Haberler

Büyüttükleri Güvercinleri Doğayı Saldılar

Büyüttükleri güvercinleri doğayı saldılarKARS - Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri, adeta ölmek üzere olan 46 güvercin yavrusunu anneleri gibi besleyerek büyüttü.

Büyüttükleri güvercinleri doğayı saldılar

KARS - Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri, adeta ölmek üzere olan 46 güvercin yavrusunu anneleri gibi besleyerek büyüttü.

Bıkmadan, yılmadan 6 öğün, 8 öğün özel mamalarla enjektörlerle, iğnesiz özel ekipmanlarla besledikleri güvercin yavrularının bir kısmını ise doğaya saldılar.

Eylül ayında Selim'de etkili olan rüzgarın uçurduğu cami çatısında çok sayıda güvercin yavrusu olduğu bilgisi üzerine bölgeye giden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kars Şube Müdürlüğü ekipleri, çatı içerisinde çok sayıda güvercin yavrusu ve yumurtası ile karşılaşmış. Güvercin yavruları ve yumurtaları Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü'ne getirilmişti. Yaşam imkanları nerede ise bulunmayan yavru güvercinleri Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri sahiplenerek özel mamalarla beslemeye başladı. Yaklaşık 1,5 ay süren bu uzun maratonun ardından büyüyen ve uçma aşamasına gelen güvercinler bir kısmı doğaya salındı.

Palazlanmış güvercin yavrularını bakarak büyüteceklerini ifade eden Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekipleri, çoğunluğunu palaz yavru olan güvercinlere anneleri gibi bakarak büyüttü. Ekipler, bazı yumurtalardan yavruların çıkmasına da yardımcı oldu. Günde yaklaşık 5-6 kez besledikleri güvercin yavruları çok zor ve bir o kadar da zahmet süreçten sonra birçoğu büyüyerek uçma aşamasına geldi. Uçma aşamasına gelen güvercinler salıverilerek doğal hayatlarına döndü.

"Güvercin bizim inancımıza göre çok özel bir hayvan"

Uçan çatının altındaki güvercin yavrularının kendilerine getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Uzlu, güvercinlerin çok özel hayvan olduğunu belirtti.

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, "Selim ilçesinde Eylül ayı sonlarına doğru çatısı uçan bir camimizin çatısından getirildi. Güvercin tabi bizim inancımıza göre çok özel bir hayvan, uçan çatının altındaki bu yuvaları, birkaç yuva vardı. Yumurtaları bulan yetkililer, hemen Kars Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü bildirmişler. Onlarda alarak bize getirdiler" dedi.

" Tablo çok ilginçti"

46 tane güvercin yavrusu ve yumurta bulunduğunu belirten Uzlu, tablonun çok ilginç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, "Tablo çok ilginçti, 46 adet yumurta ve yeni çıkmış palaz vardı. Yumurtadan yeni çıkmaya çalışanlar, çıkmamış olanlar, yeni palaz olarak çıkmış olanlar, karışık bir tablo halindeydi aile, tabi onlar için talihsiz bir andı, çünkü annelerinden ayrılmışlardı. Güzel bir tesadüf bir anne kucağı kadar olmazsa da Orman Su İşleri Bakanlığı'nın ve Kafkas Üniversitesi'nin en az bu kadar şefkat sunmaya çalışan ekibinin eline denk geldiler. Ekipteki çocuklar gönüllüler ve uzman veteriner hekimlerden oluşmakta, açıkçası ben çok fazla ümitli değildim. Çünkü çok yoğun ve detaylı bir beslenme programı istiyor. Hele ki yumurtadan daha yeni çıkacak olacaklar vardı" diye konuştu.

"Nasıl olsa siz uğraşacaksınız"

Ekibin yavru güvercinleri büyüteceklerini ısrar etmeleri üzerine işe koyulduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, "Ekibimiz hayır hocam biz bunları yaşatacağız. Diyerek ısrar ettiler. Bende memnuniyetle 'buyurun arkadaşlar,' 'nasıl olsa siz uğraşacaksınız' diye koordine ettim. Özel mama hazırlayarak, kimisinin yumurtadan çıkmasına yardımcı olarak, bir anne gibi içerden gagaladığı zaman dışarıdan da sizin yardımcı olmanız lazım. Bunları tek tek yumurtadan çıkartıp, bugün ki haline getirdi arkadaşlar, güne 6 öğün, 8 öğün özel mamalarla enjektörlerle, iğnesiz özel ekipmanlarla beslediler. Bugün o güvercinlerin çok önemli bir kısmını doğaya geri döndürecekler. Birazdan bunları salacağız. Dediğim gibi şefkatli bir yuvadan artık gökyüzüne kanat çırpacaklar. Umarım bundan sonra daha şanslı bir hayat sürerler" şeklinde konuştu.

Daha sonra yaklaşık 1,5 bakıldıktan sonra uçma aşamasına gelen güvercinlerin bir kısmı Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, Orman Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay ve güvercinlerin büyümesinde çok emekleri olan ekip, güvercinleri doğaya saldı. Bazı güvercinler uçarak gözden kaybolurken, bazıları da tekrar geriye döndü. Güvercin bir süre doğal yaşamalarına kanat açarak gözlerden kayboldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Eylül Kars Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title