Haberler

Büyükelçi Riccardone ile Ege'ye Açılan Naitulus, Türkiye'de 38 Tarihi Batık Tespit Etti

Titanik kaşifi Dr. Robert Ballard başkanlığında üç yıldır Türkiye karasularında oşinografik araştırmalar yapan dünyaca ünlü Nautilus gemisinin Ege ve Akdeniz'de M. Ö. 6'ncı yüzyıl ile M. S. 17'nci yüzyıl arasında toplam 38 batık tespit ettiği ortaya çıktı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccardone ile Ege'ye açılan Nautilus gemisi Datça açıklarında 490 metre derinlikte bulunan yük gemisi ile yeni battığı saptanan yelkenli yatı buldu.

Dünyaca ünlü Titanik gemisini bulan ve üç yıldır Türk karasuları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de oşinografik araştırmalarda bulunan dünyaca ünlü 63 metre uzunluğunda sekiz metre genişliğindeki araştırma gemisi Nautilus, bugün Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Dr. Robert Balard, Bodrum Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, eşi Marine Ricciardone ile Bodrum Limanı'ndan Ege'ye açıldı.

Araştırma ve inceleme gezisine aralarında İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Esra Balcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitisü öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Duman ve Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Suna Tüzün de yeraldı. Büyükelçi ve yanındakiler araştırma gemisinde incelemelerde bulundu Dr. Balard'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Datça Knidos Burnu ve tarihi harabelerine 3 mil açıkta, 5 bin metre derinliğe kadar dalış yapan iki su altı robotu denize indirildi. Su altı robotlarının 490 metrede ilk kez bulduğu ve seksen yıllık olduğu tahmin edilen 41 metre uzunluğundaki ticaret gemisi ile henüz 6 ay önce battığı bilinen ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından aranılan ancak bulunamayan 16 metrelik yelkenli 'Miranda' yatının sapasağlam bulunması şaşırttı.

Yaklaşık 5 saat boyunca su altı robotu ile Datça açıklarında araştırma yapan Naitulus'un bulduğu yaklaşık 3 bin yıllık eski batık ve anforalar da görenleri şaşkına çevirdi.

SAHİL GÜVENLİK BOTLARI

Knidos harabelerine yakın bölgede yapılan su altı dalış ve incelemeleri sırasında, 310 ve 2 numaralı iki sahil güvenlik botunun Nautilus'un yanına gelmesi ve askerlerin araştırma gemisindeki dürbünlerle incelemeleri ve etrafından tur atmaları kısa süreli heyecan yarattı. Araştırma gemisindeki yetkililerin telefon ile komutanlarla görüşmeleri sonrasında iki sahil güvenlik botu 10 dakika inceleme yaptıktan sonra geminin yanından ayrıldı.

Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfa Başkarı Dr. Robert Balard, 12 yıldır Türkiye kıyılarında araştırmalar yaptıklarını belirtti. Son iki yıldır Bodrum, Knidos ve Yalıkavak açıklarında çalıştıklarını kaydeden Dr. Balard, 'Amacımız Türkiye'nin su altı kültürel varlıklarını ve doğa güzelliklerini tespit edip dünyaya tanıtmak. Bununla birlikte gemide oşinografi başta olmak üzere deniz canlıları dahil birçok alanda üniversitelerle araştırma yaparken, birçok Türk bilim adamı ve öğrencinin de bu gemide eğitim almasını sağlıyoruz. Nautilus bir yıl daha Türkiye kıyılarında çalışmalarını ve Türk bilim dünyasına hizmet etmeyi sürdürecek" dedi.

TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ HER ALANDA HIZLA GELİŞECEK

Gemideki incelemelerden sonra açıklama yapan ABD'nin Ankara Büyükeliçi Francis Riccardone, Bodrum'a tatil dahil sanat, teknoloji ve bilim alanlarında incelemede bulunmak amacıyla geldiğini söyledi. Riccardone, şöyle dedi:

'Dün akşam bale festivalini izledim. Bugün Türk ve ABD'li bilim adamları ile birlikteyim. Bilim ve sanatın insanları birbirine yaklaştırdığını ve barışa yol açtığını biliyorum. Bu nedenle bu gemide Türk bilim adamlarının ABD'li bilim adamları ile çalışmaları gerçekten çok önemli. Akdeniz ülkelerinde son aylarda yaşanan gelişmeler Türkiye ve ABD açısından dikkatle takip ediliyor. Türkiye ile ABD arasında sadece sanat, bilim, eğitim değil ileri teknoloji alanında da dev adımlar atılıyor, işbirlikleri yapılıyor. Bu nedenle Türkiye ve ABD ilişkilerinin büyük bir hızla gelişerek birçok alanda devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın."

NAUTİLUS ÜÇ YILDA 38 BATIK TESPİT ETTİ

BOSAV Başkanı Tufan Turanlı da Nautilus ile ilgili aslı olmayan iddialara en iyi yanıtın resmi makamlar tarafından verildiğini belirterek, şöyle konuştu: 'Günlüğü 30 bin dolar olan gemiyi BOSAV aracılığı ile beş kuruş para ödemeden 3 yıldır Türkiye kıyılarında araştırma gemisi olarak kullanıyoruz. Bu araştırmalardan şu ana kadar 6 üniversite ve MTA bilimsel olarak yararlandığı gibi araştırmalar Dışişleri Bakanlığı kanalıyla 2011/DHGY/71124361 sayı ve 15 Haziran 2011 günlü izniyle gerçekleştirmektedir. İlgili diğer bakanlıkların ve askeri kurumların onayını da taşıyan izinle birlikte Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin deniz ve sualtı araştırmalarıyla ilgilenen bir çok üniversite ve araştırma kurumundan bilim adamlarını gemide görevlendirmiştir. Bu nedenle geminin casusluk yaptığı gibi iddialarla suçlanması çok komik ve anlamsız. 32 bilim adamı arasında 10-15 bilim adamı ve bakanlık temsilcileri de görev alıyor. Naitulus son üç yıl içerisinde yaptığı oşinografik çalışmaların yanısıra M. Ö. 6 yüzyıl ile M. S. 17. yüzyıla ait tam 38 batığın yerini tespit ederek Türk su altı kültür zenginliğine önemli katkıda bulundu. Naitulus batıkları yerini tespit ettikten sonra kesinlikle müdahalede bulunmuyor. Bu noktalarda Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı talimatları doğrultusunda hiç bir örnekleme yapılmamış, sadece görüntü kayıtları alınmıştır. Bu batıklar şu ana kadar Türkiye bilinmeyen batıklardı. En son olarak üç gün önce Datça açıklarında 490 metre derinlikte bir yük gemisi, aranan ve bulunamayan bir yelkenli ve anfora yüklü bir tarihi tekne tespit ettik. Nautilus'un üstün deniz teknolojisini hem Türk bilimadamlarının hizmetine sunmaktan hem de Naitulus, Dr. Ballard ve National Geographic yardımıyla ülkemizin sualtı zenginliklerini dünyaya tanıtmaktan gurur duyuyorum."

Bu arada Ricciardone'nin danışmanları, dün gece 9'uncu Uluslararası Bale Festivali'nde Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyelerinin protestosunu büyükleçinin normal karşıladığını, bu nedenle eylemcilerden şikayetçi olmadığı açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title