerin çalışmaları yerel basında önemli bir yer tutmakta, çalışmalar konusunda yöre halkı bilgilendirilmektedir" dedi.

Çağlayan, yerel basının sorunlarıyla ilgili de görüşlerini aktardı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise gazeteciliğin püf noktaları ve gazetecilik mesleğinin olmazsa olmazları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

CÜ Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, günün anısına Çağlayan ve Sertel'e plaket takdim etti. Konferansın son bölümünde, Şehit Üsteğmen Cemalettin Yılmaz Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ve İletişim Fakültesi öğrencileri Çağlayan ve Sertel'e gazetecilik üzerine sorular yöneltti.

- SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kemal Çağlayan Atilla Sertel İstanbul Yerel Haberler

title