Haberler

Büyükşehir'e 225 Araç Ve İş Makinesi Daha

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 44.2 milyon liraya satın alınan 225 araç ve iş makinesi hizmete girdi.

Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, 'İzmir'in Maliye'den aldığı payda Türkiye ikincisi olması' konusuna değinerek, "İzmirli vergisini ödüyor kardeşim; biz de o vergiden hesaba göre pay alıyoruz. Bu paranın fazla olmasını sağlayan, İzmirli'nin verdiği vergidir. Kimse kimseye para bağışlamıyor" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile genişleyen sınırlarında ve kent merkezinde görev yapması için 44.2 milyon liralık yatırımla araç filosuna 225 araç ve iş makinesi daha kattı. İş makinesi, otobüs, kamyonet, ambulans, temizlik araçları ve kıyılardaki ilçe belediyelerine verilecek 10 adet sahil kumu temizleme ve 10 adet traktörden oluşan son model araçlar, İnciraltı Kent Ormanı'nda düzenlenen törenle hizmete girdi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Ali Yiğit ve Tacettin Bayır, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, CHP İl Başkanı Bedri Serter, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

59 araç daha geliyor

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2015 yılı içinde 78 milyon 300 bin liralık yatırımla 522 adet iş makinesi ve araç aldıklarını belirterek, "Alet işler el övünür. Biz de bu anlayışla bütün birimlerimizi A'dan Z'ye son teknoloji araç, el aleti, kıyafetle donatıyoruz. İlçe belediyelerimize geçtiğimiz aylarda bu meydanda gerçekleştirdiğimiz törenle 129 araç dağıttık. Bunun tutarı 15 milyon 250 bin lira idi. Bugün hizmete aldığımız araçların toplam bedeli 44 milyon 250 bin lira. Devlet Malzeme Ofisi'ne bedelini yatırdığımız 59 adet iş makinemiz de önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Kıyı belediyelerimize ilk defa sahil kumu temizleme aracı ve onu çekecek traktör dağıtıyoruz. Aynı zamanda geçtiğimiz kış kar yağışının yoğun olduğu bölgelerimiz için kar küreme araçlarını hizmete alıyoruz. Bu araçlarımız da Kiraz, Beydağ, Dikili ve Bergama ilçelerinde ihtiyaca göre değerlendirilecek" dedi.

İnciraltı'nı planlayacağız

Başkan Kocaoğlu, yıllardır tartışılan ancak iptaller nedeniyle planlama süreci tamamlanamayan İnciraltı bölgesi için de yeniden bir planlama çalışması başlattıklarını dile getirdi. Planlama çalışmasının ön hazırlıklarını uzunca bir süredir gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "İnciraltı herkesin çok konuştuğu, herkesin fikir ürettiği ancak bir türlü birlik ve beraberliğin sağlamadığı, bir zeminde buluşamadığı bir alan. Biz de bu bölgenin sağlıklı, yeşil alan dokusunun bozulmadan planlanması için bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma uzun süredir elimizde ama 2015 yılı seçimler yılı oldu. Hem özel sektör, hem devlet projeleri hem de yerel yönetim projeleri açısından maalesef kaybedilmiş bir yıl oldu. Şimdi seçimler bitti, hükümet kuruldu. 2015 yılında kaybettiğimiz zamanı hızlı bir şekilde telafi etmemiz gerekiyor. Bunun için çalışmalarımızı, hazırlıklarımızı bitiriyoruz. Merkezi hükümetin onayına tabii konuları tek tek gündeme alıp Ankara'da takip edeceğiz" dedi.

Başka ilde aynı sektörde fuar güç kaybı olur

Ortalama 600 milyon liralık yatırımla hizmete aldıkları Fuar İzmir'in Türkiye ve bölge turizmine önemli katkı koyduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fuar İzmir'e ve planlanan kongre merkezlerine hep birlikte sahip çıkma çağrısı yaptı. Başkan Kocaoğlu, isim vermeden İZFAŞ tarafından 7 – 10 Mart tarihlerinde bu yıl 39'su düzenlenecek SHOEEXPO Ayakkabı ve Çanta Fuarı'nın bir benzerinin aynı günlerde Antalya'da yapılacak olmasını da eleştirdi. Aynı sektörde rakip fuarın düzenlenmesi ile ilgili daha önce mermer fuarında yaşadıkları tecrübeleri de aktaran Başkan Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

"İzmir, yıllar önce mermer fuarını keşfetmiş ve sektörle birlikte mermer fuarı da büyümüştür. Türk mermerini dünyaya tanıtan tek fuar Marble Doğaltaş mermer fuarıdır. İstanbul'da, Antalya'da denenmiştir. Bursa'da deneniyor. Bu bir güç kaybıdır. Mermerin merkezi Afyon, Burdur, Isparta, İzmir'dir. Türkiye'nin ihraç ettiği mermerin yüzde 90'ı İzmir Limanı'ndan gönderilmektedir. Bunu başka yerlere götürmek güç, kaynak israfına neden olur. Rekabete açıktır ama bu rekabetin ne memlekete ne de ilçelerimize ne de yapan arkadaşlara faydası vardır. Bütün sır, bütün kazanç katma değerde, yenilikte, inovasyonda, tasarımdadır. Olmayanı yakalamaktadır. İzmir fuarının gelişmesi, kalkınması için başta İzmirli, Egeli sanayicilerimiz olmakla birlikte, yerel yönetimlerimizden, tüm hemşehrilerimizden katkı ve destek bekliyorum. Asli görevi olmamasına rağmen fuarcılığın gelişmesi için yatırım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin buna bir nebze de olsa hakkı var sanırım."

