Haberler

Büyükşehir Kanunu Tasarısı Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde görüşmeler sürüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde görüşmeler sürüyor.

MHP Grubu adına konuşan Yozgat Milletvekili Sadi Durmaz, tasarının, Anayasa ve İçtüzük'e aykırı olduğunu ileri sürdü.

Tasarının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da görüşülmesi gerektiğini savunan Durmaz, "Köyleri kaldırmak hükümetin sivil darbe anlayışının bir ürünüdür" dedi.

Tasarının, köylülere yeni maddi yükler getireceğini ifade eden Durmaz, şunları kaydetti:

"MHP, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hizmet ve mali kapasitelerinin artırılması için bazı illerin büyükşehir yapılmasına karşı değildir. Ancak AKP'nin hedefinde bunlar yoktur. Büyükşehir tasarısıyla federe devlet modelinin alt yapısı oluşturulmak istenmektedir. Bu durum, Türk idare sisteminin ilke ve esaslarıyla taban tabana zıtlıklar içermektedir.

Tasarıyla bölücü unsurların dayattığı bölge tabanlı özerklik ve otonomi çağrıları cevap bulacak ve Türkiye adım adım bölünmeye götürülecektir. Böylece PKK talepleri karşılanmış olacak, İmralı ve Kandil, beklediği tavizleri elde edebilecektir. Hükümet yanlıştan dönmeli ve tasarıyı Türkiye'nin gündeminden çıkarmalıdır."

Durmaz, "Bu tasarının kanunlaşması halinde, bugün kurulan mahkemelerin, buna sebebiyet verenler için de kurulacağını kimse göz ardı etmemelidir" diye konuştu.

-"Bütünşehir"-

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, mülki idare sınırları ile belediye sınırlarının çakıştırılmak istendiğini belirterek, "Tasarı, 29 kenti

'bütünşehir' ilan etmektedir" dedi.

CHP'nin yerel yönetimlere daha fazla yetki ve kaynak verilmesinden yana olduğunu ifade eden Günaydın, "Ancak bunu yaparken Türkiye'nin üniter yapısının özellikleri dikkatle göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.

AK Parti'nin "her iki belediyeden birini kapatarak yerel yönetim reformu yaptığını söylediğini" belirten Günaydın, tasarının, TBMM Anayasa Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından da incelenmesi gerektiğini söyledi.

Günaydın, tasarıyı, "plan bütünlüğü ve imar ortaklığı" ile açıklamanın mümkün olmadığını söyledi.

Şahsı adına konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, tasarının, bu haliyle TBMM'de kesinlikle görüşülemeden geri çekilmesi gerektiğini savundu.

Kesimoğlu, "İçtüzük ayaklar altına alınmakta, Anayasa çiğnenmektedir. Demokrasi kültürü yok edilmek istenmektedir" dedi.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: İbrahim Uyar - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Ak Parti Türkiye Yozgat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title