Haberler

Çağlar, Ekonomik Krizden En Çok ABD ve AB Ülkeleri Etkilendi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 2009 yılında yaşanan küresel krizden en çok etkilenen bölgelerin Amerika ve Avrupa Birliği olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 2009 yılında yaşanan küresel krizden en çok etkilenen bölgelerin Amerika ve Avrupa Birliği olduğunu, son dönemde ekonomik dengelerin de bu nedenle değiştiğini söyledi. Ziraat Türkiye Kupası Final maçını izledikten sonra Kayseri'de kalarak çeşitli ziyaretlerde bulunan Genel Müdür Can Akın Çağlar, Kayseri Hilton Otel'inde Bölge Müdürlüğü çalışanları, işadamları ve müşterileriyle bir araya geldi. Bankanın faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Genel Müdür Çağlar, 2009 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden söz etti. Küresel ekonomik krizin dünya üzerinde büyük etkileri olduğuna vurgu yapan Çağlar şöyle konuştu:

'Küresel ekonomideki son gelişmelere bakıldığında dünya genelde hızlı bir büyüme trendi içerisine girmişken, 2009 yılında yaşanan daralma bütün dünya ülkelerinde olumsuz etki oluşturdu. Ama, 2010 yılına girildiğinde yaklaşık yüzde 5 civarında bir büyüme tahmin ediliyordu ki, bizler bunu hisseden ilk ülke olduk. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir ayrışmanın olduğunu biliyoruz. Gelişmekte olan ülkelerdeki ciddi sorunların halen devam ettiğini ve uzun sürede devam edeceğini görüyoruz. "

'BORÇ VE İŞSİZLİK ARTTI'

Gelişmekte olan ülkelerin krizden çok daha kazançlı çıktığını belirten Can Akın Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi de devletlerin borçluluğu. Maksilik kriterleri çerçevesinde Kamu borcunun gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 60'lar civarında olması beklenirken, bugün hem Avrupa Birliği'nde hem Amerika'da bu oranların bir hayli üzerine çıkıldığını görüyoruz. İşsizliğin bu ülkelerde hala çok ciddi bir sorun olduğunu biliyoruz. Özellikle Amerika'da yüzde 4'ler civarında olan işsizliğin ikiye katlandığını, dünya ekonomileri üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri, Avrupa bölgesindeki işsizlik rakamlarının da önemli ölçüde yüksek seyrettiğini biliyoruz. "

'KÜRESEL DENGELER YER DEĞİŞTİRDİ'

Dünyadaki ekonomik dengelerinin değiştiğini, Amerika ve Avrupa Birliği'nin dengelerinin bozulduğunU kaydeden Çağlar, daha sonra şunları söyledi: "Bütün bu yaşanan krizin sonucunda, dünyada 'yeni normal' adı altında ekonomik terminoloji ortaya çıktı ve bu ekonomik terminolojide, artık yeni bölgesel güçlerden bahsetmek mümkün. Önceden dünyanın lokomotifi olarak Amerika ve Avrupa Birliği'ni görürdük. Artık dünyada küresel dengelerin yer değiştirdiğine şahit oluyoruz. Büyüme trendlerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerle ilgili değişiklikleri, ayrışmayı gözlemliyoruz. Her ne kadar Amerika'da ve dünya ekonomilerinde kısmi iyileşmeler de olsa, istihdam sorunları hala devam ediyor. Çıkış stratejisi adı altında yapılan bir çok gayret olumlu bir sonuç vermiyor. Türk ekonomisinde de geçtiğimiz 7 yıl içersinde önemli başarılara imza atıldı. 2001'de yüzde 5. 7 daralan ekonomimiz, daha sonra yüzde 9'a varan büyümeye ulaştı. "

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title