Özhaseki'ye: Darılmadım ama yadırgadım

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen kişi başına düşen pay açısından Türkiye'de Kocaeli'nden sonra 2'nci sırada geldiğini ancak İzmirli yerel yöneticilerin bunu değerlendiremediği' yönündeki açıklamalarına da değinen Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Böyle bir açıklamayı, çok kıymet verdiğim, daha önce Kayseri belediye başkanlığı yapmış arkadaşıma yakıştıramadım. Darılmadım, kızmadım ama yakıştıramadım. Uzun yıllar belediye başkanlığı yapmış, milletvekili olduğuna sevindiğim, belediyeciliği bilen bir arkadaşımız. Bu konuya açıklık getirmek istiyorum: İlçe gelirleri nüfuslarına göre İller Bankası kanalıyla devlet bütçesinden aldıkları payla oluşur. Büyükşehir Belediyeleri de aynı kaynaktan pay alır ama bir istisnası vardır. Önemli yatırımları hizmete aldıkları için kanunen kentte üretilen vergiden de pay alırlar. Bunu bilmemesi mümkün değil. Bir dönem önce Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey de 'Bürokratlarına sahip çıkamıyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne fazla para veriyorlar' diye Maliye Bakanı'nı Başbakan'a şikayet etmişti. İzmirli vergi veriyor kardeşim; vergisini ödüyor ve o verdiği vergiden de biz hesaba göre pay alıyoruz. Bu paranın fazla olmasını sağlayan, İzmirli'nin verdiği vergidir. Kimse kimseye para bağışlamıyor. Belli illerimizde metroyu, tramvayı, büyük arıtma tesislerini, banliyö hatlarını kim yapıyor? Ona bakacaksınız! Esas sübvansiyon, esas destek, sahip çıkma orada ortaya çıkar. Merkezi hükümetin bunları yapma, bakanlıklara yaptırma yetkisi var. Diğer illerimizle İzmir arasında hükümetin ne kadar kaynak ayırdığını değerlendirmek lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kente 11 yılda merkezi hükümetten daha fazla fiili yatırım yapmıştır. Bizim gibi bu oranda yatırım yapan başka il varsa bu da kıyaslanır, gerçekler ortaya çıkar. İlk fırsatta Sayın Özhaseki'yi Ankara'da ziyaret ederek bunları kendisine de anlatacağım."

Teşekkür konuşması

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise ilçe belediyelerine verilen destekten ötürü Başkan Kocaoğlu'na teşekkür ederek, "Aziz Başkanımız geçen ay ciddi anlamda araç desteği vermişti. Bu ay da ilçe belediyelerine araç veriyor. İzmir'in sağlıklı hizmet almasından başka bir şey düşünmüyor" diye konuştu.

Hangi araçlar hizmete girdi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında toplam 522 adet iş makinesi ve araç aldı. Bu araçlar için 78 milyon 297 bin liralık yatırım yaptı. 522 araçtan 129'u ilçe belediyelerine dağıtıldı. Törende hizmete giren araçlar arasında ise 30 adet cenaze aracı, 10 adet cenaze yıkama ve morg aracı, 6 adet frigofirik kamyon, 4 adet otobüs, 1 adet ambulans, 18 adet çekici, 4 adet taşıyıcı dorse, 10 adet çöp semitreyler, 1 adet ses sistemli mobil sahne karavanı, 7 adet su tankeri, 24 adet kamyon, 4 adet kar küreme ve tuz serici makine, 7 adet açık kasa kamyonet, 20 adet dönüşümü yapılan çöp semitreyler, 10 adet sahil kumu temizleme makinesi, 10 adet traktör, 3 dozer, 2 greyder, 2 toprak silindiri, 8 adet kazıcı-yükleyici, 4 adet mini kazıcı yükleyici, 2 adet paletli ekskavatör, 2 adet mini paletli ekskavatör, 4 adet forklift, 2 adet hava kompresörü, 1 adet örümcek tipi platform, 1 adet dal öğütme makinesi, 4 adet çeşitli üst yapılı kamyonlar, 1 adet yol çizgi makinesi, 10 adet akülü yol süpürme aracı ve 13 adet yol süpürme aracı bulunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Özhaseki Aziz Kocaoğlu Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title