Haberler

Büyükuncu Öğrencilerle Buluştu

Güncelleme:

Milli Yüzücü Derya Büyükuncu, Özel Bir Okulun Düzenlediği Organizasyonda Öğrencilerle Bir Araya Gelip, Genç Yüzücülerle Havuza Girdi.

Milli yüzücü Derya Büyükuncu, özel bir okulun düzenlediği organizasyonda öğrencilerle bir araya gelip, genç yüzücülerle havuza girdi.

2008 Pekin Olimpiyatları'nda 5. kez olimpiyatlarda yarışan Büyükuncu, Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu'nun düzenlediği söyleşide öğrencilerle buluştu.

Bu spora yüzme öğrenmek için başladığını, yeteneği sayesinde de bugünlere geldiğini ifade eden Büyükuncu, “Aklımda olimpiyatlara gitmek, Türkiye'de rekor kırmak, uluslararası madalyalar almak yoktu. Şans eseri yetenekli çıktım ve ilk kez 9 yaşımda milli oldum. Başarı daha büyük istek uyandırdı ve hep daha yüksekleri hedefledim” diye konuştu.

Yetenek ve çalışmanın sporcuyu bir yere kadar taşıdığını, sonrasının sporcunun içinden gelmesi gerektiğini kaydeden Büyükuncu, “Benim kadar uzun süredir yapıyorsanız bir sporu içinizde herhalde büyük bir ateş olması lazımdır ki benim öyle. Belli olmuştur zaten. Başarı için çok çalışmak gerekiyor. Azim, hırs, başarı isteği yoksa ne kadar çalışsanız bir yere kadar gelebilirsiniz. Disiplin, çalışmak, azmetmek ve hiçbir zaman yılmamak başarının temelleri” şeklinde konuştu.

Türkiye'deki yüzme eğitimini küçük yaşlar için profesyonel bulduğunu ancak sorunun 15'li yaşlardan sonra ortaya çıktığını anlatan Büyükuncu, eğitimini liseden itibaren burslu olarak ABD'de sürdürdüğünü hatırlatarak, “kendi kendime hep 'Türkiye'de kalsaydım ne olurdu?' diye kıyaslama yapmışımdır. Ama dışarıdan izlediğim kadarıyla, sporcu arkadaşlarımla konuşmalarımdan anladığım kadarıyla Türkiye'deki eğitim sistemi ve bakış açısı bir yerden sonra daralıyor ve opsiyonlarınız azalıyor. Onun için çoğu sporcu ya sporu bırakıyor ya ABD ve Avrupa'ya gidiyorlar. Hem okuyup hem sporunu yapabilmek için” diye konuştu.

Spor yaşamına, başladığından itibaren Türkiye'de devam etseydi 5 kez olimpiyata gitme şansı bulup bulmayacağıyla ilgili düşüncesi sorulan Büyükuncu, “Sanmıyorum. Çünkü ben de diğer sporcular gibi ya üniversite ya spor diyecektim. Burada kalsaydım sanmıyorum ki 5 kez olimpiyata gidebileyim. Çünkü buradaki okul imkanları belli, havuzların durumu belli” şeklinde yanıt verdi.

“DESTEK BEKLİYORUM”

Okulun kapalı havuzunda öğrencilerle yüzen Büyükuncu, çeşitli stillerde nasıl yüzdüğünü genç sporculara gösterdi.

Havuzdaki faaliyetin ardından da sorular üzerine açıklama yapan Büyükuncu, bir sponsoru olmadığını, devletten ve sponsorlardan destek beklediğini ifade etti.

Türkiye'de yüzme sporunun gelişmesi için sistemin ve altyapıların değişmesi gerektiğini anlatan Derya Büyükuncu, gerekli desteği görememekten yakınarak özetle şöyle konuştu: “Burada yüzme 4 yılda bir hatırlanan bir spor. Ben bu işin nasıl olması gerektiğini biliyorum. Çok sayıda uluslararası yarışta madalyam var. Bir olimpiyat madalyam yok. İnsanlar bizi eleştiriyor. Bunu yapanlar bu işi bilmeyenler. Kişi ve kurumları da suçlamak istemiyorum. Kötüyü söylemek sorun oluyor. Türkiye'de sponsor, bilgi ve yatırım eksikliği var. Önce bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Benim 2,5 yıldır antrenörüm yok. Ama dünya çapında en iyi 20. dereceyi yapabiliyorum. Demek ki bende bir cevher var, kendimi de yüceltmek istemiyorum. Olimpiyatlarda konuştuğum bütün şampiyon yüzücüler bana hayret ettiler. 'Senin başında kimse yok. Kendi kendini nasıl motive ediyorsun, hazırlanıyorsun. Bu ne kadar sürer ki' diyerek derecelerime hayret ettiler. Konuştuğum birçok insan da birlikte çalışma önerisinde bulundular. Beni eleştirenler olaya bu yönden de bakarlarsa eleştirmeyi bırakarak hayranlıkla bakarlar diye düşünüyorum.”

2009 yılında Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nın İstanbul'da yapılacağını hatırlatan Büyükuncu, bir sponsoru olmadığını ve bu şampiyona

öncesi destek beklediğini ifade etti.

Sporculara organizasyonlara kısa bir süre kala başlayan desteğin yeterli olmadığını, yardımların çok önceden başlaması gerektiğini ifade eden Büyükuncu, “Bu yardımı şimdi bekliyorum. En iyi şekilde ülkemi temsil etmek istiyorum” dedi.

Federasyondan bir teklif alması durumunda bunu düşünebileceğini ifade eden Büyükuncu, “O andaki olanaklara göre karar veririm” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title